Geleceğin arabaları plastikten

Geleceğin arabaları plastikten

BMS Poliüretan Otomotiv-Baysistem Birimi Başkanı Jörg Palmersheim, plastik kullanımı sayesinde araçların çok daha hafif hale geldiğini belirterek, "bu avantaj otomobillere ve ülke ekonomilerine enerji tasarrufu olarak da yansıyor" dedi.

Bayer Material-Science (BMS) tarafından Bursa'da, otomotiv ana ve yan sanayisinden yaklaşık 150 kişinin katılımıyla düzenlenen ve otomotivle ilgili son gelişmelerin ele alındığı, Otomotiv Sempozyumunda konuşan BMS Poliüretan Otomotiv-Baysistem Birimi Başkanı Jörg Palme- rsheim, otomotiv sektöründe önümüzdeki yıllarda gözlenecek eğilimlerine ilişkin ilginç açıklamalarda bulundu.

ENERJİYE PLASTİK ÇÖZÜM

Palmersheim, 21. yüzyılda sektörün önündeki önemli zorlukların artan ve yaşlanan dünya nüfusu, yükselen enerji talebi ve insanların hareket etme isteklerinin artışı belirterek, halihazırda araç imalatında önemli bir madde olan plastiğin gelecekte daha da fazla kullanılabileceğini, bunda çelik ve diğer metallere göre daha hafif olmasının önemli rol oynadığını kaydetti. Daha konforlu ve daha fazla elektronik teçhizatlı hale gelen araçların ağırlıklarının arttığını belirterek, 1990 yılında 850 kilogram olan bir otomobilin 2005'te bin 470 kilograma yükseldiğini, plastik kullanımının yaygınlaşmamış olması durumunda bu ağırlığın bin 750 kilograma çıkabileceğini söyledi.

HERKES KENDİ OTOMOBİLİNİ YAPIYOR

Palmersheim, “Plastik kullanımı sayesinde hem araç daha hafif oluyor hem de bu sayede enerji tasarrufu sağlanıyor” diye konuştu. Çin, Hindistan gibi hızlı büyüyen pazarlarda da sektörün neredeyse bütün oyuncularının yer aldığını ifade eden Palmersheim, bu yerlerin kendi yerli otomotiv sanayilerini de geliştirdiğini aktardı.

Plastik otomobilde somut örnek

Otomotivde plastik araç üretimini ön plana çıkaran BMS Polikarbonat firmasının yıllık cirosu 32 milyar euro civarında ve dünya çapında 106 binden fazla çalışanı bulunan Bayer Group çatısı altında yer alıyor. Sadece materyal sağlamakla kalmayan firma aynı zamanda yeni fikirler geliştirrerek otomotiv sektörünü de desteklemeyi amaçlıyor. BMS bu kapsamda Hyundai ile de işbirliği yaparak plastik ağırlıklı ilk konsept otomobil olan “i-mode” üzerinde çalışıyor. İ-mode'da , arka ve yan camlar ile farlar ve dört büyük tavan modülünde, cam modüllere oranla yüzde 50 daha hafif paneller kullanılıyor. Araçta, hafif konstrüksiyon için geliştirilen güçlendirilmiş poliüretanlar, çiziklerin kendi kendine iyileştirme özelliği bulunan poliüretan kaplama gibi teknolojilerden yararlanılıyor.

Yeni Şafak - Eylem Şimşek