Galler'de referandumdan evet çıktı

Galler'de referandumdan evet çıktı

Bölgede dün yapılan referandumun sonuçları açıklandı. Halkın yüzde 63,5'i meclisin yasama yetkisi sahibi olmasına destek verirken, yüzde 36,5'i "hayır" dedi. Referanduma katılım oranının yüzde 35 olduğu açıklandı.

Birleşik Krallık'ın parçası olan Galler'de parlamento, sağlık, eğitim, kültür, çevre, tarım, turizm, ekonomik gelişme, ulaşım, yerel yönetimin de aralarında bulunduğu 20 konuyla ilgili yasama yetkisine sahipti. Ancak bu konulardan herhangi biri için yasa çıkarmak istediğinde Galler meclisinin, Londra'daki Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan onay alması gerekiyordu.

Referandumdan çıkan "evet" sonucuyla, Galler Parlamentosu'nun bu konularda yasa çıkarmak için Londra'dan izin almasına gerek kalmadı.

Galler'deki referandum öncesi yapılan bir kamuoyu araştırmasında, seçmenlerin yüzde 48'inin referandum hakkında yeterli bilgisi olmadığı ortaya çıkmıştı.

İngiltere'de 1997-2010 yılları arasında iktidarda kalan İşçi Partisi, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın kendi meclislerini oluşturmalarına izin vermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :