Fidel Castro'dan tarihi itiraf

Fidel Castro'dan tarihi itiraf

Küba lideri Fidel Castro, devrimci Küba modelinin artık işe yaramadığını söyledi

Devrimin ortaya çıkardığı fikirleri reddetmediğini belirten Castro, “Küba modeli, ülkenin ekonomik hayatında oldukça büyük bir yere sahip” diye konuştu. Wall Street Journal Gazetesi’nin (WSJ), Castro ailesi ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında Castro’nun yaptığı bu yorum üzerine konuşan eşi Julia Castro da, “Fidel’in bu ifadesi, şu anda devlet başkanı olan Raul Castro’nun bürokrasi ve ortodoks komünist partidekilerin uygulaması gereken reformlar için zemin hazırlıyor olabilir” ifadesini kullandı.

Devlet yönetiminin, ülke ekonomisi üzerinde oluşturduğu baskıyı azalttığı belirtilirken, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sayısının artması için yaptığı çalışmaların ve yabancı yatırımcıların Küba’dan gayrimenkul alımına izin vermesinin bu noktada etkili olduğu kaydedildi. Bu noktada ABD’lilere de Kaba’dan gayrimenkul alımına ilişkin yasağın kalktığı ancak ABD hükümetinin vatandaşlarının Küba’ya yatırıM yapmasına izin vermediği hatırlatıldı.

YUNUS GÖSTERİSİNİ SEVİYOR
WSJ muhabirini, ülkeye gelen turistlerin uğrak yeri olan yunus gösterisine davet eden Fidel Castro, Küba’daki Havana Akvaryumu’nun dünyanın en büyüğü olduğunu belirterek, “Buradaki gösteri dünyadakilerden biraz farklı. Çünkü yunuslar gösterilerini suyun altında gerçekleştiriyor” diye konuştu. Tesisin müdürü Guillermo Garcia’yı yanına çağıran Castro, “Buradaki herkes gönüllü olarak çalışıyor. Garcia da aslında yunuslardan çok anlamaz. O aslında nükleer fizikçi. Onu nükleer bombalar hazırlamasın diye buraya koyduk” esprisini yaptı. Tesisteki yunusları eğiten Celia Guevara’nın, devrimci Che Guevara’nın kızı olduğunu belirten Castro, “Che de hayvanları çok severdi” diye konuştu.

Etiketler :