Ford Otosan'ın liderlik hesapları

Ford Otosan'ın liderlik hesapları

Türkiye otomotiv sektöründe en fazla üretim ve satış yapan şirket unvanını elinde bulunduran Ford Otosan, pazar liderliğini bu yıl da sürdürmeyi hedefliyor.


Ford Otomotiv Sanayi AŞ (OTOSAN) Genel Müdür Başyardımcısı Ufuk Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 222 bin 395 araç ihraç edip, 3,4 milyar dolar ihracat geliri ile Türkiye'nin ihracat şampiyonu, iç pazarda ise yüzde 16,8'lik pazar payı ile üst üste altıncı kez lider olduklarını, 325 bin 95 adete ulaşan toplam satış hacmi ile de rekor kırdıklarını söyledi.

Bu yılın ilk altı ayında üretim, ihracat ve toplam satış hacminde rekorlara devam ettiklerini, yurt dışı satış gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 2,4 milyar dolara ulaştığını ifade eden Güçlü, 2008 yılı haziran sonu itibariyle 280 bin adet üretimin gerçekleştiği Türkiye otomotiv pazarında, yüzde 14,6'lık pay ile liderliklerini sürdürdüklerini bildirdi.

Güçlü, 6 ayda 41 bin 428 adedi yurt içine, 141 bin 908 adedi yurt dışına olmak üzere geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla toplamda 183 bin 336 araç sattıklarını, yüksek satış hacmine paralel olarak üretimde de yüzde 25'lik artış ve 176 bin 994 adetlik satışla rekor seviyeye ulaştıklarını kaydetti.

Türkiye otomotiv pazarındaki liderliklerini sürdürmek istediklerini dile getiren Güçlü, ''hedefimiz bu yıl geçen yıldan daha fazla üretim ve ihracat yapmak, iç piyasadaki duruma göre de pazar liderliğimizi sürdürmek'' dedi.

-KOCAELİ'NDEN ABD'YE ''TRANSİT CONNECT''-

Ufuk Güçlü, Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nda üretilen hafif ticari araç modeli Transit Connect'in 2009'dan itibaren ABD'ye ihraç edilecek olmasının Türk otomotiv sektörü için çok önemli, kendileri için ise gurur verici olduğunu söyledi.

Her türlü endüstriyel tasarım, stil çalışmaları Kocaeli'ndeki fabrikada yapılan Ford Connect'in ABD serüveninin iyi başladığını, iyi devam ettiğini dile getiren Güçlü, şöyle devam etti:

''İnşallah iyi de sonuçlandıracağız. ABD ekonomisinin de canlanmaya başlaması temennimiz. Connect'i önümüzdeki yıldan itibaren Amerika;ya ihraç etmemiz bizim için çok büyük bir güvence. Projenin gündeme gelmesinden beri karşı taraf talep edilen miktarı sürekli artırıyor. İhraç edilecek miktarı hakkında net bir rakam vermek o nedenle güç, bu çok artabilecek bir sayı. 2009'un nisan ya da mayıs ayından itibaren araçları göndermeye başlayacağız. Amerika'da da bir iki ay sonra pazara lansmanı yapılır.''

-KOCAELİ'NDEN SONRA AVRUPA'DA DA ÜRETİLECEK-

Transit Connect'in Avrupa'da bir merkezde üretilmesi için yapılan araştırmaların sonuçlandığını, aracın Romanya'da Ford'a ait Craiova fabrikasında da üretilmesine karar verildiğini bildiren Güçlü, ''Orada hazır bir kapasite var. Biz Amerika için combi dediğimiz çok giydirilmiş modellerin üretimine konsantre olacağız, kapasitemizi onunla kullanacağız, Romanya ise kapalı kamyonet tipi, kısa dingil mesafeli araçları üretecek. Böylece Amerika'ya daha fazla kapasite ayırabilme imkanımız doğdu'' diye konuştu.

Amerikanın otomotiv mevzuatının, teknik özelliklerinin Avrupa'dan farklı olduğunu dile getiren Güçlü, şunları kaydetti:

''Connetc Amerikan regülasyonlarına göre üretilecek. Yasal olarak farklı yapmanız, yetkililerden onay alması gereken değişiklikler var. Müşteri profili Avrupalıdan farklı olduğu için Amerikan beklentisini de karşılayacak değişiklikler söz konusu. Bütün bunların tasarımları tamamlandı, prototip araçları yapıldı ve Amerika'nın zorunlu kıldığı testler için Amerika'ya gönderildi.''

Güçlü, ABD ticari vasıta pazarında Ford'un tartışmasız lider olduğunu, güçlü bir bayi teşkilatı bulunduğunu, gönderecekleri araçların çok hızlı şekilde satılacağına inandığını söyledi.

-İNGİLTERE'DEKİ ÜRETİMİN TÜRKİYE'YE KAYDIRILACAĞI HABERLERİ-

İngiltere'deki Ford Transit üretiminin tamamen Türkiye'ye kaydırılacağı yönündeki haberleri de değerlendiren Güçlü, Ford'dan bu konuda yapılan açıklamada, sendikalarla, hükümetle görüştüklerini, ancak ''şu anda kapatma kararımız ve niyetimiz yoktur'' şeklinde bir açıklama yapıldığını anımsattı.

Güçlü, şunları bildirdi:

''Bu tamamen Ford'un kararıdır. Bu konuda bize ulaşmış bir karar yok. Bize 'İngiltere'de üretilen Ford Transit'lerin aynısını yapabilir misiniz?' sorusu soruluyor. Tabi ki yapabiliriz, yapıyoruz da zaten. Biz burada sağdan direksiyonlu araçlar da üretiyoruz. Onlar kısa dingil mesafeli araçları üretiyorlar, büyükleri biz yapıyoruz. 2 ton grubunu tamamen biz üretiyoruz. Bizim üretemediğimiz tip yok. Zaten üretimimizi, kapasitemizi hep artırmaya alışığız. Görev verilirse yaparız. Ancak, Türkiye'de ve çevremizde o spesifikasyonda araç talebi yoksa, sırf İngiltere pazarına ait araçsa mevcut sistem içerisinde onların üretmesi daha ekonomik olur.''

Kaynak:Haber Kaynağı