Fransız firmalarını telaş sardı

Fransız firmalarını telaş sardı

Fransa parlamentosunda 22 Aralık`ta görüşülecek `sözde Ermeni Soykırımının inkarını suç sayan` yasa teklifine Türkiye`nin tepkisi sürüyor.

Türkiye ile Fransa, 10,5 milyar dolarlık yıllık ikili ticaret anlaşmaları var. Türkiye`de faaliyet gösteren 2000`den fazla Fransız şirketi bulunuyor.

Soykırımın inkarını suç sayan yasa çıkması durumunda, Türk-Fransız ilişkilericiddi şekilde zarar göreceği belirtiliyor.

Fransız Meclisi`nde önümüzdeki perşembe günü görüşelecek yasa nedeniyle 2 binden fazla Fransız şirketi endişeli bir şekilde bekliyor. Firmaların yetkilileri, yasanın çıkması halinde Türk halkının ürünlerini protesto etmesinden korkuyor.

2010 yılında Türkiye`nin Fransa`nın ihracatındaki payı yüzde 1,62, ithalatındaki payı yüzde 1,20, dış ticaretindeki payı yüzde 1,39 oldu.

Türkiye`de 2 bin adet Fransız sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Fransız firmaları özellikle nükleer enerji santralleri ihaleleri, yenilenebilir enerji ve ulaştırma alanlarındaki proje ve ihalelere ilgi gösteriyor. Fransız yatırımları otomobil, elektronik, çimento, eczacılık ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşıyor.

2002-2010 döneminde Türkiye`ye gelen yatırımların yaklaşık 4 milyar dolarlık bölümü Fransa kaynaklı firmalar oluşturuyor. 2010 yılında Fransa`dan Türkiye`ye gelen yatırım miktarı ise 600 milyon dolar.

2010 yılında Fransa`dan Türkiye`ye gelen turist sayısı 930 bin olarak gerçekleşti.

Türkiye`de yerleşik Fransız firmalarının önemli bölümü büyük ölçekli olup, daha çok stratejik sektörlerde yatırım yapıyorlar. Bunların başında otomotiv, otomotiv yan sanayii, perakende dağıtım, gıda ve çimento gibi alanlar gelmektedir.

Türkiye`de, otomotiv alanında Renault, Peugeot, elektrik alanında Schneider, otomotiv yan sanayiinde Valeo, çimento alanında Lafarge, gıda alanında Danone, parekendede Carrefour, sigorta alanında Axa, Groupama, finans alanında BNP Paribas, yiyecek hizmetleri alanında Sodexo, turizm alanında Accor, Club Med gibi büyük şirketler faaliyet gösteriyor.

Türkiye`deki Fransız sermayeli firmalarda yaklasık 50 bin kişi istihdam edilmektedir.

Fransa`nın en büyük ikinci sigorta şirketi olan Groupama, Ziraat Bankası`nın Başak Emeklilik`teki yüzde 41`lik hissesini satın almıştı.

Otomotiv sektöründe, 1969`dan beri OYAK ile ortak faaliyette bulunan Renault`un Batı Avrupa dışında en yüksek otomobil kapasitesine sahip fabrikası Türkiye`de bulunuyor. Türkiye`de üretilen otomobiller, Avrupa ülkelerinin yanı sıra BDT ülkelerine de ihraç ediliyor.

Türkiye Ekonomi Bankasının (TEB) yüzde 84,25 oranındaki hissedarı TEB Mali Yatırımlar A.Ş, 10 Şubat 2005`te, dünyanın 7`inci, Avro bölgesinin kar ve toplam piyasa değeri açısından en büyük bankası olan ve 87 ülkede faaliyet gösteren BNP Paribas ile ortaklık anlaşması imzalamıştı.

Dünyada modern perakendeciliğin temelini oluşturan Carrefour, Türkiye`de ilk mağazasını 1993 yılında İçerenköy`de açtı. 1996 yılında da Sabancı Grubu ile işbirliği yaparak CarrefourSA ismini aldı. İlk Carrefour alış veriş merkezi de bir yıl sonra Adana`da hizmet vermeye başladı. 2005 yılının Mayıs ayında gerçekleştirdiği operasyonla Gima ve Endi`yi satın alarak hızla büyüdü.

Türkiye`de 1989`dan beri çimento sektöründe faaliyet gösteren Lafarge Türkiye, bugün çimento dışında agrega ve beton, alçı ve alçı levha ile çatı malzemeleri alanında da üretim yapıyor.

Taze sütlü ürünler ve şişelenmiş suda dünya lideri ve tatlı bisküvilerde dünya ikincisi olduğu belirtilen Danone, Türkiye`de de su ve süt sektöründe faaliyet gösteren diğer bir Fransız markası.

Türkiye`de 1992 yılından beri ayrı ayrı faaliyet gösteren Total ve Elf şirketleri ise dünya genelinde gerçekleştirilen birleşmeyi takiben, 2002 yılı içinde Total Oil Türkiye A.Ş. adı altında birleşti. 2003`te Totalgaz`ı bünyesine alarak, 600 çalışanı ile tek bir akaryakıt, madeni yağ ve LPG şirketi olarak faaliyet göstermeye başladı.

Citroen ve Peugeot, Türkiye`de yaygın olarak satılan otomobiller arasında

Türkiye`ye 1989`da giren L`oreal ise kozmetikte en yaygın kullanılan markaları satıyor.

TESK boykota hazırlanıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, sözde Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan yasa tasarısının Fransız Meclisi'nden geçmesi halinde Fransız ürünlerini kendilerine bağlı işyerlerindeki raflardan kaldıracaklarını açıkladı.
Palandöken, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Fransa Esnaf ve Sanatkarları Daimi Meclis (APCM) Başkanı Alain Griset'e mektup yazdığını ve telefon açtığını belirterek, şunları dile getirdi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin geçmiş tarihi ve değerleri ile gerçek dışı senaryolarla oynamaya kalkmasınlar. Böyle bir yalan ve iftirayı 'İnkar Yasası' ile akıldışı bir mecraya sürüklemek isteyen Fransa'nın 'düşünce özgürlüğü' bakımından nereden nereye geldiğini üzülerek görmekteyiz. Fransa ateşle oynuyor, bu yasa kendi elinde patlar. Böylesine tarihi bir yanlışın içinde olan Fransa'nın iç politik kaygılarla 280 bin Ermeni oyu için mi, yoksa çok başka nedenlerle mi bu senaryonun içinde yer aldığını zaman ortaya çıkaracak."

MUSTAFA AĞDEVE/SAMANYOLUHABER.COM 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum