Fırtına ve kar yolları kapadı

Fırtına ve kar yolları kapadı

Yoğun kar yağışı Marmara Bölgesi'nde hayatı felç etti. Topbaş beklenen en yoğun kar yağışı saatlerini açıkladı.

Yoğun kar yağışı Marmara Bölgesi'nde hayatı felç etti. Hamzabeyli sınır kapısı ulaşıma kapandı. İstanbul'un bazı semtleri ile Trakya'da Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'a 3 saat süreyle elektrik verilemedi. İzmir-İstanbul Karayolu Balıkesir yakınlarında kar ve buzlanma nedeniyle trafik aksıyor. Her iki yönde de kilometrelerce araç konvoyu oluşurken, binlerce insan yolda perişan oldu. Tekirdağ Şarköy ve Aydın Nazilli'de 2 kişi donarak öldü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKOM'da yaptığı açıklamada, kar yağışının saat 18.00'den sonra artacağını, gece ise sıcaklığın iyice düşeceğini belirtti. İşte Topbaş'ın açıklamaları:
TOPBAŞ: 18.00'DEN SONRA ARTACAK

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş karla mücadeleyle ilgili bilgiler verdi. AKOM'dan açıklama yapıyor.

- Öğleden sonra başlayan kar yağışı İstanbul'da etkili oldu. -2 ile -6 arasında seyrediyor. Yollarda bir sıkıntı yok, köy yolları dahil İstanbul'da yollar açık, trafikte sorun yok.

- Çünkü vatandaşlarımız evden çıkmamayı veya toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etti, teşekkür ediyoruz.

- 770 aracımızla hizmetteyiz. Tuzlama ve temizleme işlemleri yapıyoruz.

- Çok doğru bir çalışma yaptığımız için hiçbir sorun yaşamıyoruz.

- 770 aracımızın 500'ünde bir sistem var. Tüm araçlarımızı takip ediyoruz, tüm bilgiler anında ulaşıyor. Nerede sorun varsa anında takip ediyoruz. Çatalca ve Silivri'de özellikle yoğun bir yağış var.

- Sokakta yaşayan 258 vatandaşımızı korum altına aldık. Deniz ulaşımında sadece bostancı-adalar işlem yapıyor. Metromuz çalışmakta problem yok.

- İstanbullulara uyarılarımızı dikkate aldıkları için teşekkür ediyoruz. Okulların tatil olması, hafta sonu olması trafiği daha da rahatkattı.

- Gece sıcaklık biraz daha düşecek, 18.00'den sonra yağış biraz daha artacak.

KORE GAZİSİ DONARAK ÖLDÜ
        
Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde, 81 yaşındaki  Kore gazisi Nuri Turhan, donarak yaşamını yitirdi. Bahçesine giderken yolunu kaybettiği dağda kaybolan  ve geç saatlere kadar eve dönmeyen Turhan'ın yakınları, dağlık bölgede arama  başlattı. Nuri Turhan, dağlık arazide çamura saplanmış ve donmuş halde bulundu.

Alzheimer hastası olduğu bildirilen ve Bozdoğan Sağlık Ocağına getirilen  Kore gazisi, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

HAVA TRAFİĞİ NORMAL

İSTANBUL'da etkisini gösteren soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle bir çok sorun yaşanırken Atatürk Havalimanı'nda ise korkulan olmadı. Almanya'da kötü hava koşulları yüzünden bu ülkeye yapılan bazı seferlerdeki gecikmeler dışında kar yağışının ve beraberinde şiddetini artıran rüzgara rağmen Atatürk Havalimanı'nda hava trafiği normal olarak devam ediyor. Atatürk Havalimanı'nda rüzgarın hızı bazen 90 km'ye kadar çıktı. Rüzgar ve kötü hava en çok apronda çalışanları etkiledi. Bavulların üstünü örten bir naylon branda kalkış için sıraya giren uçakların arasında havalanması ilginç bir görüntü oluşturdu.

KAR İÇİN ÖNLEMLER

06-24 numaralı pist uzatma çalışmaları nedeniyle kapalı tutulurken iniş ve kalkışlar 18-36 numaralı paralel iki pistten yapılıyor. DHMİ kar temizleme araçları olası bir kar fırtınasına karşı apronda hazır tutulurken pistteki frenleme değerleri de görevliler tarafından ölçülüyor. Ayrıca pistlerde ve kalkışa hazırlanan uçaklarda de-icing adı verilen alkol, glikoz karışımı sıvıyla buzlanmaya karşı yıkandı.

Bu arada sabah saatlerinde Antalya-Sabiha Gökçen Havalimanı seferini yapan Sunexpress uçağı da Atatürk Havalimanı'na yönlendirildi. Sömestr tatilinin başlaması nedeniyle yurtdışına çıkan tatilci trafiğinde de artış gözlendi.
 
İzmir-İstanbul yolunda kar esareti

İstanbul - İzmir Karayolu Balıkesir İl sınırları içerisindeki Çanakçı Rampaları´nda buzlanma nedeniyle trafik dün akşam saatlerinden itibaren güçlükle verilebiliyor. Karayolları ekiplerinin sürekli olarak tuzlama çalışması yaptığı yoldaki maddi hasarlı kazalar ve zincir takmadıkları için yolda kalan araçlar nedeniyle kilometrelerce konvoy oluştu. 12-13 saattir yolda olan araç sürücüleri ve şehirlerarası otobüs yolcuları perişan oldu.

Edremit'te mahsur kalan 16 araç kurtarıldı

 

Yoğun kar yağışı nedeniyle gece Edremit-Yenice kara yolunda mahsur kalan 6'sı yolcu otobüsü 16 araç, Edremit Belediyesine ait iş makinelerinin çalışması sonucu kurtarıldı. Balıkesir Valiliği Özel İdare Müdürlüğü ile Karayolları ekiplerinin bölgede çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.AKOM: Kar pazartesi akşamına kadar sürecek

AKOM: Kar pazartesiye kadar sürecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamada kar yağışının pazartesi akşamına kadar etkisini sürdüreceği belirtildi.

İstanbul'da karla gelen elektrik kesintisi

İstanbul'da kar yağışı ile birlikte Avrupa yakasında yaşanan elektrik kesintisi vatandaşların tepkilerine neden oldu. İstanbul'un bir çok semtinde dün gece saat 22.00 sıralarında başlayan kesintiler yüzünden kalorifer sistemleri çalışmadı. Beşiktaş, Fatih, Bayrampaşa, Şişli,Büyükçekmece'de halen elektrik kesintileri yaşanıyor.

AKOM'dan yapılan açıklamada İstanbul'daki elektrik kesintisiyle ilgili şu açıklama yapıldı: "Boğaz geçişi enerji hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle İstanbul'un bazı bölgelerinde 50 dakika süreyle elektrik verilemedi. Bedaş ve Ayedaş ekipleri arızayı kademeli olarak gideriyor, Kesinti olan bölgelere elektrik verilmeye başlandı.

Elektrik kesintisi nedeniyle İstanbul metrosu Taksim- Atatürk Oto Saniye istasyonları arasında ulaşım aksadı. Elektriklerin verilmesiyle birlikte seferler normale döndü. İşlemelerde elektrik kesintisinde tüm trenler istasyonlara aküler yardımıyla gelebiliyor. Vatandaşlar trenlerde kalması söz konusu olmuyor. Vatandaşlar ilk istasyonda bekletiliyor. Elektrik nedeniyle bazı bölgelerde su kesintileri de yaşanıyor.  Ayrıca Esenyurt'ta da  yolların kapalı olduğu ve elektrik kesintisinin olduğu bildirildi.       

 

UYARI

 

Elektrik kesintisi nedeniyle bazı bölgelerde doğalgaz kesintileri de meydana geliyor. Vatandaşlar elektrik kesildiğinde kombilerini mutlaka kapatmaları gerekiyor. Kapatılmadığı takdirde ani yüklenme ile bina girişlerinde bulunan regülatörlerde atmalar meydana geliyor. Bu tıkanıklığın giderilmesi için İGDAŞ acil yardım ekipleri çalışıyor. Ancak genel kesintilerde sorunun büyümemesi için Elektrik kesildiğinde kombiler mutlaka kapatılmalı. Elektrik geldikten sonra açılmalı."

TEM yolunda ulaşım normale döndü

Şiddetli kar yağışı nedeniyle sabah saatlerinde otomobillerin geçişine izin verilmeyen TEM otoyolunun Edirne istikametinde ulaşım normale döndü.

