Film gibi operasyon

Film gibi operasyon

İnternet hesapları üzerinden yaptıkları milyonlarca liralık vurgunların ardından hiç iz bırakmadan ortalardan kaybolan hacker çetesi film gibi bir operasyonla çökertildi.

8 milyon TL'yi banka hesaplarından boşalttıkları tespit edilen hackerların e-devlet ve banka internet sitelerinin sahtelerini yaptıkları ortaya çıktı. Dünyadaki anti virüs programlarının büyük çoğunluğunun tespit edemediği virüs yazılımları yazdıkları belirlenen hackerların çoğunun bilişim suçları sabıkalısı oldukları belirlendi.

Türkiye ve dünyadaki bilişim hırsızlıkları olaylarında başrol oynayan sanal hırsızlara karşı İstanbul Polisi düzenlediği önemli orerasyonlara bir yenisini daha ekledi. Daha önce uzun süreli bir takibin ardından çetesiyle birlikte yakalanan "Çao" lakaplı Ç.E ile bağlantılı kişilerin aynı şekilde bilişim hırsızlığı faaliyetleri yürüttükleri belirlendi. Çalışmalarına başlayan İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü görevlileri Antalya, Ankara, Aydın, Balıkesir, İzmir ve Mersin'de çete üyelerinin bağlantılarına ulaştı. Ancak şüphelilerin daha önce benzer suçlardan sabıkalı olmaları nedeniyle çok titiz davrandıkları ve üst seviyede tedbir aldıkları belirlendi.

NE TELEFON KULLANIYORLAR, NE BİR ADRESLERİ VAR

Araştırmanın derinleştirilmesiyle birlikte şüphelilerin bazı adreslerine ulaşıldı. Ancak bulundukları evlerin hiç birinin kendilerine ait olmadığı ve üzerlerine kayıtlı hiç bir gayrimenkul bulunmadığı belirlendi. Sadece bir lap top kullanan ve tehlike durumunda bulundukları yerleri hemen boşaltıp kayıplara karışan hackerların Antalya'da bazı lüks otellerde konakladıkları da belirlendi. Tespitlerde ayrıca şüphelilerin büyük çoğununluğunun daha önce yapılan bilişim operasyonlarında yakalanıp ceza aldıkları ve bu nedenle tedbirli davrandıkları belirlendi. Polisi uzun süre uğraştıran çetenin aldığı önlemler, bilişim suçlarına bakan görevlileri yeni yöntemler kullanmak zorunda bıraktı. Tespit edilen telefonların hiç birinden haberleşmeyen hackerlerin internet üzerinden sadece randevulaştıkları, görüşmelerinin tamamını yüz yüze yaptıkları belirlendi.

Polisi ipucuna götüren gelişme ise bazı bankaların internet siteleri üzerinden yapılan sanal soygunlar oldu. 228 banka mağdurunun ifadelerinden yola çıkılarak hazırlanan raporda çete elemanlarının bu konuyla bağlantılı oldukları anlaşıldı. Bunun yanında Türkiye'de ilk kez ortaya çıkan bir sanal hırsızlık yöntemi daha kullanıldığı ortaya çıktı. Devlet kurumlarının internet siteleri üzerinden verdikleri e-devlet hizmetlerini, hazırladıkları virüs programlarıyla saf dışı bırakarak vatandaşların kişisel bilgilerine ulaştıkları da belirlendi. Bu sitelerden elde ettikleri vatandaşlık bilgileriyle banka hesaplarına ulaşan çete üyelerinin milyonlarca liralık vurgun yaptıkları iddia edildi. "Fishing" denilen ve ingilizcede "balık tutma" anlamına gelen yöntemle bankaların internet sitelerinin ikizlerini yapan sanal dolandırıcıların internet adreslerindeki "ı" yada "i" gibi harflerden yola çıkarak banka müşterilerini kendi sitelerine yönlendirdikleri belirlendi. Bu sayede 200 bin kişinin internet hesap bilgilerine ulaşıldığı kaydedildi.

VİRÜSÜN KİTABINI YAZMIŞLAR

Polis araştırmalarının ortaya koyduğu bilgi ve belgeler şebeke elemanlarının sanal soygun için bir ilki gerçekleştirerek her banka için ayrı bir virüs programı yazdıklarını ve bunu uyguladıklarını ortaya koydu. Emniyetin bilişim suçları uzmanları hackerlerin adeta virüsün kitabını yazdığını belirtti. Bankaların internet bankacılığı hizmetlerindeki açıklardan yararlanan hackerların hesapları boşaltarak elde ettikleri paralarla hem Türkiye'de hem de yurt dışında alışveriş yaptıkları belirlendi. Bankaların aldıkları koruyucu önlemlere rağmen hazırlanan virüs programlarının nasıl dizayn edildiği araştırılıyor. Ancak ilk tespitlere göre bilgisayarlardaki anti virüs programlarının büyük çoğunluğunun bu virüsleri tespit edemediği de anlaşıldı.

VURGUN PARALARIYLA KÖPÜKLÜ DİSKO AÇMIŞLAR

Şebekenin lideri olduğu belirlenen Mehmet .A isimli kişinin Kuşadasında bir disko sahibi olduğu ve diskonun köpüklü eğlenceleriyle ünlü olduğu öğrenildi. Delillendirme aşamasını tamamlayan ve 7 aylık takibin sonuna gelen polis harekete geçerek İstanbul ve 6 ilde tespit edilen adreslerden 10 kişiyi gözaltına aldı. Yakalanan şüphelilerden Mehmet. A'nın şebeke lideri olarak hareket ettiği ve bu kişinin altında İsrail uyruklu S.D., H.D., H.Y. ve F.Ş'nin bulunduğu belirlendi. Fatih .Ş isimli hacker'ın aynı zamanda Türkiye'de fishing yöntemini ilk getiren ve uygulayan kişi olduğu ve İzmir'de yakalandığı belirtildi.

Operasyonda 126 adet manyetik şeritli kart, 23 adet CD-DVD, 20 adet sahti kimli ve sürücü belgesi, 19 adet gsm hattı, 17 adet ATM-BTM giriş haznesi, 11 adet bilgisayar, 7 adet flash bellek, 3 adet kopyalama cihazı, 1 adet kamera, 47.3 gram uyşuturucu madde ele geçirildi. Bilişim Şube'de işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi

Etiketler :