FİLİSTİNLİ LİDER ARAFAT ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?

FİLİSTİNLİ LİDER ARAFAT ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?

Özel eşyalarında nadir rastlanan radyoaktif madde bulunan Arafat, zehirlenerek mi öldürüldü?

Fransa'da 2004'te hayatını kaybeden Filistin lideri Yaser Arafat'ın suikasta uğradığı iddiası yargıya taşındı.

Bugün'ün haberine göre, Fransa'da Nanterre Mahkemesi, Arafat'ın ailesi tarafından yapılan başvuru üzerine cinayet soruşturması açmayı kabul etti. Arafat'ın kişisel eşyaları üzerinde yapılan laboratuvar çalışması sonucunda büyük ihtimalle nadir bir radyoaktif madde olan polonyum'la zehirlendiğinin açıklanmasının ardından Fransız yargısı soruşturma başlattı. Son olarak, 2006'da Putin muhalifi eski KGB ajanı Alexander Litvinenko da polonyum zehirlenmesi yoluyla öldürülmüştü.

MEZARI AÇILABİLİR

Fransa'da açılan davayla birlikte, Filistin Hükümeti İsviçreli bilim adamlarına Arafat'ın mezarını açma izni verdi. Lozan Radyofizik Enstitüsü yetkilileri, bir kaç hafta içinde Arafat'ın mezarını açarak DNA örneği alacaklarını duyurdu.

Filistin liderinin kızı Zawha Arafat, İsviçreli bilim adamlarının hazırlayacağı raporun Fransız mahkemesine delil olarak sunulacağını bildirdi. Nanterre Mahkemesi'nin Arafat'ın mezarının açılması esnasında Fransız bir savcıyı gözlemci olarak ataması bekleniyor.

El Cezire kanalı, 3 Temmuz'da Lozan Radyofizik Enstitüsü'nün raporunu yayınlayarak, Arafat'ın diş fırçası, iç çamaşırları ve poşusunda nadir rastlanan radyoaktif bir madde olan polonyum bulunduğunu duyurmuştu. Rapor, ayrıca, Arafat'ın sağlığının ölmeden bir hafta önce hızlı bir şekilde kötüleştiğini ve daha önce dünya basınında yer alan AIDS ve kanser gibi hastalıklardan dolayı ölmediğini ortaya koymuştu.

ZEHİRLENEREK Mİ ÖLDÜRÜLDÜ?

Raporda yer alan ilk belirlemelere göre, Arafat'ın büyük ihtimalle dış müdaheleyle radyoaktif veya biyolojik yollarla zehirlendiği belirtiliyor. Ölümünden bir hafta öncesine kadar ciddi bir sağlık sorunu bulunmayan Arafat'ın, son 5 gününde sindirim sisteminin iflas ettiği ve 5 kilo verdiği tespit edildi. Filistin Hükümeti'nin izniyle Arafat'ın cesedi üzerinde inceleme yapacak olan İsviçreli bilim adamlarının nihai sonucu açıklaması bekleniyor.

Filistinliler, Arafat'ı İsrail'in öldürdüğüne inanıyor

Dün Fransız Mahkemesi'nin kararından memnuniyet duyduklarını açıklayan Filistin Hükümeti, Arafat'ın ölümünün arkasında kimin olduğunun ortaya çıkarılmasını istedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı da, Arafat'ın İsrail tarafından zehirlendiği iddiasını « akıl dışı olarak nitelerken, Fransız yargısının gerçeği ortaya çıkaracağına inandıklarını açıkladı. 2004'te ölümünden bir ay sonra yapılan bir anket, Filistinlilerin yüzde 72'sinin Arafat'ın zehirlenerek öldürüldüğüne inandığını ortaya çıkarmıştı. Arafat, ömrünün son yıllarında Ramallah'taki karargahında İsrail ordusu tarafından sıkıştırılmış ve siyasetten izole edilmişti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.