Kara yolları ekiplerinin bölgedeki kar temizleme ve tuzlama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

İDO seferleri iptal

Bugün rüzgarın hızı yer yer 85 km’ye ulaştı. Bu yüzden 23 çatı uçtu, 10 ağaç, 7 telefon ve elektrik direği devrildi. İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) Bandırma-Yenikapı 18.30, Bostancı-Yenikapı 18.00, Bandırma-Yenikapı 15.30, Kabataş-Kadıköy-Bursa 13.00, Bostancı-Yenikapı-Armutlu 10.30, Yalova-Pendik 9.30, Pendik-Yalova 9.30, Yalova-Yenikapı 9.00, Bursa-Kadıköy-Kabataş 9.00, Yenikapı-Bursa 7.30, Bursa-Yenikapı 7.30 seferleri kötü hava koşulları nedeniyle iptal edildi.
 

         

 Hamzabeyli sınır kapısı ulaşıma kapandı

 

Edirne'de etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan Hamzabeyli sınırkapısı yolu ulaşıma kapandı. Ayrıca Süloğlu-Lalalpaşa, Uzunköprü Meriç, Keşan-Enez ve Keşan-İpsala ilçeleri arasında ulaşım sağlanamazken birçok köy yolu da ulaşıma kapandı. Karayolları Ekipleri ile İl Özel İdare Ekipleri tarafından karla kaplı yolların açılması için çalışmalar başlatıldı.

 

Trakya'daki 3 il elektriksiz kaldı           

 

Trakya Elektrik ve Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Erdoğan, enterkonnette sistemden enerji sağlanamaması nedeniyle bu sabah saat 08.00'den itibaren Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne ile ilçe ve köylerine üç saat süre ile elektrik verilemediğini açıkladı. Sistemin normale dönmesi nedeniyle bölgeye yüzde 30 eksikle enerji verildiği açıklandı. Elektriklerin kesilmesi nedeniyle kötü hava koşullarına rağmen kaloriferler çalışmadı, sular akmadı.

 

 

Tekirdağ'da bir kişi donarak öldü

 

Aşırı soğuklar nedeniyle Şarköy'de bir kişi gece donarak öldü. Çatı katında tek başına yaşayan 75 yaşındaki İsmail Gültaş komşuları tarafından donmuş olarak bulundu. 

Açık Lise Sınavlarına katılım az oldu

Türkiye genelinde yapılan Açık Lise sınavlarına kar yağışı nedeniyle katılım az oldu. İlçe ve köylerden sınavlara ulaşım sağlanamaması nedeniyle çok sayıda vatandaş katılamadı.

KARAYOLLARINDA KAPALI YOLLAR    

Edirne-Hamzabeyli (Bulgaristan Sn.) - Kar ve Tipi   

 

Karaburun-(İzmir-Çeşme)Ayr.(Ulaşım Köy yolundan) - Sel     

 

Güzeloluk-Ayrancı - Kar ve Tipi

 

Kayseri-Erciyes-Develi - Kar ve Tipi

 

Hacılar-Erciyes - Kar ve Tipi

 

Alaçam-Kızlan-Çerçiler - Kar ve Tipi

 

Hozat-Karaoğlan-Ovacık - Kar ve Tipi

 

Gümüşhane İl sınırı-Yağmurdere - Kar ve Tipi

 

Arhavi-Ortacalar - Heyelan Riski

 

(Borçka-Muratlı)Ayrımı-Camili - Kar ve Tipi

 

İyidere-İkizdere-İspir (Ovit Dağı Mevkii) - Kar ve Tipi

 

Of-Çaykara-Bayburt (Soğanlı Dağı Mevkii) - Kar ve Tipi

 

Bayburt-Çaykara (Soğanlı Dağı Mevkii) - Kar ve Tipi

 

Yomra-Üçpınar-(Trabzon-Gümüşhane)İl sn. - Kar ve Tipi

 

(Gümüşhane-Bayburt)Ayr-Uğrak-Dağbaşı (Salmankas Dağı Mevkii) - Kar ve Tipi

 

(Bayburt-Çaykara)Ayr.-İspir - Heyelan

 

Araklı-Uğrak-Dağbaşı (Salmankas Dağı Mevkii) - Kar ve Tipi

 

Yukarı Narlıca-Bahçesaray - Kar ve Tipi

 

(Iğdır-Ağrı) İl sınırı-Cumaçay-Ağrı - Kar ve Tipi

 

(Kağızman-Tuzluca)Ayr.-Cumaçay - Kar ve Tipi

 

 Gaziler-(Sarıkamış-Karaurgan)Ayr. - Kar ve Tipi

 

(Seydişehir-Akseki)Ayr.-Cevizli-Bademlibeli - Heyelan 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :