FEDAKAR OSMANLI KADINLARI UNUTULMADI

FEDAKAR OSMANLI KADINLARI UNUTULMADI

Küçükçekmece Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Osmanlı Devleti kadın kahramanlarını unutmadı.

Milli mücadelede önemli bir yere sahip olan Erzurumlu Kara Fatma lakabıyla tanınan Fatma Seher Hanım, yazar İlknur Bektaş moderatörlüğünde, gazeteci ve yapımcı Ayşe Böhürler ve gazeteci yazar Nevval Sevindi’ nin katılımıyla düzenlenen söyleşide, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde anıldı. Söyleşiye Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek’te katıldı.

 

Türk kadınının karakteristik yapısı, fedakârlığı ve çalışkanlığının yeni bir bakış açısıyla ele alındığı söyleşide, Fatma Seher Hanım’ın milli mücadeleye katkıları konuşuldu.

 

‘KADINLARA SAHİP ÇIKARDI’

 

Söyleşi, Fatma Seher Hanım’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisiyle başladı. 4 yıla yakın bir zaman diliminde Fatma Seher hanımla ilgili araştırmalar yaptığının altını çizen Moderatör İlknur Bektaş, sitemli sözlerle Kara Fatma’yı şöyle anlattı.

 

‘I. ve II. İnönü, Sakarya, Dumlupınar Meydan Muharebeleri’nde çarpışan, ölene dek asker kıyafetleriyle dolaşan, yıllarca ellerini baruttan ve iltihaplı romatizmadan dolayı kullanamayan bir anaydı, Fatma kadın… 1.45 boyunda minnacık bir kadın. Elinde odunları, bastonu ve bıçağıyla düşmana karşı koşar, yalınayak savaşırdı. Kadınların dövülmesine mani olmaya çalışır, çocukları ezdirmezdi. Ancak özellikle gençlerimiz, bu fedakar insanları araştırmıyor ve bilmiyorlar. Gençlerden geçmişlerini bilmelerini, kendi kültürleriyle ilgilenmelerini rica ediyorum.’

 

‘GENÇLER DUYARLI OLMALI’

 

Gazeteci ve yapımcı Ayşe Böhürler ise tarihe daha fazla kayıt düşülmesi gerektiğini ifade ettiği söyleşide, Türk insanının tarihin Hürrem Sultan ve entrika kısmını daha çok bildiğini söyledi. Böhürler, gençlere bu konuda fazlaca iş düştüğüne vurgu yaptı.

 

Türk milletine kendi rol modellerini anlatmak açısından söyleşinin önemli olduğunu dile getiren gazeteci yazar Nevval Sevindi, konuşmasında göçmen bir ailenin kızı olduğunu söyleyerek, ‘Balkan Harbi’nden sonra çocukların ve kadınların cepheye nasıl koştuğunu, yürüyerek Makedonya’dan Türkiye’ye göç etmenin ne demek olduğunu ninelerimin ve dedelerimin ağzından dinledim .  Biliyorum ki, dünya kadınları içerisinde söz edilmeye değer kadınlar,  Türk kadınlarıdır.’ diye konuştu.

 

Söyleşi sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek konuklara teşekkür ederek, günün anısına çiçek verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.