FT: Türk Hükümeti Derviş'i desteklemez

FT: Türk Hükümeti Derviş'i desteklemez

IMF Başkanı Strauss-Kahn'ın gözaltına alınması sonrasında yeni başkanın kim olacağı konuşulmaya başlandı.

Başkanlık için Kemal Derviş'in de adı geçiyor. Financial Times. Türk Hükümeti'nin Derviş'i desteklemediğini iddia etti.

 Uluslararası Para Fonu (IMF) IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel taciz iddiasıyla gözaltına alınması, IMF'nin yeni başkanının kim olacağı sorusunu gündeme getirdi.

The Wall Street Journal'e göre, Strauss-Kahn'ın suçlu olsun veya olmasın, IMF Başkanlığı'ndan istifa etmesi bekleniyor. Şu an IMF Başkanlığı'na vekalet eden birinci başkan yardımcısı John Lipsky de, geçen hafta görev süresinin dolacağı Ağustos sonunda görevi bırakacağını açıklamıştı.
Bu durumda, ekonomi çevrelerinde IMF'nin yeni başkanının kim olacağı yoğun bir şekilde tartışılmaya başlandı.

Geleneksel olarak, Dünya Bankası'na bir Amerikalı, IMF'ye ise bir Avrupalı başkanlık ediyor. ABD ile Avrupa arasındaki yazılı olmayan bir anlaşmaya şimdiye dek uyuldu. Ancak son yıllarda gelişen ülkelerin dünya ekonomisindeki ağırlığının artmasıyla, IMF'ye bu kez gelişen ülkelerden bir başkan seçilebileceği konuşuluyor. 


Strauss-Kahn'la ilgili iddianın ciddiyeti nedeniyle de yeni başkanın yine Avrupalı olma olasılığının azaldığı belirtiliyor. Bu nedenle ismi IMF Başkanlığı için ön plana çıkan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın başkan olamayabileceği kaydediliyor.

ADAYLARDAN BİRİ DERVİŞ
Aralarında ünlü ekonomist Nouriel Roubini'nin de bulunduğu, ekonomi çevrelerinin önde gelen uzmanları, gelişen ülkelerde IMF Başkanı olabilecek birçok kişinin olduğuna dikkat çekiyor. Bu kişiler arasında adı en çok geçenlerden biri de, Türkiye'nin eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş.

FT'DEN İLGİNÇ İDDİA
Türkiye macerasından sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın başkanlığını yapan Derviş, halen Brookings Institution'da küresel ekonomi programının direktörlüğünü yürütüyor. Ancak İngiliz Financial Times Gazetesi, Türk Hükümeti'nin Derviş'in arkasında durmasının muhtemel olmadığını yazdı.

DİĞER ADAYLAR KİMLER?
Gelişen ülkelerden diğer adaylar arasında, Mısır ve Fransa vatandaşı olan PIMCO CEO'su Mohammed El-Erian'ın adı geçiyor. Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, eski Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel ve Hindistan Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı Montek Singh Ahluwalia da IMF Başkanı olabilecekler arasında sayılıyor. 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.