FT'den Rumlara ağır eleştiri

FT'den Rumlara ağır eleştiri

Financial Times, başyazısında Rum Dönem Başkanlığı ile ilgili “Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs ihtilafında dar Türk karşıtı hedefleri için sık sık AB meselerini rehin aldılar. AB dayanışması ilkesini, adeta kırılma noktasına kadar sınadılar” eleştirilerinde bulun

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AB Dönem Başkanlığını üstlenmesi üzerine AB içerisinden gelen eleştirilerin ardı kesilmiyor. Financial Times gazetesi, Rum Dönem Başkanlığı ile ilgili Güney Kıbrıs'ın kamu borcu ve bankacılık krizine dikkat çektikten sonra Kıbrıslı Rumlar’ı, “dar Türk karşıtı hedefleri için sık sık AB meselerini rehin almakla” suçladı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Rum Dönem Başkanlığı’nı, İngilizce olarak “lakiyat değil, sırası geldiği yada da kıdemi nedeniyle bir pozisyon verilmesi anlamına gelen “Buggin’s Turn” başlığını kullandığı başyazısında Lizbon Antlaşması sayesinde Dönem Başkanlığının yetkililerinin azaltılmış olsa da yine üstlenen ülkenin 6 aylık dönem sırasında neler yaptığının önem taşıdığını vurguladı. Yılın ilk yarısında başkanlığını yürüten Danimarka’nın bazı alanlarda yaptığı yapıcı çalışmalardan dolayı övgüye hak ettiğini kaydeden FT, “Şimdi ise, değenek Kıbrıs’a, veya daha doğrusu, bölünmüş adanın, uluslararası toplum tarafından tanınan Kıbrıslı Rum hükümetine geçiyor” dedikten sonra Rum Kesiminin halen AB ortakları ile bir kurtarma paketini müzakere ettiğine, kamu borcu ve bankacılık krizi ile boğuştuğuna dikkat çekti.

 

“AB DAYANIŞMASI İLKESİNİ KIRILMA NOKTASINA KADAR SINADILAR”

Başyazısında “Kaygılanmak için daha derin bir neden de, Kıbrıs’ın (Rum Kesimi), adanın 2004 yılında AB’ye katılmasından sonra gösterdiği inatçı davranışlar" denildikten sonra "Ada’nın Kıbrıslı Türk azınlığınca kabul edilen uluslararası bir barış planını reddetmiş olan Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs ihtilafında dar Türk karşıtı hedefleri için sık sık AB meselerini rehin aldı. AB dayanışması ilkesini de adeta kırılma noktasına kadar sınadılar" sözleri de kullanıldı. Ingiliz gazetesi, Rum Kesiminin, “AB çıkarlarının tarafsız bir temsilcisi olarak inandırıcılığının, geçen yıl 2.5 milyar dolarlık kurtarma kredisi için AB ortaklarının yerine Rusya’ya başvurma kararı üzerine daha da sorgulandığını belirtikten sonra şu görüşleri de dile getirdi: “2011 yılında Macaristan gibi, Kıbrıs, (Rum Kesimi) kendisini eleştirenleri haksız çıkartarak başarılı bir başkanlığı yürütebilir. Bunun bir testi, AB’nin 2012-2014 bütçesine ilişkin uzlaşıyı ilerletme kabiliyeti oluşturacak. Başarısız olursa eğer, AB, en az, sonraki başkan Irlanda’nın herhalde işinin tamamlanmasını sağlacağını bilmede teselli bulabilir.”(ANKA)


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.