Gazze'ye yasaklı mallar

Gazze'ye yasaklı mallar

Terör devleti İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye girmesi yasak olan mal ve ürünlerle Gazze'ye girişine izin verilecek inşaat malzemelerine ilişkin listeleri yayımladı.

İsrail hükümetinin, Gazze'ye yardım götüren gemilerden Mavi Marmara'ya düzenlediği ve 9 Türk'ün hayatını kaybettiği operasyon sonrasında dünya ülkelerinden gelen tepkiler üzerine aldığı ablukayı hafifletme kararının ardından, İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye girmesi yasak olan mal ve ürünlerle Gazze'ye girişine izin verilecek inşaat malzemelerine ilişkin listeleri yayımladı.

Buna göre, uluslararası toplum tarafından yapılan veya kontrol edilen, Filistin Yönetimi tarafından onay alan projelerde kullanılacak çimento, kireç, demir ve çelik gibi inşaat malzemelerine izin verilirken, silahlar ile patlayıcılar ve gübre gibi bunların yapımında da kullanılabilecek olan maddeler yasak malzemeler kapsamında tutuldu. 

İsrail Dışişleri, mal ve ürünleri iki ayrı listede sıraladı.

Bu kapsamda, hiçbir şekilde transferine izin verilmeyecek silah ve cephaneler yasaklı mallar listesinin ilk sırasında yer aldı. Ayrıca, silah ve cephane yapımında kullanılabilecek madde ve ürünler de yasak kapsamına alındı. Bu listede, patlayıcı üretiminde kullanılabilecek gübreler dahil kimyasallar, bazı metaller, bilyalar, tornalar, alaşımlar, avcı bıçakları ve diğer büyük bıçaklar, lazer ve gece görüş imkanı sağlayan optik malzemeler, yön belirleme cihazları, dalma ekipmanları, paraşütler, işaret fişekleri, hava ve uçuş kontrol unsurları, roketlerle ilgili bilgisayar teknolojileri, delme araçları, kazı bölgelerinden su çıkarmak için kullanılan ekipmanlar ve benzeri malzemeler yer aldı.
Gazze'ye girmesine izin verilecek, ancak uluslararası örgütlerce ve kuruluşlarca ya da onların gözetiminde yapılan, Filistin Yönetimi'nin onayladığı projeler için gerekli inşaat malzemeleri de ayrı bir listeyle duyuruldu.

Bu listede, portland çimento, kireç, çakıltaşları, hazır beton, beton imalinde kullanılacak ürünler, inşaatta kullanılan çelik, inşaat demiri, çelik kablolar, plastik ve galvanize ürünler, ısı yalıtım malzemeleri, sıva malzemeleri, asfalt ve türevleri, inşaat keresteleri ve benzeri inşaat ürün ve malzemeleriyle kişisel kullanım için olan araçlar dışındaki arazi araçları dahil diğer motorlu araçlara yer verildi.
Bu arada, Batı Şeria'daki faaliyetlerden sorumlu İsrailli General Eytan Dangot, halihazırda Gazze'de uluslararası 9 proje bulunduğunu, bunlara 5 yenisinin ekleneceğini ve önümüzdeki aylarda projelerin sayısının 45 olacağını da belirtti.

-BARAK VE FEYYAD BİR ARAYA GELDİ-

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, Kudüs'te bir araya geldi.

Savunma Bakanlığı basın sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Barak ve Feyyad, ablukanın yumuşatılması çerçevesinde, Gazze'ye geçiş terminalleriyle ilgili hazırlıkları ele aldılar. İkilinin görüşmesinde ayrıca, İsrail ve Filistin Yönetimi arasındaki ortak işbirliği projeleri değerlendirildi ve güvenlikle ekonomi alanındaki işbirliğinin devamı üzerinde duruldu.

Görüşmede, İsrail Savunma Bakanlığı ile Filistin Yönetimi Başbakanlığı arasında koordinasyonun geliştirilmesine yönelik doğrudan temasın sağlanması konusunda da mutabık kalındığı belirtildi.

AA

Etiketler :