Fatih'te izdiham devam yaşandı

Fatih'te izdiham devam yaşandı

Eski Başbakan ve Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın cenazesi Fatih Camii'nden alınarak 4,5 km'lik yolu kat edecek. Cenaze Merkezefendi Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. İzdiham devam ediyor.

Önceki gün Hakk’a yürüyen Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, bugün İstanbul Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından dualarla uğurlanacak. Cenaze törenine, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda devlet adamı, diplomat ve kanaat önderinin katılması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI GÜL, BAŞBAKAN ERDOĞAN VE HÜKÜMETTİN BÜYÜK KISMI CAMİDE BULUNUYOR

Genelkurmay Başkanlığı'nı temsilen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere Fatih Camii'ne geldi.

Yoğun kalabalık ve izdiham nedeniyle Orgeneral Kıvrıkoğlu camiye girmek için bir süre bekledi. Orgeneral Kıvrıkoğlu, kısa süren bekleyişin ardından güvenlik önlemleri içinde camiye giriş yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Fatih Camii'ne girdi. 54. hükümette Erbakan'ın yardımcılığını yapan Tansu Çiller de camiye giriş yaptı.

İsmailağa Cemaati temsilcileri camiye giriş yaptı. Mahmut Ustaosmanoğlu camiye giriş yaptı. Camiye giriş yapanlar arasında kamoyunda Cübbeli Ahmet olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü ve beraberindekiler girişi yaptı.

Milligörüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın cenaze namazını eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan kıldıracak. Mahmut Efendi’ye Deniz Baykal yer verdi. Karışıklık oldu. Geri çekildi ve yer açtı.
  



ERBAKAN HOCA'NIN SİYASETTE YETİŞTİRDİĞİ TALEBELERİ KABİNE ÜYELERİ CAMİDE

Protokol kapısında izdiham yaşandı, polis kapıyı tutmaktan vazgeçti. Cenazenin bulunduğu bölümde karışıklık yaşanıyor. Birazdan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan gelecek. Devlet Bakanı Cemil Çiçek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu camiye girdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yaşar Okuyan, Hüsamettin Özkan, camiye erken saatte gelenler arasındaydı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı üst düzey komutanlar, Ankara Büyükşehir Beledeiye Başkanı Melih Gökçek, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kabineden bakanlar  cenaze için Fatih Camii'ne girdi.

TSK DA ÇELENK GÖNDERDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çelenk Fatih Camii'nde yerini aldı. Çelenkler yanyana konuldu.



NECMETTİN ERBAKAN'IN CENAZESİ, FATİH CAMİSİ AVLUSUNA ALINARAK, MUSALLA TAŞINA KONDU

 

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi, Fatih Camisi avlusuna alınarak, musalla taşına konuldu.

Erbakan'ın naaşı, yoğun izdiham nedeniyle bir süre cenaze nakil aracında bekletildikten sonra gerekli düzenin sağlanması üzerine araçtan çıkartılarak omuzlara alındı. Eller üzerinde avluya alınan cenaze, daha sonra musalla taşına konuldu.

Bu sırada sela verilirken, kalabalığı uyaran bir görevli, salavat dışında slogan atılmamasını istedi.

Cenazeyi musalla taşının yanında, Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz bekledi.

İP GENEL BAŞKANI PERİNÇEK'TEN ÇELENK

3 bin kırmızı yelekli SP’li genç Fevzipaşa’da polis barikatının önünde salavat getiriyor. Boş gelen cenaze arabası karışıklık yarattı. Fatih Camii'ne liderlerin çelenklari gelmeye başladı. Siyasi parti temsilcilerinin çelenkleri camide yer aldı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinç'ten gelen çelenk de yerini aldı.

İSTANBUL'DA 3 BİN CAMİDE SELA VERİLİYOR

İstanbul'daki tüm camilerden Erbakan'ın vefatı dolayısıyla sala verilmeye başlandı.

İstanbul Müftülüğü'nden edinilen bilgilere göre, İstanbul'da bulunan yaklaşık 3 bin caminin bir kısmının sabah saatlerinde, bir kısmının da öğle namazından önce Erbakan'ın vefatı dolayısıyla sela vereceği öğrenildi.

