Fay Hatları Gerildi

Fay Hatları Gerildi

AÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Özyazıcıoğlu, Karlıova üçgeninde gerilme olduğunu belirterek, bunun ne zaman kırılacağını bilmediklerini söyledi.

 Atatürk Üniversitesi (AÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, Karlıova üçgeninde gerilme olduğunu belirterek, bunun ne zaman kırılacağını bilmediklerini söyledi.

AÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Özyazıcıoğlu, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu Fay hatlarının kesiştiği Karlıova üçgeninde gerilme olduğunu, bunun kırılma zamanını bilmediklerini açıkladı. Ülkenin her yerinde deprem potansiyeli olduğuna dikkat çeken Özyazıcıoğlu, geçmiş yıllarda Konya-Karaman bölgesinde de 5 büyüklüğünde deprem olduğunu hatırlattı.

Doğu Anadolu'da tanımlı ve tanımlanamamış çok sayıda fay hattı bulunduğunun altını çizen Özyazıcıoğlu, bunların 7 ve üzerinde deprem yapabilecek büyüklüğe sahip olduğunu vurguladı. Elazığ'da meydana gelen yıkıcı ve ölümcül depremin etkilerini de değerlendiren Özyazıcıoğlu, Palu Hazar segmentinde 1977'de 5.1 büyüklüğünde, 1874 yılında ise 7 büyüklüğünde deprem kayıtların bulunduğunu söyledi. Verilerin fay hattının 7 ve üzerinde deprem oluşturma potansiyelinin bulunduğunun altını çizen Özyazıcıoğlu, şimdilik Palu Hazar civarında bulunan faylardaki enerjinin boşaldığını ifade etti. Bundan sonra fayın nerede kırılacağına dair spekülasyonlar olabileceğine dikkat çeken Özyazıcıoğlu, "Şu an elimizde nerede, ne zaman, hangi büyüklükte deprem olacağını bildiren bir cihaz yok. Yapılan yorumlar spekülasyondan öteye geçmeyecek. Fakat depremler devam edecek." ifadelerini kullandı.

Yer yüzü sakin olduğunda insanların sakin olduğunu, yeryüzü hareketlendiğinde insanların depremleri hatırladığını vurgulayan Özyazıcıoğlu, "Yeryüzünün kendine göre bir yaşam tarzı var. Yerkabuğu hareketli. Bu böyle geldi, böyle gidecek. Daha büyüklerine hazırlıklı olmalıyız. Bir gün belki depremleri önceden tespit etme imkânımız olacak. Fakat bu yapı hasarlarını engellemeyecek. Yapılarımızın dayanıklı yapmak zorundayız." dedi.

Yapılarda sağlamlaştırma başarılırsa can kayıplarının azalacağını kaydeden Özyazıcıoğlu, depremleri önceden tespit eden cihazı beklemek yerine yapıların sağlamlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Elazığ'da can kaybı yaşanan yerlerdeki yapıların zayıf olduğunu vurgulayan Özyazıcıoğlu, "Can kaybı yaşanan yerlerin zayıf olduğu zaten son depremde görülmekte. Yapıların sağlam olduğundan emin olmalıyız. Yapılarımızın mühendislik hizmeti alıp almadığından emin olmalıyız. Depreme hazırlık sadece arama kurtarma ekiplerinin hasır beklemesiyle değil her alanda olmalı. Hasarlardan en az etkilenmek için uzun ve kısa vadeli hazırlıklı olmamız gerekiyor." şeklinde cümlelerini sonlandırdı. (CİHAN)

Etiketler :