'Filistin'i Gandi yöntemi kurtarır'

'Filistin'i Gandi yöntemi kurtarır'

''Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğe son verilmeli, Arap dayanışması sağlanmalı ve Filistinlileri bütün enerjileriyle destekleyen eski dostlar aranmalı.''

Ahbar El Arap*

 

Filistinlilerin gasp edilmiş haklarını geri almak için çok fazla seçeneği olmadığını düşünenler, sadece bu halkın karşılaştığı engellere ve sorunlara bakıyor. Fakat insan haklarının ve mazlumlarla dayanışmanın öne çıktığı bu çağda, haklarının bir kez daha çalınması zor. Filistinlilerin bu dönemde öğrendiği bir diğer ders de bütün araçlarla direniş.

 

Diplomatik çalışma seçeneği şartlara ve uluslararası güçlerin rızasına bağlıdır; dolayısıyla intifada bütün zamanlar ve mekânlar için uygundur. İntifada tercihi zamanla önemini yitiren bir tercih değildir. Vicdanlarda, akıllarda ve kalplerde canlıdır. Dahası, intifadaya işgalin iradesine ve sömürüsüne boyun eğmeyi reddeden, yapıcı bir sivil direniş çalışması da eşlik eder. Mahatma Gandi bunu Hindistan’da denedi ve başarılı oldu. Britanya emperyalizminin iradesini kırarak halkın önünü açtı.

 

Eski dostları aramalı

Doğrudan veya dolaylı müzakerelerin kapısı kapatıldığında, bütün tercihler uygulanabilir. Bu bağlamda, Filistinlilerin 1967 sınırlarında bağımsız devlet kurduklarını ilan etmek için BM’ye başvurması bu tercihlerden biridir. Filistinliler böyle bir girişimle son sözünü söylemiş olur, yıllardır devam eden ihtilafı uluslararası bağlamda en üst düzeye çıkararak niyetleri ve tutumları sınar, eğilimleri belirler.

 

Fakat bu adımdan önce Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğe son verilmeli, Arap dayanışması sağlanmalı ve Filistinlileri bütün enerjileriyle destekleyen eski dostlar aranmalı. Bütün Arap ve İslam ülkelerinin katıldığı bir çalışma sayesinde dünya, iki milyardan fazla insanı ilgilendiren bir sorunla karşı karşıya bulunduğunu anlar. Bağımsız ve egemen bir Filistin devleti için böyle bir enerjinin harekete geçirilmesi gayet mümkün.

 

Ahbar El Arap*:Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi  başyazı,18 Ekim 2010

Çeviri: Radikal

Etiketler :