ERBAKAN'IN CENAZESİ, FATİH CAMİSİ'NE GETİRİLDİ

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi, törenin yapılacağı Fatih Camisi'ne ulaştırıldı.

Atatark Havalimanı'ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konulan Erbakan'ın cenazesi, küçük bir konvoy eşliğinde trafiğe kapatılan sahil yolu güzergahından Fatih Camisi'ne getirildi.

Bu sırada cami çevresinde bekleyen vatandaşlar ve partililer, gözyaşları eşliğinde tekbirler getirerek cenazeyi karşıladı. Cenaze aracı, cami çevresinde yaşanan izdiham nedeniyle avluya giriş yapmak üzere bekliyor.

Cenazenin gelişini bekleyen güvenlik güçleri ve Saadet Partili gençler, güvenlik koridoru oluşturdu.

Öte yandan, Fatih Camisi'nin ana kapısı, güvenlik güçleri tarafından yayalardan arındırıldı. Caminin bulunduğu caddeye giren ara sokaklarda da güvenlik güçleri barikat oluşturdu.

NECMETTİN ERBAKAN İÇİN CENAZE TÖRENİNİN YAPILACAĞI FATİH CAMİSİ ÇEVRESİNDE YOĞUNLUK OLUŞMAYA BAŞLADI

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için cenaze töreninin yapılacağı Fatih Camisi çevresinde yoğunluk oluşmaya başladı.

Cenaze töreninin yapılacağı Fatih Camisi avlusu, polislerce girişlere kapatıldı. Cami çevresinde çok sayıda TV ekibi de canlı yayın için hazırlık yaptı.

Erken saatlerden itibaren yollara düşen partili ve vatandaşlar da içeri giriş yapmak üzere cami çevresinde beklemeye başladı. Cami çevresinde ''Seni asla unutmayacağız Mücahit Erbakan'', ''O savunan adam Mücahit Erbakan'', ''Her zaman kalbimizde yaşayacaksın'' yazılı ve üzerinde Erbakan'ın fotoğraflarının bulunduğu atkıların satışına başlandığı, katılımcıların da bu atkılar ile başlarına yeşil renkli tevhit bandajı taktığı görüldü.

Camiye giden Fatih Caddesi trafiğe kapatıldı. Camiye giden ana caddeye girişler, polis tarafından engellendi, vatandaşlar ara sokaklara yönlendiriliyor.

Yol boyunca Türk Kızılayı tarafından rahatsızlığı olan vatandaşlara yardım etmek üzere sağlık çadırı kurulduğu ve yine Türk Kızılayının oluşturduğu masalarda su ve lokum ikram edildiği gözlendi.

KILIÇDAROĞLU ÇELENK GÖNDERDİ

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, son yolculuğuna uğurlanıyor.

Cenazenin camiye getirilmesiyle birlikte sevenleri arasında izdiham yaşandı. Bu arada, cenazeye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve KKTC Meclis Başkanı İrsen Küçük çelenk gönderdi.

CAMİDEKİ HAZIRLIKLAR

Fatih Camisi'nde cenaze namazı için bazı düzenlemeler yapıldı. Basın mensupları için cami avlusunun musalla taşını gören bölümüne platform kuruldu.

Cenaze namazınını kılınacağı yer, kullanılacak kapı ve çevresinin düzenlemesi dün akşam geç vakitlere kadar çalışılarak bitirildi. Kapının daralmış kısmı da genişletildi ve kapı eski haline getirildi. Protokolün rahatlıkla cenaze namazlarını kılabilecekleri, üstü örtülü bir mekan yapıldı.

Cemaatin bir kısmı, Feyzi Paşa'da, Malta Çarşısı'nda, Darüşşafaka ve Haliç Caddesi'nde namaz kılabilecek. Bu bölgelere de cenaze namazını naklen aktaracak ekranlar yerleştirildi.

Fatih Belediyesi temizlik ekipleri, cami avlusunu önce gül suyu ile yıkadı, avlu ilerleyen saatlerde kirlendiği için bir kez daha suyla temizlendi.

ERBAKAN'IN CENAZESİ, UÇAKLA İSTANBUL'A GETİRİLDİ

Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi uçakla İstanbul'a getirildi.

Erbakan'ın cenazesini taşıyan Anadolujet'ten kiralanan özel uçak, saat 09.10'da Atatürk Havalimanı Kargo Terminali önüne park etti.

Erbakan'ın cenazesi, uçaktan inen yolcular ve Erbakan'ın aile fertleri tarafından tekbirler eşliğinde cenaze arabasına taşındı. Cenaze daha sonra Fatih Camisi'ne götürülmek üzere Atatürk Havalimanı A kapısından çıkartıldı.

Aynı uçakla gelen Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz, damatları Mehmet Altınöz, Faruk Baykoç, yakın çalışma arkadaşları ve eski milletvekilleri de özel araçlarına binerek alandan ayrılırken, diğer yolcular da aprona alınan 5 otobüsle A kapısından çıkarak cenaze arabasını izlediler.

ANADOLU'DAN GELEN OTOBÜSLER EDİRNEKAPI'DA YOLCULARINI İNDİRİYOR

Türkiye'nin dört bir yanından özel otobüslerle gelen vatandaşlar Edirne Kapı'da inerek Fatih Camii'ne yürüyor.

Cenaze için gelen vatandaşların 'Mücahit Erbakan' sloganları atılıyor. Fatih Camii'nden ise anonslar yapılarak Erbakan Hoca'ya yaraşır şekilde bir tören yapılması istendi.

İSLAM DÜNYASI CENAZEYE KATILACAK

Kamalak, İslam dünyasından 60 ülkeden yaklaşık 170 ismin cenaze törenine katılacağını söyledi. Buna göre şu isimler cenazeye katılacak: “Tunus En-Nahda Hareketi’nın lideri Raşid Gannuşi, Ürdün İhvan-ı Müslimin Lideri Prof. Dr Hemmam Said, Mısır İhvan-ı Müslimin eski Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif, Fas Tevhid ve Islah Hareketi Genel Başkanı Muhammed Hamdawi, Fas AK Parti eski Genel Başkanı Saadettin Osmani, Hindistan Jemaati İslami Lideri Mevlana Jelaleddin Ömeri, Pakistan İslam Cemaati Başkanı Gazi Hüseyin Ahmed, Keşmir İslam Cemaati sorumlusu Prof. Dr. Abdul Rasheed Turabi, Endonezya Adalet ve Refah Partisi Başkanı Lutfi Hassan Ishaq, Sudan eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Swar Zeheb, Kuveyt İslami Talebe Teşkilatı Başkanı Mustafa Tahhan, Mısır İhvan-ı Müslimin Parlamento Grup Başkanı Saad Ketatny ve Ürdün Amel Partisi Genel Başkanı cenazeye katılacak. Ayrıca Irak, Bosna, Bangladeş, Suudi Arabistan, Cezayir, Endonezya, Malezya, Moritanya, Hindistan ve Sudan gibi birçok ülkeden cemaat ve siyasi parti liderlerinden taziye mesajları geldiği belirtildi.

ALİYA’NIN MEZARINDAN TOPRAK GETİRİLECEK

Kamalak, Erbakan Hoca’nın yakın dostu olarak bilinen ve Bosna direnişin sembolü Aliya İzzetbegoviç’in mezarından toprak getirileceğini ve Erbakan Hoca’nın mezarına koyulacağını söyledi.

ERBAKAN HOCA’YI BUGÜN UĞURLUYORUZ

Milli Görüş lideri büyük devlet adamı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın cenaze namazı için İstanbul dışından bin otobüsle yolcu geliyor. Anadolu’nun değişik illerinden İstanbul’a özel uçak seferleri düzenlendiği öğrenildi.

SİYASİLER TAM KADRO FATİH CAMİİ’NDE OLACAK

Başbakan Recep Tayip Erdoğan da Brüksel’e yapacağı ziyareti erteleyerek cenaze namazına katılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in katılacaklarını belirttiği cenaze namazına siyasi parti liderlerinden HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ve DSP Genel Başkanı Masum Türker’in katılacağı öğrenildi. CHP ve BDP genel başkanlarının ise cenazeye katılmayacakları bildirildi.

FEVZİ PAŞA, AKDENİZ VE VATAN CADDELERİ TRAFİĞE KAPALI OLACAK

Fatih Camii’nde öğlen namazına müteakip kılınacak olan cenaze namazının ardından naaş Fevzi Paşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi, Anıtmezar ve Topkapı güzergahı takip edilerek Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı’na getirilecek. Cenaze aracının Fatih Camii’nden mezarlığa kadar takip edeceği güzergahtaki yollar belirli bir süre trafiğe kapatılacak.

BABASI, ABİSİ VE EŞİNİN YANINA DEFNEDİLECEK

Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın naaşı Zeytinburnu’ndaki Merkez Efendi Mezarlığı’nda, aile kabristanında toprağa verilecek. Necmettin Erbakan’ın 2005 yılında vefat eden eşi merhum Nermin Erbakan, abisi merhum Prof. Dr. Nizamettin Erbakan ve babası merhum Mehmet Sabri Erbakan aile kabristanında yatıyor. Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dün cenaze dolayısıyla Merkez Efendi Mezarlığı’nda yaklaşık 70 kişilik ekip tarafından temizlik, bakım ve ağaç budama çalışması yapıldı.

DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, “Hocamız bütün zamanını memleketin içinde bulunduğu sıkıntılardan nasıl kurtulacağına ilişkin düşünmek ve planlar yapmak, bu düşüncelerini de ilmi anlamda değerlendirmekle geçirmişti” dedi.

Erbakan için SP’ye taziye ziyaretinde bulunan Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Necmettin Erbakan’ın açtığı siyaset çizgisinin, bundan sonraki dönemleri de etkileyeceğini belirterek, “Erbakan ismi, siyasette bir ekol olmuştur” dedi.

SP’yi ziyaret eden CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise, Erbakan’ın “çok önemli ve çok renkli şahsiyetiyle, siyaseti kişisel tatmin yöntemi olarak anlamayı reddeden biri olduğunu” söyledi. Bu dava ve inanç algısı içerisinde siyaset yaptığını anlatan Baykal, Türkiye’deki değişim ve dönüşümde Erbakan’ın önemli etkilerinin bulunduğunu kaydetti. Baykal, “Siyasi mücadelesinin ötesinde, kişiliği, insan ilişkileri, zarafeti ve inceliğiyle örnek alınması gereken bir siyasetçiydi. Sayın Erbakan ile 1974 yılında hükümette birlikte çalışma imkanı bulduk. Kendisiyle uyum ve işbirliği içinde çalıştık. Kıbrıs’a yönelik izlenen politika da o hükümetin bir politikası olarak gerçekleştirilmişti. Mekanı cennet olsun” diye konuştu.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın Türkiye için çok önemli bir kayıp olduğunu söyledi. Saadet Partisi Genel Merkezi’ne taziye ziyaretinde bulunan Türker, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Erbakan’ın Türkiye için önemli bir kayıp olduğunu belirten Türker, “Sayın Necmettin Erbakan, değerli bir siyasetçi ve devlet adamıydı. Türkiye için çok önemli bir kayıp. Allah rahmet eylesin” dedi.

“28 ŞUBAT’TA HOCAMIZIN YOLU KESİLDİ”

Erbakan Hoca’nın ömrünü Milli Görüş davasına adadığını ifade eden Kamalak, “Birçok insanın hocamıza borcu vardır. Elhamdülillah hocamızın kimseye minnet borcu yoktur. Milli görüş bugüne kadar 4 başbakan, 2 cumhurbaşkanı çıkarmıştır. Türkiye, bugün komşu ülkelerindeki yaşanan bir durumun içinde değilse hocamızın bunda büyük katkısı vardır. Hocamızın yolu kesilmeseydi ülke bugün bulunduğu konumdan çok çok iyi konumda olurdu. Önemli çıkışlarında hocamızın yolu hep kesilmiştir. 28 Şubat’ta da 14 yıl önce hocamızın yolu kesilmişti. O gün sadece hocamızın değil milletin de yolu kesildi” dedi.

