Gates: Türkiye'ye füze savunma sistemi yerleştirilebilir

Gates: Türkiye'ye füze savunma sistemi yerleştirilebilir

ABD savunma bakanı Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ ile görüşmesinin ayrıntıları hakkında bilgi verdi

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'la görüşmesinin neredeyse tamamının Afganistan ve PKK ile mücadele konularıyla geçtiğini, Afganistan için Türkiye'den yeni asker istemediklerini, Türkiye'nin Afganistan'daki ortaklığından çok memnun olduklarını belirtti.

Gates, Ankara'da bir grup Türk ve Amerikagazetecinin sorularını cevapladı.

Füze savunma sisteminde Türkiye'nin rolü ve askerler arasındaki ilişkilerin de Başbuğ ile yaptığı görüşmede ele alındığını anlatan Gates, 2007'de Başkan George Bush'un talimatıyla geliştirilen, PKK'ya karşı işbirliğini daha da ileri götürme amacı taşıdıklarını belirtti.

Amerikalı bakan, Türkiye'nin PKK tehdidine karşı kullanabileceği yeni imkanlar aradıklarını vurguladı ve Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno'nun da bu konuda görüşmeler yapmak için Ankara'ya gelmiş olduğunu kaydetti. Gates, bu alandaki işbirliğinin daha da yoğunlaşmakta olduğunu söyledi.

Gates, Genelkurmay Başkanlığındaki görüşmesi hakkında "Orgeneralin de söylediği gibi nihai çözüm herkesi öldürmek değildir, zaten (Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin başkanı) Barzani'yle görüşmemizde bölgesel yönetimin PKK'ya şiddete son vermesi yönünde baskı kurmasının önemine işaret ettim" dedi.

TÜRKİYE'YE İKİ RADAR

Balistik füzelerin yaygınlaşması yüzünden ortaya konan füze savunma sistemi konusunda Türkiye'nin NATO kapsamında neler yapabileceği konusunda diyaloğun sürdüğünü, iki radarın Türkiye'ye yerleştirilmesinin de ele alındığını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ın dışında da bölgede nükleer silah sahibi ülkeler bulunduğunu söylediği ve İsrail'i bunlar arasında saydığı hatırlatılınca Gates, İran'ın başka bir ülkeyi yok etme arzusunu ilan etmiş bir ülke olduğunu ve Nükleer Silahları Önleme Antlaşmasını çiğnediğini iddia etti.

ABD Savunma Bakanı Gates, İran'ın barışçıl nükleer çalışmalarına karşı olmadıklarını, ama uranyumu zenginleştirme çabalarını sürdürdüğünü kaydetti. İran'la bu sorun konusunda ilerleme görmediğini, ilerleme için zenginleştirilmiş uranyumu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna teslim etmeleri gerektiğini kaydetti.

"Türkiye, İran konusunda yeterli çabayı gösteriyor mu?" sorusuna Gates şu cevabı verdi:

"Türkiye, İran konusunda değerli, çünkü bizim için zor olabilecek şekilde İran'la konuşabiliyorlar. Bundan fırsatlar doğabilir. İran'ın sürmekte olan programlarına dair Birleşmiş Milletler nezdindeki endişeler konusunda ortak anlayışa sahip olmamız lazım. Türkiye'de o anlayışın da olduğu izlenimini aldım. Bu yolda ilerleyeceğiz."

Türkiye'nin eksenini değiştirdiği yolundaki yorumlar hakkında bir soruya Gates, "Türkiye'nin coğrafi olarak çok özgün bir pozisyonda olduğunu ve her alandaki çabalarının olumlu karşılanması gerektiği" cevabını verdi.

Türkiye'nin Afganistan'daki katkılarından çok memnun olduklarını belirten Gates, "müttefikler ve ortaklardan" 10 bin takviye personel vaadi aldıklarını, bunların içinde askeri ve güvenlik konularında eğitim veren personele çok önem verdiklerini söyledi.

Etiketler :