Festival 'Mavi Marmara' ile başladı

Festival 'Mavi Marmara' ile başladı

Türkiye'nin onur konuğu, ünlü oyuncu Türkan Şoray'ın şeref misafiri olduğu 18. Şam Uluslararası Film Festivali başladı.

Türkiye'nin onur konuğu, ünlü oyuncu Türkan Şoray'ın şeref misafiri olduğu 18. Şam Uluslararası Film Festivali başladı. 
    
Toplam 46 ülkeden 222 film ve 160 sinemacının katıldığı 18. Şam Uluslararası Film Festivali, göz dolduran bir organizasyon ve görsel şovlarla Şam Opera Binası'nda açıldı. Açılışa katılan ve aynı zamanda Festival'in ''Şeref Misafiri'' olan Şoray, Suriye'de bir film çekmeyi çok istediğini söyledi. 
    
Suriye Kültür Bakanı Riyad İsmed'in yanısıra, Turizm Bakanı Sadullah Ağa Kalaa, Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Yerel Yönetimler Bakanı Tamer El Hacce ve Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Medya Müsteşarı Buseyna Şaban ile Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'un da hazır bulunduğu festival açılışına Orta Doğu'nun birçok ülkesinden ünlü oyuncu ve sinemacılar katıldı. 
     
-ŞORAY: ''TÜRK SİNEMASI ADINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM''- 
     
Festivalin şeref misafiri Türkan Şoray, hayatından ve filmlerinden kesitlerin yer aldığı bir sinevizyon gösterisinin ardından sahneye davet edildi. 
    
Şoray, davetlileri selamlamasının ardından Suriye Kültür Bakanı Riyad İsmed'in katılımından dolayı verdiği ödülü kabul etti. 
    
Şoray, davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, komşu ve dost ülke Suriye'de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, ''Sanat insanları, ülkeleri birbirine yaklaştırır, özellikle sinema kaynaştırır. Bu gece, sinemanın işte bu mucizesini yaşıyoruz'' dedi. 
    
Festivalin coşkusundan dolayı bir sinemacı olarak çok mutlu olduğunu vurgulayan Şoray, ''Türk sineması adına çok teşekkür ediyorum. Suriyeli sinemaseverler bu festivalde çok güzel Türk filmleri izleyecekler'' diye konuştu. 
    
Türk sinemasının artık dünyada adını duyurmaya başladığını hatırlatan Şoray, festivalin açılış filmi olan Semih Kaplanoğlu'nun 'Bal' adlı filminden de övgüyle bahsetti. Şoray, ''Bal'ın Türk sinemasının gururu ve başarılı bir film olduğunu'' söyledi. 
    
Suriye Kültür Bakanı Riyad İsmed'in verdiği ödülün kendisi için ayrı bir anlamı olduğunu belirten Şoray, ''Bu ödülü de ayrı bir yerde saklayacağım. Burada bir film çekmeyi çok isterim'' dedi. 
     
-MAVİ MARMARA'DA HAYATINI KAYBEDENLERE SAYGI GEÇİDİ- 
     
Festivalin açılışında, Gazze'ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan, ancak İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Mavi Marmara'da hayatını kaybeden 9 Türk'ü anmak amacıyla saygı geçidi düzenlendi. 
    
Omuzlar üzerinde taşınan ve üzerinde Türk bayrağı örtülü bir cenazenin ardından çeşitli ülkelerin bayraklarını taşıyan kişilerin yürüdüğü saygı geçidi sırasında çeşitli görüntüler de kullanıldı. 
    
Gemiye saldırı anı ve hayatını kaybeden Türklerin cenaze törenlerinden bölümlerin yer aldığı sinevizyon gösterisi ve saygı geçidi katılımcılardan alkış aldı. 
    
Semih Kaplanoğlu'nun ödüllü filmi 'Bal' ile açılan festival, 13 Kasım'a kadar devam edecek.

Etiketler :