GATA'da bu kez kobay bebek skandalı

GATA'da bu kez kobay bebek skandalı

Zihinsel engelli askerlerin deneylerde kobay olarak kullanıldığı GATA, yine çok tartışılacak bir skandala imza attı.

Kurumda 40'ı aşkın ölü bebeğin, izinsiz olarak cerrahi deneylerde kullanıldığı iddia edildi
 
Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ndeki (GATA) skandalların ardı kesilmiyor. Ergenekon ve Balyoz davalarının sanıklarının cezaevine gitmemek için 'yattıkları' ve rütbesiz askerlerin kobay olarak kullanıldığı GATA'da 'fetuslar' üzerinde de etik dışı bilimsel çalışma yapıldığı iddia edildi. Hamilelik esnasında düşen veya ölü doğan fetuslar (bebekler) üzerinde annelerinden ve Etik Kurul'dan izin almadan yapılan bu çalışmalarla ilgili bulguların bilimsel dergilerde makale olarak yayımlandığı tespit edildi. GATA Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ozan ve Doç. Dr. Necdet Kocabıyık'ın, hamilelik esnasında düşürülen veya ölü doğan 40'ı aşkın bebeği 'kobay' olarak kullandığı belirtiliyor.
 
KOLAYINDAN KADAVRA
 
Tabip Albay Prof. Dr. Hasan Ozan ve Öğretim Üyesi Jandarma Tabip Binbaşı Doç. Dr. Necdet Kocabıyık'ın GATA Etik Kurulu'na araştırma başvurusunda bulunmadan ve onay almadan kobay olarak kullandıkları ölü bebekleri (tıp dilinde 'fetus') her türlü kesim ve parçalama işlemine tabi tuttuğu kaydedildi. Üstelik bu 'fetus'lar anatomi öğrenci laboratuvarında da kullanılmış. 'Fetus'ların kadavra olarak kullanıldığı GATA'da bu cansız bebekler üzerindeki etik dışı bilimsel çalışmaların yapılmasının ulusal ve uluslararası mevzuata, bildirgelere aykırı olduğu ortaya çıktı.
 
BÜTÜN KURALLARA AYKIRI
 
GATA Anatomi ABD Başkanı Prof. Dr. Hasan Ozan ve Doç. Dr. Necdet Kocabıyık'ın fetusları kadavra olarak kullandıkları bilimsel çalışmaların, başta Dünya Tıp Birliği Helsinki Bildirgesi olmak üzere tüm uluslararası bildirgelere aykırı 'etik dışı bilimsel çalışma' olduğu tespit edildi. Yapılan bu yasadışı çalışma, Dünya Tıp Birliği Helsinki Bildirgesi, Gönüllüler Üzerinde Yapılan Tıbbi Araştırmalarda Etik İlkeler ve GATA Etik Kurulu Araştırma Başvuru Formu içeriklerine aykırı durumda. Çünkü ölü bebekler üzerinde çalışma yapılmadan önce, en azından fetuslar için hazırlanmış 'Hasta Yakını Aydınlatılmış Onama Formu' bile kullanılmamış. Ölü doğmuş bebeklerin sahibi ailelerin, olay hakkında soruşturma yapılması için yasal başvuruya hazırlandıkları öğrenildi. Fetusların kadavra olarak etik dışı bilimsel araştırmalarda kullanıldığı GATA'da şimdiye kadar birçok skandal gelişme kamuoyunun gündemine gelmiş, ancak bu konularla ilgili idari soruşturma bile açılmamıştı. Ergenekon ve Balyoz sanıklarının cezaevine gitmemek için başvurduğu 'GATAKULLİ' yöntemine yataklık eden Akademi, daha önce de intihallerle (bilimsel hırsızlık) ve askerlerin bilimsel çalışmalarda kobay olarak kullanıldığı deneylerle gündeme gelmişti. Hakemli dergilerde hiçbir yayını bulunmayanların 'Profesör' olabildiği, asistanlarına hazırlattıkları tezlerle 'General' olanların bulunduğu GATA'da bu skandalların soruşturulup soruşturulmayacağı kamuoyunca merak ediliyor.
 
YENİ ŞAFAK
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.