Gazze için kilit isim Davutoğlu

Gazze için kilit isim Davutoğlu

Bakan Davutoğlu, Gazze’de ateşkes müzakereleri için bulunduğu Doho’da, Katarlı mevkidaşı El-Atiyye ve Hamas Siyasi Büro Şefi Meşal ile görüştü. Türkiye ve Katar’ın önerisi, ABD ile ortak bir metin haline getirilecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının durdurulması ve ateşkes sağlanması için Katar’ın başkenti Doha’ya gitti. Davutoğlu, dün gün boyu Katarlı mevkidaşı El-Atiyye ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, Fransa ziyaretini erteleyerek geldiği Katar’ın başkenti Doha’da da temaslarına devam etti. İsrail’in Gazze saldırılarının durdurulması ve bölge halkının yaşamsal ihtiyaçlarının güvenceye alındığı ateşkes çabalarına katkıda bulunabilmesi imkanlarını ele almak üzere El-Atiyye ile bir araya gelen Davutoğlu, mevkidaşıyla değerlendirme yaptı. İki Bakan daha sonra Hamas Siyasi Büro Şefi Meşal ile görüştü. Üçlü toplantıda, Gazze’deki son durum ve ateşkes şartları ele alındı. Kaynaklar, Mısır ve ABD tarafınca yürütülen ateşkes çabalarının sonuçsuz kaldığını ve bu nedenle Türkiye ve Katar’ın Filistinli taraflar üzerindeki etkisinden faydalanarak ateşkes sürecinin gerçekleştirilmesine odaklanıldığını aktardı.

Katar ve Türkiye’nin kredisi var

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın temaslarını hatırlatan kaynaklar, gerek Ramallah gerek Gazze’deki Filistin yönetimleri nezdinde kredisi olan aktörlerin Türkiye ve Katar olduğuna işaret etti. Türkiye ve Katar’ın, ateşkes için bir öneri sunduğu, bu arada Washington’nun önerileriyle ortak bir metin üzerinde çalışıldığı öğrenildi.

Öte yandan Gazze’de ateşkes müzakereleri için Katar’da bulunan Ahmet Davutoğlu için, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “Davutoğlu kilit oyuncu” dedi.

İSRAİL KABİNESİ ATAŞKESE ‘HAYIR’ DEDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği (AB) ve BM Genel Sekreteri Bun Ki-mun’un Gazze’de ateşkes sağlanması yönündeki tekliflerini İsrail Kabinesi reddetti. Kerry’nin “Ateşkesin sağlanması için bir haftalık insani ateşkes üzerinde anlaşmanın yapılmasını umut ediyorum” derken, Bun Ki-mun “Askeri çözüm yok. İsrail ile Filistinliler arasında 12 saat içerisinde insani ateşkesin sağlanması gerekir” şeklinde konuştu. AB’nin Kasım 2012 ateşkes anlaşması temelinde acil ateşkes çağrısının ardından Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında toplanan İsrail Kabinesi ateşkes tekliflerini oy birliğiyle reddetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.