Fransa, Libya savaş uçağını düşürdü

Fransa, Libya savaş uçağını düşürdü

Libya'ya uluslararası müdahalenin altıncı gününe girerken Kaddafi'ye bağlı güçler Mistara Limanı'nı ele geçirdi. Fransa savaş uçağı Libya savaş uçağını düşürdü. Ayrıntılar şöyle:

 

KOALİSYON GÜÇLERİ SEBHA KENTİNİ BOMBALADI

Koalisyon güçlerinin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Guededfa aşiretinin yaşadığı Sebha kentini bombaladığı bildirildi.

AFP'ye açıklama yapan bir görgü tanığı, başkent Trablus'un 750 kilometre güneyindeki Sebha kentinin dün akşam ve bu sabah havadan bombalandığını belirtti.

TÜRKİYE, LİBYA OPERASYONUNDA SİYASİ KARARLARIN FRANSA VE ORTAKLARINA BIRAKILMASINA KARŞI

NATO şemsiyesi altında Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanması konusunda günlerdir devam eden müzakerelerden sonuç alamayan İttifak üyeleri, bugün yeni bir toplantı kararı almadan önce Fransa'yı ikna çabalarını yoğunlaştırdı.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE'DEN, KADDAFİ'YE ''DELİ DİKTATÖR''

RTL radyosuna açıklamalarda bulunan Juppe, Kaddafi'yi etrafındaki kişilerin artık sorgulamaya başladıklarını düşündüğünü belirterek, şunları söyledi: ''Trablus'ta bazıları bir diktatörle devam edilip edilmeyeceğini sorgulamaya başladı. Ölçüsüz deyim kullanmak istemiyorum, ama deli bir diktatörle...''

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, uluslararası koalisyonun Libya'daki askeri hedefleri havadan vurmaya devam edeceğini bildirdi.

OBAMA'YLA İLETİŞİME GEÇTİLER

ABD Başkanı Barack Obama'nın  danışmanlarından Denis McDonough, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bazı yakınlarının, Libya krizine bir çözüm bulmak amacıyla, ABD yönetimiyle temasa geçtiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan televizyon kanalı ABC'ye yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yakınlarının krizden çıkış yolu aradıklarını ve bu amaçla da dünyanın dört bir tarafında temasa geçtiklerini bildirmişti.

TRABLUS'UN DOĞUSUNDA ÖNEMLİ SAYIDA SİVİL ÖLDÜ

Libya resmi haber ajansı Jana, verdiği haberde, uluslararası koalisyonun dün akşam Libya'nın başkenti Trablus'un doğu banliyösüne düzenlediği hava saldırılarında "önemli sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini" duyurdu. Jana, bombardımanın ölü ve yaralıları enkaz altından çıkarmaya çalışan kurtarma ekiplerini de vurduğunu da belirtti.

ELEŞTİRİLEN OBAMA YÖNETİMİ OPERASYONU SAVUNUYOR

Libya'ya düzenlenen operasyondan dolayı eleştiri alan Barack Obama yönetimi, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı girişilen uluslararası operasyonu savundu ve bu operasyonun, "Kaddafi'nin daha fazla sivili öldürmesini engellediğini" öne sürdü. Senatonun iki numaralı ismi Demokrat Dick Durbin, ABD'nin Libya'ya müdahalesinin gelecekte Washington'un yeni Arap liderlerle kuracağı ilişkiler açısından önemli olduğunu söyledi.

RUMSFELD: "OPERASYONUN AMACI BULANIK"

Operasyonu eleştirenlerden eski ABD Savunma Bakanlarından Donald Rumsfeld ise CNBC kanalına yaptığı açıklamada, operasyonun amacının bulanık gözüktüğünü ifade etti. Rumsfeld, "İlk önce görevin amacını belirleyip, koalisyonu sonra belirler, kurarsınız, bu operasyonun amacı nedir? Libya'daki rejimi değiştirmek mi değiştirmemek mi?" şeklinde konuştu.

FRANSA VE İSPANYA'YA KARŞI TERÖR TEHLİKESİ YOK

Fransız ve İspanyol İçişleri Bakanları, şimdilik iki ülkenin güvenlik birimlerinin, Libya operasyonundan dolayı, Libyalı terör gruplarının Fransa ve İspanya'ya karşı planladığı herhangi bir terör saldırısını haber veren bir ipucu veya bilgiye rastlamadıklarını belirtti. Muammer Kaddafi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bütün Akdeniz havzasını "savaş alanına" çevireceği yönünde tehditte bulunmuştu.

PARİS, LİBYA'YA KARŞI OPERASYONUN NATO TARAFINDAN KOMUTA EDİLMESİNDEN YANA

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Libya'ya karşı yürütülen askeri operasyona NATO'nun komuta etmesinden yana olduğunu bildirdi. Elysee Sarayı yayımladığı yazılı açıklamada, gitgide daha fazla NATO üyesi ülkenin uçakları operasyona katıldığını ve operasyonda eşgüdümü sağlamak için NATO karargahlarının kullanılabileceğini belirtti.

Açıklamada, Libyalıların ne yapmaları gerektiğini Avrupalı yetkililerden öğrenmeye ihtiyaçları bulunmadığı, kendi ülkelerinin geleceğini kendileri belirlemeleri gerektiği belirtilirken, ülkenin demokratik düzene geçmesini sağlamak amacıyla, bütün Libyalıların muhalefete katılmasının öneminin de altı çizildi.

AA

Etiketler :