G. Kurmay'ın Osmanlı'ya borcu yok mu?

G. Kurmay'ın Osmanlı'ya borcu yok mu?

Osmanlı hanedanlarından Osman Efendi'nin cenazesinde G. Kurmay'dan ne bir temsilci ne de bir çelenk gelmişti. Bu ordunun Osmanlı Sultanlarına hiç mi vefa borcu yok?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yazısı

Sarayı ve tahtı görmüş son Osmanlı şehzadesi 26 Eylül 2009’da toprağa verildi. Osmanlı hanedanının ünvansız reisi 97 yaşındaki Ertuğrul Osman Osmanoğlu’nun cenazesi tam bir Türkiye fotoğrafı idi.

Koç ailesi ve Yaşar Kemal’in bile gelme nezaketi gösterdiği cenazede çok büyük bir eksiklik vardı. Genelkurmayın bir temsilcisini fotoğraflarda aradım bulamadım. Maalesef yoktu.

Gözümü yumdum 30 yıllık fiili askerlik hayatımı gözümün önünden geçirdim.
Bir tane askeri kışlaya Fatih’in ismi verilmemişti, bir kışlada Yavuz’un ismi yoktu. Abdulhamid bize ‘Kızıl sultan’ diye öğretilmişti.

Bu ordunun Osmanlı Sultanlarına hiç mi vefa borcu yoktu? Bir çelenk’i çok görmüşlerdi.

Kendimden utandım, bu ordu reddi miras yapmıştı ama toplum hiç tanımadığı bilmediği New York’lu tüccar Osmanoğlu’nu dualarla ve olağanüstü coşku ile yolcu etmişti. Hatta kalabalığı gören bir turist gazetecilere “Sultanınız için çok üzgünüz” taziyesini bildiriyordu.

Silahlı kuvvetlerimizin mensublarına tek tek sorsak hepsinin o kalabalıkla aynı hisleri taşıdığından eminim ancak işte halktan kopuk TSK yönetimine bir örnek böyle oluşmuştu.

“Onlar bize hakkını helal etmeli”
Sultan Ahmet Camii İmam’ı Emrullah hoca “Bizim onlara değil onların bize hakkını helal etmesi gerekir” diyerek toplumuın hissiyatına tam tercüman olmuştu.

“O hanedan deli çıkardı ama hain çıkarmadı” diyen tarihçiler haklı imiş. Sürgündeki Hanedan hiç bir gizli servisin oyununa gelmedi ve saltanat talebinde bulunmadı hatta aile temsilcileri “Hanedanlık bitti şimdi sadece aileyiz dediler” Osmanlı atalarımıza olan saygımızı daha da artırdılar.

“Kahrolsun Osmanlı” dönemi bitmeli

Anadolu’da pek çok tarihi şehirde tarihi mezarlıklar ve eserler yok edildi. Gerekçesi de tek Parti Cumhuriyeti döneminde çıkarılmış olan ‘Alamet-i Osmaniyenin ref’i’ ne dair kanun yani Osmanlı hanedan üyelerini sürüm sürüm süründürmek yetmemiş hızını alamayanlar Osmanlı’nın alametlerini yok etmeye dair kanun çıkarmışlar.

Tarihçi değilim fakat Cumhuriyetimizin siyasi ve askeri değil ama en azından sosyal tarihinin acilen yeniden yazılması gerekiyor.

Cenazede toplum artık resmi ideolojinin Osmanlı düşmanlığını çöpe attığını gösterdi. Orgenerallerimiz görmese de.

Çözülmemiş kimlik travmasını aşmak

Çin’de büyük bir bina inşa ediliyor tepesinin görünümü Japon bayrağına benziyor diyen Çinli’ler mimari projeyi değiştiriyorlar. Büyük japon düşmanlığı Japon istilası sonucu oluşmuştu.


Fakat Osmanlı’nın 400-600 yıl hükmettiği hiç bir yerde halklarda Osmanlı düşmanlığı göremezsiniz. Hatta İngiliz’lerin yazdığı resmi tarih bizde ve onlarda okutulduğu halde yaygın bir nefret hiç olmadı.

Babasından nefret eden genç gibi

Toplumların ortak özgeçmişlerinde yaşanan travmalar çözülürse toplumlar barış içinde yaşamayı başarabilirler. Psikiyatri’de babasından nefret eden bir çocuğu tedavi ettiğimiz gibi.

Babasının olumlu yönlerini düşünmesini ona öğretmeye çalışırız. Genç kendi kimliğini koruyarak babası ile barışabilir.

Cumhuriyetin halkla aynı dili konuşması için, geçmişi ile barışması ve kimlik krizini aşması için özetle çözüm için farklılıkları değil benzerlikleri dile getirmek gerekiyor. Cumhuriyetimiz Osmanlı ile çatıştı bu travmayı aşmak istiyorsak atalarımızın sadece kusurlarını değil iyi yönlerinide düşünüp gerçek atamızı sevelim.

Cenaze de kategorize zihniyet

Bazı köşe yazarlarını Osmanlı hanedanının hanımlarının başları açıktı, içki de içiyorlardı benzetmelerini bu halk hiç kale almadı. Çünkü resmi ideoloji ile beyni yıkanmış kişiler olaylara bilimsel, sosyopsikolojik gözle bakamıyorlar. İnsanları kategorize edip etiketleyip dost düşman tanımlaması yapıyorlar.

“Başları kapalı olan, içki içmeyen benim düşmanımdır” zihniyeti hiç kucaklayıcı değil. Çok şükür ki bu kişiler marjinal kaldılar ve toplumun insani hisleri onları reddediyor.

TSK’ya bu tarz marjinallerle ortak hareket etmek uymuyor. Aileyi Genelkurmaya çağırmak zorunlu oldu.

Haber 7

Etiketler :