Gazze Konvoyuna şartlı izin

Gazze Konvoyuna şartlı izin

Mısır güvenlik güçleri tarafından saldırıya uğrayan Gazze konvoyuna izin çıktı. Ancak konvoyun sadece bir kısmı Gazze'ye girebilecek.

'Filistin'e Yol Açık' adlı uluslararası yardım konvoyu Mısırlı yetkililerle dün çıkan anlaşmazlıkların ardından bugün Gazze'ye doğru yola çıkıyor. Ancak konvoyun sadece bir kısmı Gazze'ye girebilecek.

 Dünden beri Gazze sınırında tutulan ve Mısır tarafından bölgeye girişine izin verilemeyen Filistin'e Yol Açık Konvoyu'nun bir kısmının yola çıkmasına izin verildi.

Herkese izin verilmedi

İHH Yöneticisi Hüseyin Oruç NTV'ye yaptığı açıklamada, "Şu an son toplantıyı yapıyoruz. Az sonra Refah sınır kapısına doğru kamyonlar yola çıkacak. Ancak Mısır, araçlarımızın hepsini alamayacağını söyledi. Bir kısmının diğer sınır kapılarından, yani İsrail'in kontrolünden geçerek Gazze'ye girebileceğini söylediler.

Biz de bunu kabul etmedik. Şimdi müsaade edilen ölçüde kamyonlarımız Gazze'ye girecek. Diğer kamyonlar ise ya Türkiye'ye geri dönecek ya da Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarına gidecek."

Mısır polisi saldırmıştı

Gazze'ye temel ihtiyaç maddeleri taşıyan ve aralarında İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da bulunduğu 17 ülkeden 150 araçlık konvoyun, Mısır'dan Gazze'ye girişine izin verilmemiş, polisle çıkan çatışmalarda 40'a yakın kişi yaralanmıştı.

Mısırlı yetkililerin konvoyda bulunan 57 araca Gazze'ye giriş izni vermemesi üzerine yardım görevlileri protesto gösterisi yaptı. Konvoydakiler, El Ariş Limanı'nın kapısını kırarken, Mısır polisinin tepkisi sert oldu ve taşlar havada uçuştu. Polis, yardım konvoyundakilere coplarla müdahale ederken, olaylar sırasında çok sayıda kişi yaralandı.

15 Aralık'tan beri yoldalar

15 Aralık’ta Türkiye'den yola çıkan yardım konvoyu, Mısır'ın Akabe Limanı üzerinden Gazze'ye ulaşmak istemişti. Mısır'ın, bu limanın kullanılmasına izin vermemesi üzerine, konvoy Suriye'ye geri dönerek Lazkiye Limanı üzerinden Mısır'ın El Ariş Limanı'na ulaşmaya çalışmıştı.

 

Etiketler :