Filistin İçin New York'ta

Filistin İçin New York'ta

Davutoğlu, Filistin oylamasının yapılacağı BM toplantısı için ABD'ye gitti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM)'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazanmasına yönelik yapılacak BM Genel Kurulu oylaması için New York'a gitti.

Davutoğlu, bugün ilk olarak BM - Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi ile görüşecek. Davutoğlu daha sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Genel Kurulu Başkanı Vuk Jeremic ile biraraya gelecek.

BM Genel Kurulu'nda perşembe sabahı yapılacak oylama için destek arayışlarında bulunacağı tahmin edilen Davutoğlu'nun yine perşembe akşamı Türkiye'ye döneceği öğrenildi.

En Az 97 Oy Gerekli

65 yıl önce Filistin topraklarını İsrail ve Filistin devletleri arasında paylaştırma kararını esas alan BM Genel Kurulu'na sunulan üyelik tasarısı perşembe günü 193 üye ülkenin oyuna sunulacak. Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazanabilmesi için en az 97 ülkenin desteğini alması gerekiyor.

Şu ana kadar Filistin'in BM'ye yaptığı başvurusunu açıktan desteklediğini belirten ülke sayısı 140'a yaklaşmış durumda. Genel Kurul'daki oylamada Filistin'e destek verecek ülke sayısının 160 dolayında olması bekleniyor.

İsrail ile Amerika Birleşik Devletleri'nin şiddetle karşı çıktığı Filistin'in gözlemci devlet statüsünün, onyıllardır devam eden Ortadoğu'daki Filistin sorununa yeni bir aşama kazandıracağı öngörülüyor.

İsrail'den Tehdit

İsrail, Filistin'e karşı 'çıkarlarını korumak için tek taraflı adımlar atacağı' tehdidinde bulundu. Geçtiğimiz günlerde BBC'ye konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Ben Dor, Filistin'in 'üye olmayan devlet' statüsü kazanmasından İsrail'in endişe duyduğunu vurgulamıştı.

Aynı mülakatta Dor, İsrail'in çıkarlarını korumak için tek taraflı adım atacaklarını dile getirmiş ancak bunların ne olabileceği konusunda ise bir açıklamada bulunmamıştı.

Oylama için Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile çok sayıda Arap ülkesinin dışişleri bakanı ile üst düzey temsilcileri New York'a geldi.

Filistin, BM'de gözlemci üye devlet statüsüne kavuşmasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, Deniz Hukuku Sözleşmesi gibi uluslar arası antlaşmalara da taraf olabilecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.