Genç Siviller'den Örtü Eylemi

Genç Siviller'den Örtü Eylemi

Genç Siviller, çalışanların başörtülü eşlerinin sosyal tesislere girmesini yasaklayan Renault'u tiyatro ile protesto etti.

Renault'un Bursa'daki kaporta-montaj ve mekanik şasi fabrikasının önünde gerçekleştirilen eylemde, şirketin başörtülülere otomobil satmaması istendi.
 
Genç Siviller, çalışanların başörtülü eşlerinin sosyal tesislere girmesini yasaklayan Renault'u tiyatro ile protesto etti. Eylemde şirketin başörtülülere otomobil satmaması istendi ve Renault kullanma kılavuzu okundu;


Renault fabrikası önüne getirdikleri bir otomobil üzerinde kullanma kılavuzunu deneyen Genç Siviller, yaptıkları açıklamayla da yasağa tepki gösterdi. Renault'un matruşkaya benzetildiği tiyatro oyununda hazırlanan kullanma kılavuzu şöyle izah edildi: "Yasakçı zihniyetin içinden Oyak, Oyak'ın içinden Renault diye birbirinin içinden çıkıp 'CE' 'EEEE' yapan matruşkalar, başörtüsü ayrımcılığını yayıldıkları her alanda hissettiriyorlar. Reklamın iyisi kötüsü olmaz bilirsiniz. Yoksa bu başı açık-başı kapalı muhabbeti piyasaya yeni çıkacak olan üstü açık spor arabanın reklamı mı? Yok değilse Oyak Renault'un daha samimi davranıp, ürettiği araçların kullanım talimatına kılık kıyafet prosedörü eklemesini, satış bayilerine, 'Ailesinde başörtülü olana araba satmayınız' talimatı vermesini bekliyoruz. Hadi iyisiniz, kullanma kılavuzunu biz hazırladık."

Genç Siviller adına açıklama yapan Murat Fırat, amaçlarının toplumun dikkatini yasakçı zihniyete geçmek olduğunu söyledi. Genç Siviller sözcüsü Fırat şöyle konuştu: "Renault'un yaptığı bu yasaklayıcı zihniyeti kınıyoruz. Onların 'adreslerinin değiştiğini, alıştığımız hizmetin hala değişmediğini' hala başörtülü arkadaşlara bu yasakları uyguladıklarını görmekteyiz. Bunu da ancak bu kadar mizahi bir eylemle anlatabileceğimizi düşündük. Onların bu saçma düşüncelerini ciddiye almıyoruz. Biz arkadaşlarımızın her şekilde, başörtüsüyle de, başörtüsü olmadan da, rahatlıkla Renault arabalarına ve fabrikalarına rahatlıkla girebilmelerini istiyoruz."

Renault'un Bursa'daki kaporta-montaj ve mekanik şasi fabrikasının yerleşkesinde bulunan tüketim kooperatifine çalışanların başörtülü eşlerinin girmesi mart ayı başında yasaklanmıştı. Oyak-Renault'daki başörtüsü yasağı 27 Şubat'ta bir çalışanın, eşi, annesi ve babasıyla kooperatife alışverişe gitmek istemesiyle başladı. Kapıdaki görevliler çalışan işçi ile başı açık eşini içeri aldı. Başörtülü annesi ile babasının girmesine izin vermedi. Yaşlı çifti yağmur altında bekçi kulübesinin önünde bekleten görevliler, talimatın yönetimden geldiğini bildirdi. Yasağa gerekçe gösteremeyen Oyak Renault yönetimi, adres olarak 'tüzel kişilik' dediği kooperatifi adres göstermişti. Kooperatif yetkilileri ise yasağın sebebinin 'tadilat' olduğunu ileri sürmüştü. Aralık 2008'de krizi bahane edip 150 kişinin işine son veren fabrikanın namaz kılan çalışanlara baskı yaptığı iddia edilmişti. Kaporta-montaj ve mekanik şasi fabrikasının yüzde 51'i Oyak'a, yüzde 49'u ise Renault SA'ya ait.

Oyak-Renault'da yaşanan insan hakları ihlalinin 17 Mart'ta Zaman'da 'Başörtülülerin Renault'nun kooperatifine bile girmesi yasak' başlığıyla yayınlanmasının ardından sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar olaya tepki göstermişti. Mazlumder ise Renault'u devlet erkânına ve şirketin Fransa'daki merkezine şikâyet etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e konuyla ilgili birer mektup gönderen Mazlumder, Renault'un Türkiye'deki genel müdürlüğü ve Fransa'daki merkezine konuyla ilgili dilekçe göndererek insan haklarına aykırı söz konusu durumu sormuştu.

GENÇ SİVİLLERİN RENAULT KULLANMA KILAVUZU

Genç Siviller tarafından hazırlanan Renault'u kullanma kılavuzu:

"Aracın anahtarını kapıya sokunuz.

Kapısını açınız.

Şoför mahalline oturunuz.

Emniyet kemerini takınız.

Dikiz aynasından kendinizi dikizleyiniz ve kılık kıyafetinizi iyice süzünüz.

Başörtünüzü çıkartınız (Kadınlar için).

Debriyaja basınız,

Anahtarı kontak deliğine sokunuz ve çeviriniz.

Bu sırada gaza basınız.

Eğer arabanız çalışmıyorsa üzerinizde eşarp, fular gibi başörtüsü benzeri bir aksesuar kalmış olabilir. Onları çıkarıp tekrar deneyiniz.

Eğer arabanız çalışmayı ısrarla reddediyorsa, aile bireyleriniz veya akrabalarınızdan biri başörtülü olabilir. Bu durumda size en yakın nüfus müdürlüğünü arayabilirsiniz.

Eğer kılavuzdaki şartları sağlamadığınız halde arabanız çalışmışsa bizi arayın.

Mutlaka bir yanlışlık olmalı." (CİHAN)

Etiketler :