Fırıncılar ekmeğimizle böyle oynuyor!

Fırıncılar ekmeğimizle böyle oynuyor!

Türk Gıda Kodeksi'yle fırıncılara tanınan farklı gramajlarda ekmek üretme imkanı suistimal ediliyor.

Halk tipi ekmeğin asgari gramajı 300 gram belirlendi. Sadece ceviz, susam, peynir gibi maddelerle yapılan ekmek çeşitlerinde gramaj esnekliğine izin verildi.

Ancak bu uygulamanın istismar edildiği ortaya çıktı. Bazı fırıncılar ekmeğin üzerine birkaç tutam susam serpip 'çeşit ekmek' diyerek düşük gramajlarda satıyor.

Yasadaki boşluk nedeniyle düşük gramajda ekmek satıldığını söyleyen Fırıncılar Odası Genel Başkanı Fahri Özer yasanın düzeltilmesi gerektiğini vurguluyor.

Fırın işçisi M.A., denetim eksikliği yüzünden birçok fırında ekmeğin gramajıyla oynandığını anlatıyor. Fırın işleten bir arkadaşının düşük gramajda ekmek sattığını belirten M.A., şunları söylüyor:

"Arkadaşım 'Ekmeğin gramajından çalmazsam iflas edeceğim. Ayakta durabilmek için bunu yapmak zorundayım. Zaten birçok fırıncı da bunu yapıyor.' dedi."

Sarıoğlu Unlu Mamülleri sahibi Kadir Sarı da fırıncıların denetlenmediğine dikkat çekiyor. Birkaç sene önce otobüs bileti ile ekmeğin aynı fiyatta olduğunu belirten Sarı, "Otobüs bilet fiyatları arttı, ekmeğin fiyatı ise aynı.

Fırıncı ayakta kalabilmek için gramajdan çalıyor." itirafında bulunuyor. Ofluoğlu Unlu Mamülleri sahibi Menderes Ofluoğlu ise fırıncıların birlik olamamasından yakınıyor:

"Ne ekmek fiyatında ne de gramajında fırıncılar olarak aramızda birlik var. Fırının biri ekmeği 50 kuruşa, diğeri 80 kuruşa satıyor."

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da en çok gramaj düşüklüğü konusunda şikayet aldıklarını belirterek, "Ekmeğin içinden ip dahi çıkıyor. Denetimlerin artırılması gerekiyor." diyor.

Ekmek gramaj istismarı en çok İstanbul'da yaşanıyor. Özellikle gelir seviyesi düşük semtlerde gramaj, 80 grama kadar düşüyor.

Bugün

Etiketler :