Galler’de tam mutabakat

Galler’de tam mutabakat

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama, ikili ilişkileri ve bölgesel sorunları masaya yatırdı. Kritik konularda tam mutabakat sağlayan iki lider, BM Genel Kurulu’nda tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdı.

ERDOĞAN İLE OBAMA NATO ZİRVESİNDE YARIM SAATİ BAŞ BAŞA 1.5 SAAT GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Barack Obama ile yaklaşık 1.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider, ikili ilişkiler ve NATO Zirvesi’nin gündem maddeleri hakkında görüş teatisinde bulundu. Erdoğan ve Obama, NATO konusunda iki ülkenin ortak pozisyonlarının altını çizdikleri görüşmede, Suriye ve Irak konularını da  ayrıntılı biçimde ele aldı.

IRAK VE SURİYE 

İki lider de Irak’ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümetin ivedilikle kurulmasının, Suriye’de ise Cenevre Bildirisi doğrultusunda gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin büyük önemine işaret etti.

ESAD’A KARŞI ORTAK MÜCADELE

Erdoğan ve Barack Obama bölgedeki kaos ortamından nemalanan terör  örgütlerine ve Şam rejimine karşı ortak mücadele konusunu da masaya yatırdı.

FİLİSTİN İki lider Filistin’deki ateşkesi kalıcı hale getirmeye yönelik çabaları destekleme hususunda da görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

BM’DE GÖRÜŞECEKLER

Erdoğan ve Obama temasta bulunma ve BM Genel Kurulu sırasında New York’ta tekrar bir araya gelme hususunda mutabık kaldı.

İlk bir saatte bakanlar eşlik etti

1,5 saat süren ve son yarım saatinde baş başa görüşen Erdoğan ve Obama’ya, heyetler arası görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Büyükelçi İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama’nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry hazır bulundu.

Erdoğan, NATO’nun önemli lideri  

İki lider görüşme öncesi ise kısa bir açıklama yaptı. Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında model ortaklık çerçevesinde devam edegelen hassas bir süreç olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu süreçteki bir çok konu iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırıyor” dedi. “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakımız için önemli bir lider” ifadesini kullanan ABD Başkanı Obama, eski Başbakan ve yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin NATO ve bölge için önemine değinen Obama Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapısını açtığını da hatırlattı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.