Fransa son kararını verdi!

Fransa son kararını verdi!

Fransa'da 'burka' ve 'peçe' yasağı konusunda parlamento karar aldı

Fransız meclisi kararı 'burka' ve 'peçe'nin kamu alanlarında yasaklanması yönünde oldu. Aslında daha önce İspanya, Belçika ve İtalya'nın bazı yere yönetimleri 'burka' ve 'peçe'yi yasaklayan kararlar almıştı. Fakat Fransa'nın kararı bu konuyla ilgili en kritik karar olarak nitelendiriliyor. Çünkü Fransa Avrupa Birliği içerisinde yer alan ülkeler arasında en büyük müslüman nüfusa sahip ülke olarak kabul ediliyor. Müslüman dünyası ile yakın ilişki sloganlarının yükseldiği Avrupa'nın en önemli ülkelerinden Fransa'da alınan bu kararın Birlik içerisinde yaratacağı yankı merakla bekleniyor.

Fransa'da yüzü de örten giysilerin kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören yasa tasarısı, meclis genel kurul oturumunda kabul edildi.

Yasa tasarısı için genel kurulda tasarı lehine 336 oy verilirken, sadece 1 milletvekili "hayır" dedi. Ana muhalefet partisi Sosyalist Partinin milletvekillerinin büyük çoğunluğu oylamaya katılmayı reddetti.

Yasa tasarısı kamuya açık yerlerde peçeli çarşaf giyenlere 150 Euro, bu giysilerin giyilmesi için baskı yapanlara ise bir yıl hapis ile 30 bin avroya kadar para cezası öngörüyor. Daha önce bu para cezasının 15 bin avro olacağı duyurulmuştu. Eğer baskı yapılan kişi 18 yaşının altındaysa, bu ihlalden istenebilecek ceza iki misline çıkabilecek.

Sağlık nedenleri yüzünden maske takmak zorunda kalanlar, eskrim gibi sporları yaparken maske takanlar, karnaval, bayram ve maskeli balolarda yüzü de kapatan giysiler giyenler, bu yasaktan muaf olacak.

Tasarı, onaylandıktan sonra hemen yürürlüğe girmeyecek ve altı ay konuyla ilgili "kamuyu bilinçlendirme" kampanyası düzenlenecek.

Danıştay, hükümete yaptığı çağrıda yasağın bütün kamuya açık yerleri kapsamaması konusunda uyarıda bulunmuştu.

Hukukçular, yasa tasarısının, "Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına aykırı olabileceği" endişesini taşıyor.

Yasa tasarısı, eylül ayında senato gündemine gelecek.

Fransa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele dernekleri de tasarıya karşı çıkıyor.

Fransa'da yaklaşık 2 bin civarında kadının peçeli çarşaf giydiği tahmin ediliyor.

HABERTURK.COM

Etiketler :