Fuat Avni'nin Ünlü Mossad Ajanı ile olan Benzerliği!

Fuat Avni'nin Ünlü Mossad Ajanı ile olan Benzerliği!

Ülkenin en mahrem bilgilerini bir müneccim gibi bilen twitter fenomeni Fuat Avni'nin, ünlü Mossad ajanı Eli Cohen ile olan benzerliği...

Habername/ÖZEL

En mahrem istihbarat bilgilerinin sosyal medyada havada ucuşması devlet zaafiyetine dönüşürken, Fuat Avni'nin halen deşifre edilememesi kamuoyunda tedirginliğe neden olmaya devam ediyor.

Devletin en gizli istihbarat bilgilerini kendisine ait twitter hesabından bir bir açıklayarak sosyal medyanın fenomeni haline gelen Fuat Avni'nin, 1965 yılında Suriyede idam edilen ünlü Mossad ajanı Eli Cohen ile olan benzerliğine inanamıyacaksınız.

Fuat Avni'nin, Baas Suriye rejimi tarafından 1965 yılında casusluk faaliyeti sebebiyle idam edilen Eli Cohen ile olan benzerliği, Fuat Avni'nin Mossad ajanı olabilme kuşkularını arttıracak cinsten.

 

Peki kim bu Eli Cohen ?

d-001.jpg

 

Cohen, Halep'ten göçmüş bir Yahudi ailenin çocuğu olarak İskenderiye'de doğdu. Atak bir gençti. 29 yaşındayken Mossad'dan iş istedi, ancak İsrail gizli servisi, bu zeki gencin, fazla risk alma kapasitesi taşıdığı gerekçesiyle başvurusunu reddetti.
1960'ta Ortadoğu'da sular ısınıp da Arap ülkelerinde çalışacak ajan ihtiyacı doğunca Mossad eski dosyalarda Cohen'in adına rastladı. Arapça konuşan ve Araba benzeyen bu Yahudi genç, ideal ajandı. İşe alındı. Yoğun bir eğitimden sonra kendisine yeni bir kimlik verildi:
Kemal Emin Taybet...
Arjantin'de iş yapacak Suriyeli işadamı kimliğiyle Buenos Aires'e uçarken nereye gittiğini eşi bile bilmiyordu. Kısa sürede oradaki elçilikle teması ilerletti ve yatırım yapmak üzere Suriye'ye davet edildi.
1962'de Şam'a yerleşti. Zengin bir işadamı olarak sosyeteye karıştı. Evinde partiler veriyor, üst düzey dostluklar ve aşk ilişkileri kuruyor, aldığı bilgileri de, odasındaki radyo vericisinden Mossad'a geçiyordu.
* * *
1963'te Baas iktidara gelince Cohen'in önü hepten açıldı. Tanıdıkları, üst düzey görevlere atanmıştı.
O yıl Suriye'nin, İsrail için hayati önem arz eden Ürdün Nehri'nin yatağını değiştirmeye hazırlandığını bildirdi. 1964'te İsrail bölgedeki bütün ekipmanı bombaladı.
Ardından Cohen, Suriye'nin egemenliğindeki Golan Tepelerini ziyaret etti. Sadece üst düzey askerlerin girebildiği bu bölgede fotoğraflar çekti. Hatta casusluk tarihine geçecek bir öneriyle Suriyelilere istihkam mevkilerini ağaçlarla kamufle etmelerini söyledi.
Bu sayede, 1967 savaşında ilkin ağaçlı bölgeleri bombalayan İsrail, Golan Tepelerini iki günde ele geçirdi.
* * *
Sızıntıyı fark eden Suriye, Sovyetler'den yardım istedi. Teknisyenler sızıntının adresini hemen buldu.
Eli Cohen, 1965 Ocak'ında telsiz başında yakalandı.
Sorguda konuşmadı. İadesi için yapılan girişimlere kulak asmayan Suriye, Mayıs 1965'te Cohen'i idam etti.
Cesedi, boynunda İsrail karşıtı bir yazıyla 6 saat Şam'ın en işlek meydanında asılı kaldı.
O günden sonra "Casusların Tanrısı" namıyla ünlenen Cohen, "Şam'daki Adamımız" kitabına ve "Impossible Spy" adlı TV filmine konu oldu.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.