Filistin bağımsızlığa hazırlanıyor

Filistin bağımsızlığa hazırlanıyor

Filistin Eylül'de bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanıyor. Devlet Başkanı Mahmut Abbas New York Times'a yazdığı makalede dünyadan destek istedi.

Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas ile Batı Şeria'da hakim El Fetih yönetiminin uzlaşıya vararak birlik hükümeti kurma yolunda müzakereye başlamasının ardından Filistin Eylül ayında bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanıyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM'ye üye devletlerin, Eylül ayında gerçekleşek bağımsızlık ilanına destek vermeleri gerektiğini söyledi. New York Times gazetesine yazdığı makalede Abbas, Filistin devletini tanıyarak BM'nin, İsrail-Filistin uzlaşmazlığının sadece siyasi değil, aynı zamanda uluslararası bir hukuki mesele olarak görülmesinin yollarını açacağını vurguladı. İsrail ile 20 yıldır Filistin devletinin kurulması konusunda müzakere etmelerine rağmen bu konuya yaklaşamadıklarını belirten Abbas, Filistinlilerin "tarihi Filistin topraklarının kalan yüzde 22'lik bölümünde özgürce yaşama hakkını sağlamak için BM'ye gittiklerini" ifade etti.

İLELEBET BEKLEYEMEYİZ

Abbas, makalesinde "İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'ya giderek daha fazla yerleşimci göndermeye devam edip, Filistinlilerin topraklarına ve özellikle Kudüs'teki kutsal mekanlarına erişmesini engellerken, biz de ilelebet bekleyemeyiz" diye yazdı. İsrail devletinin 14 Mayıs 1948'de kurulmasından dakikalar sonra ABD'nin tanımayı garanti ettiğini hatırlatan ve "Ancak bizim Filistin devletimiz, yerine getirilmemiş bir söz olarak kaldı" ifadesini kullanan Abbas, ancak ve ancak uluslararası toplumun 60 yıl kadar önce kendilerine verdiği sözü tutması ve Filistinli mültecilerin haklarını uygulamaya koyacak adil bir karar alması halinde, Filistin halkı için umut ve onurlu bir gelecek olabileceğini vurguladı.

 

3. iNTiFADA BAŞLAR

 

BM Ortadoğu Özel Temsilcisi Robert Serry, BM'nin bir Filistin devletiyle ilgili net bir karar alamaması halinde, Filistinlilerin 3. kez intifadaya yönelebileceği yolundaki endişesini dile getirdi. Ynet haber sitesine göre Serry, Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, devletin ilanının beklendiği Eylül ayı öncesinde Filistinliler arasında büyük beklentiler olduğunu ifade etti. Serry, bunun gerçekleşmemesinin gerginliğin tırmanmasına neden olabileceğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.