Futbolda bir devin çöküşü!

Futbolda bir devin çöküşü!

Dünya futboluna sayısız yıldız kazandıran ve Arjantin lig tarihinde 33 şampiyonluğu bulunan ve 110 yıllık River Plate, tarihinde ilk kez küme düştü.

 

 

Ve River Plate küme düştü! 33 şampiyonlukla, en yüksek taraftar ortalamasıyla, Milyonerler lakabıyla, Arjantin futbolunun en büyük kulübü konumundaki River Plate, son dakikaları oynanamayan ve garip bir biçimde sona erdirilen maçla küme düştü!
  
89 DAKİKA OYNANDI, DURDU, AMA BİTİRİLDİ!
River Plate ile 2. Lig takımı Belgrano'nun oynadığı play-out rövanş maçı 1-1 sona ermek üzereyken 89. dakikada olaylar nedeniyle durdu! Hakemler ve iki takım futbolcuları bir süre sahanın içinde beklediler. Ardından hakemler ve Belgrano'lu futbolcular soyunma odasına gitti. Tribünde ise olaylar çıktı, River Plate'li futbolcular sahanın ortasında polis korumasında kaldı...
 
ÖZET: 1-0, 1-1, KAÇAN PENALTI, ÇILDIRAN TARAFTAR...
Arjantin Ligi'nin 33 şampiyonlukla zirvedeki ismi olan River Plate, 2. Lig takımı Belgrano'ya 2-0 yenildiği ilk maçın rövanşına kendi evinde çıktı. Maçın henüz 5. dakikasında Hugo Pavone'nin attığı golle Plate 1-0 öne geçti. Ancak River Plate ilk yarının kalan dakikalarında aradığı golü bulamadı ve devre 1-0 sona erdi.

İkinci yarıda River Plate için çöküşün son sahneleri oynandı. Guillermo Farre, 61. dakikada attığı golle skoru 1-1'e getirdi. Artık River Plate için kümede kalmak daha da zorlaşmıştı. Ve azalan umutlar beraberlik golünden kısa bir süre sonra kazanılan penaltıyı Pavone'nin kaleciye nişanlayıp kaçırmasıyla tükendi.
 
TAYZİKLİ SU KAFİ GELMEDİ! 
Mücadele 1-1 sona ermek üzereyken, River Plate taraftarı kontrolden çıktı. 2-0 sona eren ilk maçta da olaylar çıkaran River Plate tribünleri, takımlarının tarihte ilk kez küme düşmesine birkaç dakika kala olay çıkardı! Hakem ve iki takım futbolcuları bir süre saha içinde polis kordonunda beklese de güvenlik güçlerinin tayzikli su sıkması bile on binlerce River taraftarını durdurmadı. Ardından sahada sadece River Plate'li futbolcular kaldı, hakemler ve Belgrano'lu futbolcular soyunma odasına gitti. Yani 89. dakikada duran ve ardından hiç başlamayan maç bitirilmiş oldu!
 
TARİHİNDE İLK KEZ!
Arjantin'in açık ara en çok şampiyon olan, en çok seyirci ortalamasına sahip takımı, Milyonerler lakaplı River Plate, 76.000 kişilik Monumental'de çıktığı tarihinin en kritik maçında, alt ligden rakibini yenemeyip unutulmayacak bir hüsran yaşadı! Arjantin Ligi'nin en çok şampiyonluk yaşayan takımı olan River Plate tarihinde ilk kez küme düşerken; 2. Lig takımı Belgrano da 1. Lig'e çıkmayı başardı. Böylece Arjantin'de küme düşmeyen takım sayısı da artık 2'ye indi: Boca Juniors ve Estudiantes
 
ARJANTİN LİGİ'NİN İLGİNÇ SİSTEMİ...

HER SENE 2 ŞAMPİYON!
Avrupa'dakilerden farklı bir sistene sahip olan Arjantin Ligi'de bir yılda 19 maçlık 2 sezon oynanıyor. Apertura (Açılış) adı verilen ilk lig eylül-aralık, Clausura (Kapanış) adı verilen 2. lig şubat-haziran aylarında yapılıyor. Takımlar her iki ligde de birbirleriyle biri deplasmanda olmak üzere toplam 2 kez karşılaşıyor. Güney Amerika'daki bazı liglerde uygulanan bu sistemin Avrupa'daki sistemlerden temel farkı bir yılda 2 şampiyon çıkması.
 
KÜME DÜŞMEDE SON 3 YILA BAKILIYOR!
Küme düşmenin hesaplanmasında durum biraz daha karmaşıklaşıyor. Küme düşecek takımlar belirlenirken son 3 yılın yani 6 sezonun sonuçlarına bakılıyor. Takımların bu 6 sezonda topladığı puan, oynadıkları maç sayısına bölünerek, ekiplerin ortalama puanları belirleniyor. Bu sistemde, Apertura ya da Clausura'yı şampiyon bitiren takım bile hesaplamaya dahil edilen diğer 5 sezonda kötü sonuçlar alması halinde küme düşebiliyor.
 
Arjantin'de son 3 yıldaki puan ortalamalarına göre 19 ve 20. sırada yer alan 2 takım doğrudan küme düşüyor. Sıralamada 17 ve 18. sıradaki takımlar ise ikinci ligi 3 ve 4. sırada bitiren takımlarla baraj maçı oynuyor. Baraj maçlarının ardından, müsabakalara katılan 4 takımdan 2'si birinci ligde yer alırken, kaybeden 2'si yoluna 2. ligde devam ediyor.
 
3 SEZONDA SADECE 1 KEZ ÜSTÜSTE 2 MAÇ KAZANDI!
Bahsi geçen 3 sezonda sadece 1 kez üst üste maç kazanabilen, bu dönemde 4 farklı teknik direktörle çalışan, ancak buna rağmen Arjantin'in en çok seyirci ortalamasına sahip takımı Milyonerler lakaplı River Plate, kader maçını bile kazanmayı başaramayınca küme düşmekten kurtulamadı...

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.