Fenerbahçe'nin rakibi Benfica'yı inceleyelim

Fenerbahçe'nin rakibi Benfica'yı inceleyelim

UEFA Avrupa Ligi Yarı Final eşleşmeleri bu gün yapılan kura çekimlerinin ardından belli oldu. Temsilcimiz Fenerbahçe Portekiz ekibini ile finale kalmak için mücadele edecek.

 

Tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi Çeyrek Finali oynayan Fenerbahçe Lazio'yu 2-0 ve 1-1'lik skorlarla eleyerek yarı finale kalan taraf oldu. İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA merkezinde yapılan kura çekimiz sonrası Fenerbahçe'nin yarı finaldeki rakibi Portekiz temsilcisi Benfica oldu.

AVRUPA LİGİ'NE ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDEN GELDİ

Kupa'nın favorileri arasında gösterilen Benfica UEFA Avrupa Ligi'ne Şampiyonlar Ligi'nden geldi. Şampiyonlar Ligi'nde G grubunda mücadele eden Portekiz temsilcisi Barcelona, Celtic ve Spartak Moskova'nın bulunduğu grupta 8 puan toplayarak 3. sırada yer aldı. Şampiyonlar Ligi'ne veda ederek yoluna Avrupa Ligi'nde devam eden Portekiz temsilcisinin UEFA Avrupa Ligi 2. turundaki rakibi Alman temsilcisi Bayer Leverkusen oldu. Bayern Leverkusen'i ilk maçta deplasmanda 1-0 yenen Benfica ikinci maçta da rakibini 2-1 yenerek kupanın dışına itti.

ÖNCE BORDEAUX'U SONRA NEWCASLE UNITED'I ELEDİ

UEFA Avrupa Ligi 3. turunda Bordeaux ile eşleşen Benfica rakibini Estádio da Luz stadında oynadığı ilk maçta 1-0 yenmesini başardı. İkinci maçta Fransa deplasmanına giden Benfica bu karşılaşmada Bordeaux'u 3-2 yendi ve Çeyrek Final'de Newcastle United'ın rakibi oldu. İngiliz ekibi Newcastle'yi ilk maçta 3-1 yenen Portekiz ekibi İngiltere'de oynadığı ikinci maçta rakibi ile 1-1 berabere kalarak yarı finale uzanan taraf oldu.

EN ETKİLİ İSMİ CARDOZO

Bu sezon kupanın favorisi olarak gösterilen Benfica'nın en etkili ismi hiç kuşkusuz Oscar Cardozo. Cardozo Brezilyalı partneri Rodrigo Lima ile takımının bu sezon toplamda 43 golünü attı. Jorge Jesus çalıştırdığı Benfica'nın göze çarpan diğer isimleri ise Ezequiel Garay orta sahada görev yapan Gaitan ve Pablo Aimar.

İŞTE BENFICA'NIN TARİHİ...

1904 yılında kurulan Benfica'nın renkleri kırmızı-beyaz ve simgesi kartal. Portekiz liginin Porto ve Sporting Lizbon ile beraber en büyük 3 takımından biri durumunda bulunan Benfica'nın 32 Portekiz ligi şampiyonluğu bulunuyor. Bunun yanı sıra 24 Portekiz kupası, 5 Portekiz süper kupası ve 2 kez de UEFA şampiyonlar ligi kupasını şampiyonluğu kazanan Benfica 1960/1961 ve 1961/1962 sezonunda da Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandı. Son olarak UEFA Avrupa Ligi'nde 2010/2011 sezonunda yarı final oynadı. Portekiz temsilcisi maçlarını Lizbon'daki 65 bin kişi kapasiteli Estadio da Luz'da oynuyor.

FENERBAHÇE İLE 2. RANDEVU

Fenerbahçe ile tarihinde daha önce 2 kez karşılaşan Benfica, Sarı-Lacivertli takıma tarihinin en farklı mağlubiyetlerinden birini tattırdı. Daha önce Fenerbahçe ile 1975-76 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası 1. Turu'nda karşılaşan Benfica ilk maçta Sarı-Lacivertli ekibi 7-0'lık tarihi bir skorla yenmişti. 17 Eylül 1975 yılında oynanan ilk karşılaşmada Fenerbahçe'de: Yavuz Şimşek, Emin İlhan, Alpaslan Eratlı, Sabahattin Erbuğa, Selahattin Karasu, Nevruz Şerif, Zafer Göncüler, Aydın Arif Çelik, Cemil Turan, Engin Verel, Ömer Kaner, Raşit Karasu, Osman Arpacıoğlu forma giymişti. Portekiz ekibinin o maçtaki gollerini Nene(2), Sheu, Sabahattin Erbuğa(K.K.) ve Rui Jordao(3) kaydetmişti. Fnerbahçe 7-0'lık maçın rövanşında İstanbulda Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda rakibini Engin Verel'in golüyle 1-0 yenmesini başarmıştı.

120420131404059109954_3.jpg

TÜRK TAKIMLARIYLA 5. KARŞILAŞMA

Daha önce Türk takımlarıyla 8 maç yapan Benfica, 1975-76 yılında Fenerbahçe ile 1980-81 yılında Altay ile 2008-09 yılında Galatasaray ile 2011-2012 yılında da Trabzonspor ile karşılaşmıştı.

1980-81 sezonunda Kupa Galipleri Kupası ön eleme turunda Portekizlilerin rakibi Altay’dı. İzmir ekibi evindeki ilk maçta 0-0 berabere kaldığı rakibine deplasmanda 4-0 mağlup olarak elenmişti. 2008-2009 sezonunda ise UEFA Avrupa Ligi B Grubu’nda Galatasaray ile eşleşen Benfica tek maç yaptığı Sarı-Kırmızılı takıma, kendi evinde oynadığı maçı 2-0 kaybetmişti. 2011-12 sezonunda Şampiyonlar Ligi üçüncü eleme turunda Trabzonspor ile karşılaşan Benfica, 2-0 ve 1-1 ile play-off oynamaya hak kazanmıştı.

Portekiz bu sezon Portekiz Ligi'nde Porto'nun dört puan önünde zirvede bulunuyor. Fenerbahçe ile UEFA Avrupa Ligi Yarı Finali'nde karşılaşacak olan Benfica ilk maçı 25 Nisan'da Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda ikinci maçı ise 2 Mayıs'ta Estadio da Luz'da oynayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.