Gazze’deki insanlık dramını görünce

Gazze’deki insanlık dramını görünce

"Ben 2006'dan bu yana Gazze'ye üç defa gittim. Gazze'deki insanlık dramını görünce, insan olmaktan ötürü utanç duydum."

İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Gazze'nin denizden de havadan da ulaşılabilir olması ve insanların insanlığa yakışır şekilde yaşamaları gerektiğini söyledi.

 

İhsanoğlu, "Ben 2006'dan bu yana Gazze'ye üç defa gittim. Gazze'deki insanlık dramını görünce, insan olmaktan ötürü utanç duydum. Böyle büyük bir açıkhava hapishanesinde, 1.5 milyon insanın yaşama imkanlarını sıfır noktasında tutmak utanç vericidir" dedi

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in, "Gazze'deki insanlara normal muamele yapmadıktan sonra, kendisine normal bir muamele yapılmasını beklememesi gerektiğini" söyledi. "Royal Society" adlı bilim topluluğunun 350. yıldönümü dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan İhsanoğlu, açıklamalarda bulundu.

İngiliz hükümetinin İKT ile son yıllarda artan bir hızla ilgilendiğini belirten İhsanoğlu, önceki gün yeni hükümetin kabinede yer alan ilk kadın Müslüman Kabine Bakanı olan Barones Sayeeda Warsi ile görüştüğünü söyledi. Barones Warsi'nin aynı zamanda Başbakan David Cameron'ın genel başkanı olduğu Muhafazakar Parti’nin eş başkanı olduğunu hatırlatan İhsanoğlu, "Biz tabii bundan memnuniyet duyuyoruz. Kendisiyle çok faydalı, detaylı bir görüşme yaptık" dedi.

 

İhsanoğlu, İngiltere'deki Müslümanların diğer Avrupa ülkelerindekine göre daha iyi durumda olduğunu ifade ederek, İngiliz parlamentosunda Lordlar ve Avam Kamaralarında Müslümanların çeşitli düzeylerde temsil edildiğini kaydetti.

 

İngiltere'deki Muhafazakar Parti'nin bundan etkilenmeyerek, bu yanlışları yapmadığını ve bunun memnuniyet oluşturduğunu söyleyen İhsanoğlu, "Biz bu iyi niyete karşı, iyi niyet göstereceğiz. Bizim arzumuz, AB içerisinde bu anlayışın geliştirilmesi ve AB ile İKT arasında 'İslamofobi' dosyası üzerinde çalışılması. Çünkü her zaman söylediğim gibi, gerek İslam dünyasının, gerek Batı dünyasının, Avrupa'nın, kendi radikallerinin esiri olmaması lazım" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye karadan ablukayı hafifletme kararının hatırlatılması üzerine İhsanoğlu, bunun yeterli olmadığını, İsrail'in uluslararası baskı altında bunu yaptığının görülmesi gerektiğini kaydetti.

 

İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Gazze'nin denizden de havadan da ulaşılabilir olması ve insanların insanlığa yakışır şekilde yaşamaları gerektiğini vurguladı. İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Ben 2006'dan bu yana Gazze'ye üç kez gittim. Gazze'deki insanlık dramını görünce, insan olmaktan ötürü utanç duydum. Böyle büyük bir açıkhava hapishanesinde, 1.5 milyon insanın yaşama imkanlarını sıfır noktasında tutmak utanç vericidir."

 

"Türkiye-İsrail ilişkilerinin, Gazze'ye yönelik abluka kalkmadıkça düzelmesi beklenebilir mi?" sorusuna ise İhsanoğlu, şu cevabı verdi: "9 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş ve Türkiye, İsrail'den özür dilemesini ve tazminat ödemesini talep etmiştir. İsrail'in kendisi uluslararası kanuna göre sorumlu olduğu insanlara normal muamele yapmadıktan sonra kendisine normal bir muamele yapılmasını beklememesi gerekir."

 

İhsanoğlu ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının hemen ardından İKT'nin Cidde'de toplandığına ve BM'de konuyla ilgili çıkarılan kararın uygulanma aşamasında olduğuna dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) İran'a daha fazla yaptırımlar konusundaki kararını da değerlendiren İhsanoğlu, "Bu yaptırımlar, Irak durumunda da, Kuzey Kore durumunda da halka eziyet etmenin ötesinde neticeye yol açmıyor" dedi. İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İran konusunun barışçıl yollarla ve müzakerelerle çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Etiketler :