Felluce Hiroşima ve Nagazaki'yi geçti

Felluce Hiroşima ve Nagazaki'yi geçti

ABD'nin 2004'te kimyasal silahlarla bombaladığı Irak'ın Felluce kentindeki hastalıklar Hiroşima ve Nagazaki'yi geçti.

ABD’nin 2004’te kimyasal silahlarla bombaladığı Irak’ın Felluce kentinde bebek ölümleri, sakat doğumlar, kanser ve lösemi vakalarının, atom bombasıyla vurulan Hiroşima ve Nagazaki’yi geride bıraktığı belirlendi

Irak’ta yapılan yeni bir araştırma, ABD ordusunun, işgalin ardından en sert direnişin görüldüğü Irak’ın Felluce kentinde 2004’te düzenlediği kanlı operasyonların yol açtığı yıkımın, 1945 yılında ABD’nin atom bombasıyla yerle bir ettiği Hiroşima ve Nagazaki’yi de geride bıraktığı belirlendi. Independent gazetesinin haberinde, binlerce kişinin öldüğü tahmin edilen Felluce’deki Iraklı doktorların, 2005’ten beri doğum kusurları ve kanser vakalarında patlama yaşandığını söylediğine işaret eden Independent, bu bilgilerin Ulster Üniversitesi Profesörü Doktor Chris Busby’nin başkanlığında 11 kişilik bir ekip tarafından Felluce’de yapılan yeni bir araştırmayla da desteklendiğini kaydetti. Araştırmada, genel kanser vakalarında dört, 14 yaş altı çocuklardaki kanser vakalarında ise 12 kat artış tespit edildi. Çocuk ölümlerinin komşu ülkeler Kuveyt ve Ürdün’den dört kat fazla olduğu saptandı.

SALDIRIDA URANYUM KULLANILDI


711 evde 4 bin 800 kişiyle görüşülerek yapılan araştırma hakkında bilgi veren Dr. Chris Busby, kanser ve kusurlu doğumların nedeninin tam olarak bilinmediğini belirtmesine karşın, böyle bir etkinin açığa çıkması için, 2004 yılındaki saldırıda mutasyona yol açan çok önemli bir etkinin görülmüş olması gerektiğine dikkat çekti. ABD’nin kullandığı silahlara dikkat çeken Busby, tam olarak ne tür silahların kullanıldığının bilmemesine karşın mağdurlardaki genetik zararlar göz önüne alındığında çeşitli ölçüde uranyum kullanıldığının anlaşıldığını söyledi.

Araştırmada lösemi oranlarında 38 kat, kadın meme kanserinde 10 kat, yetişkinlerde beyin tümörlerinde ise önemli oranda artış olduğu kaydedildi. Hiroşima’da saldırı sonrası lösemi oranında 17 kat artış olduğunu belirten Dr. Busby, Felluce’de sadece kanser oranında yaygınlığın fazla olması değil, insanları etkileme hızının da dikkat çektiğini söyledi.

Etiketler :