GATA Yasağına Örtüsüz Tepki

GATA Yasağına Örtüsüz Tepki

Bursa'da Bir Umut Derneği üyesi bir grup başı açık kadın, yürüyüş yaparak GATA yasağıNI protesto etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, hasta ziyareti için başörtüsü sebebiyle GATA'ya alınmamasına yönelik ülke genelindeki tepkiler sürüyor. Bursa'da Bir Umut Derneği üyesi bir grup başı açık kadın, yürüyüş yaparak yasağı protesto etti.

Dernek üyeleri, "Başörtülü anne, şehit annası olmuyor mu? Kurtuluş Savaşı'nda başörtülü top taşıyan analarımız unutuldu mu?" diyerek yasağa tepki gösterdi.
Genelkurmay Başkanı Orgenaral İlker Başbuğ'un da 'keşke olmasaydı' dediği ziyaret yasağına en ilginç tepki Bursa'dan geldi. Tamamına yakını başı açık olan Bir Umut Derneği üyesi kadınlar, Yeşil'deki dernek binasından Orhangazi Parkı'na kadar yürüyerek, başörtüsü yasağına karşı tepkilerini dile getirdi.

"Özgürlük kılık kıyafete bağlı değildir. Başörtülü anne, şehit anası olmuyor mu? Kapalı ve açık olmasına siyasi bakılmamalı, kadınız, örtüyü seve seve takarız" şeklinde slogan atan kadınlar, Orhangazi Parkı'nda bir basın açıklaması yaptı.

Bir Umut Derneği Basın Sözcüsü Meryem Orhan, 2 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan tartışmaları kınadıklarını ifade ettiler. Hakarete varan rahatsız edici olayın, kadınları rencide ettiğini dile getiren Orhan, başörtüsünden dolayı GATA'ya ziyaretçi alınmamasını da sert dille eleştirdi.

Başörtülü annelerin de şehit anası olduğuna vurgu yapan Orhan, "Bugün burada başıaçık kadınlar olarak başörtüsüne yönelik baskıya tepki gösteriyoruz. Başörtülü kadın da bir asker ansediri. Ziyaret yasağında yaşayanları başı açık bir kadın da olsaydı aynı tepkiyi verecektik. İğneyi örtüyü toparlayıcı bir nesne olarak değil de Cumhiriyetimizi zedeleyici simge olarak görmek büyük bir hatadır. Kurtuluş savaşında böşörtüleriyle top taşıyan annelerimizi, bugün örtülerindeki iğne yüzünden hiçbiryerden alıkoyamaz. Örtülü ya da açık kadınların toplumda kılık kıyafetleri nedeniyle sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalmasını, toplumsal hayata katılımını engellenmesini ve zihni olan bir birey olarak değil, bir beden olarak görülmesini protesto ediyoruz." şeklinde konuştu.
Bir annenin başörtüsünden dolayı yavrusunun mezuniyet törenine dahi alınamadığını hatırlatan Bir Umut Derneği Başkanı Aysel Danışman ise örtüsü yüzünden okuyamayan genç kızların yıkılan hayallerinin hesabını kimin vereceğini sordu. Dernek Başkanı Danışman, "Seçildiği halde mecliste başörtüsünden dolayı yer alamayan kadın, başkasının hakkına zarar vermediği müddetçe özgrülük hakkına sahiptir. Modern ülkelerde özgürlükleri kılık-kıyafet belirlemez. Kadın, kadın olmadan önce insan olarak kabul edilmelidir. Unutmayalım ki kadın aynı zamanda bir eş, bir anne, bir kardeştir. Toplumsal hayatta özgürlük her bireyin hakkıdır." diye konuştu.

Aysel Danışman, yeni bir dernek olmalarına karşın demokrasi dışı hareketlere her zaman tepki göstereceklerini, tavır alacaklarını söyledi. Başı açık kadınlar olarak, örtü takan hemcinslerinin haklarını da arayacaklarını kaydeden Aysel Danışman, "Onurlu yürüyüşümüz bundan böyle de devam edecek." dedi.

Etiketler :