Foça'daki şehitlerin kanı yerde kalmadı

Foça'daki şehitlerin kanı yerde kalmadı

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Viranşehir'de uygulama noktasına teröristlerin gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, 'Olayın faillerinin ağustos ayının sonunda Foça'da askeri araca saldırı yapan teröristler olduğunu tespit ettik' dedi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Viranşehir'de uygulama noktasına teröristlerin gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, ''Olayın faillerinin, ağustos ayının 9'unda İzmir'in Foça ilçesinde askeri servis aracına saldırı yapan teröristler olduğunu tespit ettik'' dedi.
 
Güvenç, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun ve Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile Polisevi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Viranşehir'deki saldırıya ilişkin soruşturma hakkında bilgi veren Güvenç, olayın 2 Eylül Pazar günü 19.00 sularında Viranşehir-Ceylanpınar ilçeleri arasındaki 3. kilometrede yol kontrol yapan ekiplerin, 63 HY 766 plakalı araçla bölgeye gelen 2 teröristin saldırısına maruz kaldığını hatırlattı.
 
''Bu saldırı sonucunda Ahmet kod adlı 1 terörist ölü olarak, Yunus Çiçek kod aldı diğer terörist ise yaralı olarak elimize geçmiştir'' diyen Güvenç, araç sürücüsünün ise Viranşehir'de taksicilik yapan bir vatandaş olduğu ve olaydan yara almadan gözaltına alındığını kaydetti.
 
Menfur saldırıda 2 polisin ciddi şekilde yaralandığını bunlardan birisinin hayati tehlikesinin devam ettiğini aktaran Güvenç, şunları kaydetti:
 
''Polislerimizden biri Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor. Diğeri hayati tehlikeyi atlatmış olup Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatmaktadır. Olayın faillerinin, ağustos ayının 9'unda İzmir'in Foça ilçesinde askeri servis aracına saldırı yapan teröristler olduğunu tespit ettik. Olayın üzerinden 24 saat geçmeden emniyet ve jandarma ekiplerimizin yaptığı yoğun çalışma sonunda dün öğleden sonra tespit edildi ve bunlara yardım ve yataklık yapan, milis diye tabir ettiğimiz şehirdeki yardımcılarıyla ilgili soruşturmanın devamı için açıklamayı bugüne bıraktık.'' 
 
''Bu sabaha karşı da bunlara yardım ve yataklık yapan İzmir ilimizde 3, ilimiz Ceylanpınar ilçesinde de 2 kişiyi gözaltına almış bulunuyoruz'' diyen Güvenç, şöyle devam etti:
 
''Çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız araştırmaya göre bu teröristler özel yetiştirilmiş teröristler. 3 Ağustos günü ilimiz Ceylanpınar ilçesine, Suriye'den yurdumuza giriş yapmışlar karayoluyla İzmir'e geçerek keşifleri yaptıktan sonra Foça'daki eylemi gerçekleştirmişler. Bununla ilgili parmak izleri kesinlikle uymaktadır. Foça eylemini yapanlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yaralı terörist eylemi yaptıklarını itiraf etmektedir. Soruşturma devam etmektedir.''
 
ÖLMEK VE ÖLDÜRMEK İÇİN YETİŞTİRİLMİŞ
 
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Viranşehir'deki uygulama noktasında çıkan çatışmada yaralı yakalanan 21 yaşındaki teröristin 15 yaşında dağa götürüldüğünü, 6 yıldır ''ölmek ve öldürmek'' için yetiştirildiğini söyledi.
 
Güvenç, Polisevi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin saldırıya ilişkin sorularını cevaplandırdı.
 
Teröristlerin Ceylanpınar'dan sınırı geçip Suriye'ye geçmeyi planladığını ifade eden Güvenç, Viranşehir'den Ceylanpınar'a geçerken polis noktasındaki kontrol sırasında, ülkeyi terk etmeden yakalandıklarını ifade etti.
 
Şanlıurfa'nın tüm giriş ve çıkışlarında bir süreden beri 24 saat esasına göre uygulama noktaları oluşturduklarını, hatta bu konuda halktan özür dilediğini de belirten Güvenç, ''Hatta hatırlarsanız ben halkımızdan özür dilerim demiştim. Yoğun bir uygulama var. Hassas bir dönemeçten geçiyoruz demiştim. Bu uygulamanın sonunda teröristler yakalandılar'' diye konuştu.
 
Ölü ele geçirilen ''Ahmet'' kod adlı teröristin üzerindeki kimliklerin sahte çıktığını anlatan Güvenç, gerçek kimliğini ise tespit etmeye çalıştıklarını bildirdi.
 
Yaralı terörist ''Yunus''un ise Diyarbakır nüfusuna kayıtlı ve aslen Batmanlı olduğunu bildiren Güvenç, söz konusu teröristle ilgili şu bilgileri paylaştı:
 
''15 yaşında dağa götürülmüş bir çocuk, 6 yıldır ölmek ve öldürmek için yetiştirilen, eğitilen bir insan. 6 yılda dünyada ve Türkiye'de neler olduğunun farkında değil. Türkiye'de kaç tane referandum yapıldı, sivilleşme adına hangi adımlar atıldı, ekonomiye neler katıldı, Türk ekonomisi 6 yılda ne kadar büyüdü, yeni anayasa için ne kadar çalışma yapıldı? Bunların hiç birinden haberi olmadan, 6 yıldır anne ve babasını görmeden dağda özel ölme ve öldürme üzerine eğitilmiş birisi.''
 
