Gazze Müteahhitler Birliği, BM projelerindeki çalışmalarını askıya aldı

Gazze Müteahhitler Birliği, BM projelerindeki çalışmalarını askıya aldı

Gazze Müteahhitler Birliği, bir günlük askıya alma kararını Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) inşaat şirketlerine yönelik mali politikalarına tepki göstermek için uyguladıklarını açıkladı

GAZZE (AA) - Abluka altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Müteahhitler Birliği, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) inşaat şirketlerine yönelik mali politikalarına tepki göstererek, kurumun projelerindeki çalışmalarını bir gün süreyle askıya aldığını duyurdu.

Birliğin Başkanı Alâeddin el-Erac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNRWA inşaat projelerindeki çalışmalarını bir gün süreyle askıya almalarının UNRWA'ya karşı ilk uyarı adımları olduğunu söyledi.

Mevcut durumda değişiklik olmaması halinde, mayıs ayında mali değeri 9-10 milyon doları bulan projelerin yapıldığı tüm sahaların kapatılabilecek aşamaya gelinebileceğini aktaran Erac, inşaat şirketlerinin pandemi dönemindeki zararının, yaklaşık 2,5 milyon dolar değerinde olduğunu, UNRWA'nın bunu telafi etmek için ise hiçbir şey yapmadığını belirtti.

Filistin inşaat şirketleriyle ilgilenen UNRWA'nın, Filistin Maliye Bakanlığı'nda biriken vergi iadeleri krizini çözmek için de müdahale etmediğini kaydeden Erac, bu kapsamda 50'ye yakın müteahhitlik firmasının toplam vergi iadesinin 20 milyon doları bulduğuna dikkat çekti.

UNRWA'ya "müteahhit şirketlere karşı mali sorumluluklarını üstlenme" çağrısı yapan Erac, herkesin çıkarlarına zarar veren bu grevi durdurmak için bir çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Erac, korona salgını da dahil olmak üzere müteahhitlerin kontrolü dışındaki koşulları kapsaması için, mücbir sebep halinin, uluslararası veya Filistin sözleşmeleriyle tutarlı bir şekilde yeniden tanımlanmasının talep edildiğini aktardı.

Gazze'deki inşaat şirketleri, donör ülkeler ve UNRWA tarafından uygulanan projeler için satın alımlarda yüzde 16 katma değer vergisi ödüyor. Finansman sağlayan ülkeler ve UNRWA'nın projelerin uygulanmasından vergi alınmaması şartı nedeniyle de bu vergilerin daha sonra Maliye Bakanlığı'ndan geri alınması gerekiyor. Halihazırda ise vergi iadeleri konusunda bir kriz yaşanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.