Faturayı yüzde 70 düşürmek için...

Faturayı yüzde 70 düşürmek için...

Bu yöntemle doğalgaz faturasını yüzde 70'e kadar azaltmak mümkün...

ASKON Samsun Şubesi ekibi, Özer Teknik Isıtma ve Soğutma Sistemleri yetkilisi H. Reşit Özer'i ziyaret ederek, ev ve işyerlerinde doğalgaz enerjisini verimli kullanılmasına yönelik bilgi aldı.

Doğalgazda uygulanacak tedbirlerle yüzde 70'e varan tasarruf elde edilebileceğini belirten Özer, binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin tam anlamıyla uygulanması halinde Türkiye'de enerji tüketiminin en az yüzde 50 ile yüzde 70 oranında azalacağı kaydetti.

Özer, BEP Yönetmeliği kapsamında mevcut ve yeni yapılacak konutların yanı sıra otel, hastane ve alışveriş merkezleri gibi tüm ticari ve hizmet amaçlı binalarda enerji tüketiminde tasarruf sağlanmasının zorunlu hale getirildiğini belirtti.

Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği'nin içeriği hakkında da bilgi veren Özer, yönetmelikle kullanım alanı bin metrekareden büyük binalarda merkezi ısıtma sisteminin zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Özer, 250 metrekareden büyük yapılarda ise ısıtma sisteminin yoğuşmalı olacağını dile getirerek, ''100 metrekareden küçük bireysel yapılar dışında kalan yapıların tamamı için de yalıtımın zorunlu hale geldi. Yönetmelikle, yalıtımsız bina kalmayacak." dedi.

Özer, bin metrekarenin üzerindeki binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınmasının da zorunlu kılındığına dikkati çekerek, yeni binalara inşaat izni verilirken de Enerji Kimlik Belgesi şartı aranacağını kaydetti.

Özer, mantolama sisteminin avantajları hakkında şunları söyledi: "Isı kaybını önemli ölçüde azaltarak yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu sağlıyor, ekonomiktir. 2-3 yıl içerisinde yatırım maliyetini karşılar. Kışın soğuktan, yazın aşırı sıcaktan korur. Bina cephesinde hem ısı, hem su yalıtımı sağlar. Isı köprüleri oluşmasını engeller, binanın dış kabuğunu yıpranmalardan korur. Bina iç kısımlarındaki yoğuşmayı ve rutubeti önleyerek iç yüzey boyasını korur. Bünyesine su almaz, buhar geçirgenliği yüksektir. Kullanım ömrü bina ömrüyle eşittir."

Etiketler :