-Foça'daki saldırı aydınlatılıyor
 
Vali Celalettin Güvenç, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini hem Şanlıurfa hem de İzmir Başsavcılıkları'nın koordineli çalıştığını söyledi.
 
Bu konuda işbirliğinin sürdüğüne işaret eden Güvenç, bir soru üzerine teröristlerin en önemli eylemlerinin Foça'da 2 askerin şehit edildiği eylem olduğunu kaydetti. 
 
Güvenç, bir soru üzerine teröristlerin Gaziantep'teki patlamayla ilgilerinin bulunmadığını ifade etti. 
 
Yaralı teröristin ifadesinin alınma işleminin sürdüğünü ve birçok şeyi itiraf ettiğini anlatan Güvenç, ''Foça'daki saldırıyla ilgili ne yaptılar, nasıl geldiler, kimler götürdü, kimlerle keşif yapıldı? Tamamıyla ilgili arkadaşlarımız iki gündür uyumadan çalışıyorlar. Foça'daki eylemde yardımcıları var ama eylemi yapan bu ikisi'' diye konuştu.
 
-Teröristler Suriye'den geldi-
 
Bu arada, basına dağıtılan bilgi notunda, Viranşehir'deki olayda teröristlerin üzerinde 2 Glock marka tabanca, 1 el bombası, 3 bin 800 dolar, bin 55 lira ve 2 sahte nüfus cüzdanı ele geçirildiği belirtildi.
 
Teröristlerin ağustos ayı başında Suriye'den illegal yollarla Türkiye'ye giriş yaptıkları ve kod adı ''Botan Faysal'' olan örgüt mensubundan aldıkları talimatla eylem amaçlı keşif yapmak üzere batı illerine (Manisa-İzmir) gittikleri kaydedildi.
 
Viranşehir'de 2 Eylül'de uygulama noktasında durdurulan araçta bulunan terör örgütü üyeleriyle çıkan çatışmada, 1 terörist ölü, biri de yaralı ele geçirilmiş, olayda 2 polis ve 1 uzman çavuş yaralanmıştı.
 
İl Emniyet Müdürü Bilkay: ''Saldırıyı gerçekleştiren teröristler, olaydan önce Manisa'da da askeri noktalar ve emniyet noktalarıyla ilgili keşif yapmışlar''
 
İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, 9 Ağustosta Foça ilçesinde askeri araca bombalı saldırı düzenleyen teröristlerin, olaydan önce Manisa'da da askeri noktalar ve emniyet noktalarıyla ilgili keşif yaptığının belirlendiğini bildirdi.
 
Bilkay, düzenlediği basın toplantısında, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki uygulama noktasına saldırıyı gerçekleştirenlerin, 9 Ağustos'ta Foça'da askeri servis aracına saldırı yapan teröristler olduğunun belirlendiğini hatırlattı.
 
Soruşturmasında büyük yol aldıkları Foça'daki saldırıyla ilgili, olay yerinden toplanan delillerin üzerindeki parmak izlerinin, ''Viranşehir'deki biri ölü, biri yaralı ele geçirilen iki teröristin'' parmak izleriyle örtüştüğünü belirten Bilkay, Şanlıurfa ve Manisa Emniyet Müdürlükleriyle saat 02.30'da eş zamanlı düzenlenen operasyonda, zanlılara yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla Ş.R, Ş.R. ve F.K'nin İzmir'in Bayındır ilçesinde, K.R. ve H.D'nin Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde gözaltına alındığını kaydetti.
 
Bilkay, 3'ü kardeş olan zanlıların terörle ilgili herhangi bir sabıka kaydının bulunmadığını ifade etti.
 
Yaralı teröristin ve zanlıların ifadelerinin alınmasının sürdürüldüğünü dile getiren Bilkay, şunları söyledi:
 
''İki terörist, Foça'daki olaydan bir hafta önce Şanlıurfa'dan Manisa'nın Turgutlu ilçesine otobüsle gelmişler. Buradan özel araçla Bayındır'a götürülmüşler. Buradaki iki günün ardından, 5 gün Foça'da arazide kalmışlar. Olayın ardından nasıl kaçtıklarıyla ilgili araştırma devam ediyor. Bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristler, olaydan önce Manisa'da da askeri noktalar ve emniyet noktalarıyla ilgili keşif yapmışlar. Yaralı terörist, olayda kullanılan bombayı Bayındır'dan teslim aldıklarını ifade etti.''
 
Foça'da 9 Ağustos Perşembe günü askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlama sonucu, 2 asker şehit olmuş, 12 kişi yaralanmıştı.
 
Viranşehir'de 2 Eylül'de uygulama noktasında durdurulan araçta bulunan terör örgütü üyeleriyle çıkan çatışmada, ''1 terörist ölü, biri de yaralı ele geçirilmiş'', 2 polis ve 1 uzman çavuş yaralanmıştı.
 
AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.