“HAZİNE’YE 1 KURUŞ BORCUMUZ YOK”

Erbakan Hoca’nın Hazine’ye olan borcu ve bu borcun ailesi tarafından karşılanacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Kamalak, “Hocamızın Hazine’ye 1 kuruşluk borcu yoktur. Refah Partisi, 1997’de 714 milyar lira Hazine yardımı almıştır. Doğru Yol Partisi 1,5 trilyon, Anavatan Partisi ise 1,3 trilyon Hazine’den yardım aldı. Bu rakamlar Anayasa Mahkemesi’nin inceleme raporlarında yer alıyor. Burada Refah Partisi 1 kuruşluk harcama yapılmamıştır, deniyor. Ancak alınan mallar geri alındı. Faturalar geçersiz sayıldı. 714 milyar liraya karşı faiziyle 14 trilyon isteniyor. Bu ülkede mahkeme kararıyla başbakan asıldı” diye konuştu.

FATİH ERBAKAN: MİLLİ GÖRÜŞ YOLUNA DEVAM EDECEK

Evinde taziyeleri kabul eden Erbakan Hoca’nın oğlu Fatih Erbakan, yaptığı açıklamada, Milli Görüş hareketinin, Necmettin Erbakan’ın açtığı yolda yoluna devam edeceğini belirterek, kendilerini ziyaret ederek ve telefonla taziyelerini bildiren herkese teşekkür etti. Erbakan, “Onun açtığı Milli Görüş yolunda yürümeye devam edeceğiz” dedi. Erbakan Hoca’nın devlet töreni yapılmaması yönünde vasiyet bırakıp bırakmadığı sorusu üzerine Fatih Erbakan, “Vasiyet şeklinde değil ama devlet töreni çok arzu ettiği bir durum değildi. Biz de zaten öyle düşünüyorduk, o yüzden o şekilde defnedeceğiz inşallah” diye konuştu.

ÇİÇEK: ERBAKAN ÖMRÜNÜ MİLLETE HİZMETE ADADI

Erbakan Hoca’nın sevenleri, siyasi parti temsilcileri, eski bakanlar ve bürokratlar, gün boyunca taziye ziyaretlerinde bulundu. Taziye ziyaretinde bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Erbakan, ömrünü millete hizmet etmeye adadı. İnanıyorum ki onun hayatında mücadelesinden, yaptıklarından ve yapmak istediklerinden öğreneceğimiz çok şeyler vardır” dedi.

MARUF: FİLİSTİN HALKI İÇİN ÖNEMLİ BİR LİDERDİ

Taziye ziyaretinde bulunan Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf ise, “Filistin halkı ve İslam dünyası için önemli bir liderdi Necmettin Erbakan. Buraya halkın hem de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas adına üzüntülerimizi iletmek üzere geldik. Necmettin Erbakan, Filistin mücadelesini ilk savunan isimdi. Bu açıdan da kendisine şükran borçluyuz” diye konuştu.

ITC’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Kazancı, mesajında şunları kaydetti: “Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlarından Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Türk ve İslam dünyası siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olan merhum Erbakan’a Allah’tan rahmet, ailesine ve Türk halkına başsağlı dilerim.”

MEMLEKETİ SİNOP’TAN TOPRAK GÖTÜRÜLECEK

Eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın mezarına konulmak üzere doğum yeri Sinop’un Uzungürgen köyünden toprak götürülecek. Saadet Partisi Sinop İl Başkanı Cavit Üçüncüoğlu, yaptığı açıklamada, Genel Başkanlarını kaybetmekten duydukları büyük üzüntüyü dile getirdi. Parti binasında taziyeleri kabul eden Üçüncüoğlu, Sinop’ta doğan Erbakan’ın cenazesine katılmak üzere bu akşam parti binası önünden çok sayıda otobüs ve özel aracın İstanbul’a hareket edeceğini belirtti. Cavit Üçüncüoğlu, “Onun kaybı bizim için çok büyük bir acı oldu. Köyünden aldığımız toprağı Merkezefendi Mezarlığı aile kabristanlığındaki mezarına koymak üzere partililer olarak İstanbul’a götürüyoruz” dedi. Üçüncüoğlu, Uzungürgen köyünden Erbakan’ın yakın akrabalarının da cenazeye katılmak üzere İstanbul’a gideceğini kaydetti.

Haber7-Ajanslar-Yeni Akit

Etiketler :