Genç Siviller Baroyu Fena Avladı!

Genç Siviller Baroyu Fena Avladı!

Genç Siviller, İstanbul Barosu'na Nazi idoloğu Carl Schmitt'in çelengini gönderdi, Baro da çelengi baş köşeye koydu...

Genç Siviller, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e Mahmut Esat Bozkurt hukuk ödülünü veren İstanbul Barosu'na Almanya'da Nazi dönemi hukukçularından Carl Schmitt'ten çelenk gönderdi. "Carl Schmitt - Nurnberg Barosu" yazılı çelenk, Özbek'in ödül aldığı salonu konuldu.

Genç Siviller, İstanbul Barosu'nun geleneksel olarak düzenlediği Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü'nün bu seneki törenine Nazilerin başhukukçularından Nurnberg Barosu'ndan Carl Schmitt adına çelenk gönderdi. Konuyla ilgili Genç Siviller'in açıklamasında, "İstanbul Barosu'nun 'Türk soyundan olmayanların bu memlekette bir tek hakları vardır, Türklere hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı' sözleriyle bilinen Mahmut Esat Bozkurt adına her sene verdiği hukuk ödülü, bu sene 28 Şubat askeri müdahalesinde TSK tarafından verilen brifinglere koşa koşa gitmiş olan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e veriliyor. Bu 'samimi' hediyeleşmeye büyük bir içtenlikle destek olup, 'Carl Schmitt - Nurnberg Barosu' yazılı çelenk gönderdik. Elbette Carl Schmitt'in hukuk felsefesi ve demokrasi kritiği, yine de İstanbul Barosu'nun misyonunun yanında çok sönük kalmaktadır. Eminiz yaşasaydı İstanbul Barosu kendisini ağırlamaktan onur duyardı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Carl Schmitt hakkında şu bilgilere yer verildi:

"20. yüzyılın kayda değer hukuk filozoflarından, siyaset teorisyenlerinden ve faşizmin ideologlarından biridir. Carl Schmitt, demokrasiyi meşru bir yönetim şekli olarak görmediğinden ve diktatörlüğü ideal rejim biçimi olarak savunduğundan, 1932'de Prusya eyaletindeki sosyal demokrat eyalet hükümetinin görevden alınabilmesinin hukuki dayanağı için rapor kaleme almıştır. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinin ardından da Nazi yargı sisteminde önemli pozisyonlara getirilmiştir. Kaba kuvvete dayanan Nazilerin iktidarını kendine münhasır tabirlerle "hukukileştirmiş", Nazi diktatörlüğünü hukuken meşrulaştırmaya çalışmış ve bu sebeple de Nazi rejiminin ideologu olmuştur. Carl Schmitt'e göre ebedi doğal haklar yoktur, hürriyetler ancak egemenliği elinde tutan iktidarların bahşettiği kadar olabilir. Siyaset "dostla" "düşman"ın çatışmasından ibarettir ve 'düşman'a karşı, egemenlerin tasarrufları meşru ve doğaldır."

Etiketler :