Genç subaylara çağdaş tuzak

Genç subaylara çağdaş tuzak

ÇYDD ve ÇEV iddianamesi bu iki örgütün Türkiye'nin en büyük fiş arşivine sahip olduğunu ortaya koydu.

İddianameye göre öğrenciler, bağışçılar, bakanlar, MİT, Hazine ve YDK yöneticilerinin özel hayatları kayıt altına alındı. TSK personeli ve genç subayların zaafları tek tek not edildi.Çağdaşlık maskesi altında, toplumun her kesiminin fişlendiği ortaya çıktı. Hedefteki en önemli kesim ise genç subaylar. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı'yla (ÇEV) ilgili iddianamede kan donduran belgeler yer alıyor. ÇYDD'nin Kadıköy şubesinde ele geçirilen bilgisayar hard diskte yapılan incelemede Kültür, Maliye, İçişleri Bakanlığı, MİT, Hazine Müsteşarlığı, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, TSK personeli, kitabevleri, burs alanlar hatta maddi destekte bulunanların bile fişlendiği görüldü.

KADIN AYARLANDIĞINDA...

'Yeni' isimli sayfada TSK mensubu 37 kişinin isimleri ve rütbeleri not edilmiş. İsimlerin yanında TSK mensubunun yakını olan ÇYDD üyesinin ismi belirtilmiş. Bir TSK mensubu için şu ifadeler kullanılıyor: "Çiğ köfte rakı partilerini sever, kadın ayarlandığında her iş yaptırılabilir, 28 Şubat sürecinde BÇG olarak çalıştı, iyi haber toplar, dincilerin davalarında kullanılabilir, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtınanın emir subayı olup kritik işlerde devreye sokulabilir. Fırtınanın tüm sırlarını bilir, banka hesapları ve bayanlarla birlikte fotoğrafları var."

KENDİ ÜYELERİ BİLE DOSYADA


ÇYYD'nin dernek çalışanları hakkında da dosya tuttuğu belirlendi. 'Hepsi' isimli dosya içerisinde 'ÇYDD üyesi' başlığı altında 10 bin 774 kişinin bilgileri bulunuyor. Bu isimlerin yanında "kocası, oğlu, kızı, erkek kardeşi, kız kardeşi" şeklinde belirtilen kişiler için de "Yargı, siyaset, yüksek yargı, asker, MİT, üniversite, özel sektör, medya" şeklinde görev yaptıkları birimler yer alıyor. Bazı ÇYDD üyelerini kendisi ya da yakını olarak belirtilen şahsın isminin karşısında ise "Bölücü-yıkıcı faaliyet, Organize, PKK, organize, bölücü-yıkıcı faaliyet, diğer adli" şeklinde ifadeler yer alıyor. Ayrıca 2 bin 740 kişi hakkında "PKK, PKK/KADEK, DHKPC, İBDA-C,MLKP, TDKP, THKO, THKP, THKP-C, TİKKO" gibi terör örgütleri kapsamında işlem yapıldığı belirtiliyor.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NÜ KUŞATTI


Şu fişleme bilgisi oldukça çarpıcı: "22 Şubat 1962 Talat Aydemir'in ihtilal girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra emekliye sevk edilen Kur. Ab, 27 Mayıs 1960 ihtilalinde Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı teslim almak için Çankaya Köşkü'nü kuşatan Tank Birliği Komutanı" şeklinde notlar yazılmış."YARGI_ÇYDD.xIs" isimli dosya içerisinde "ÇYDD üyesi" başlığı altında bin 398 kişinin kimlik numaralarından özel bilgilerine kadar tüm bilgiler yer alıyor. Bu isimlerden bazılarının karşına; "TİKKO ile iltisaklı Yargıtay Hakimi" ve "DHKP-C iltisaklı Yargıtay Tetkik Hakimi" deniliyor.

ALEVİ VE KÜRT ASKERLER


Sanıklardan ele geçirilen liste açıklma.doc-x' isimli 4 sayfalık dosyada askeri okul öğrencilerine yönelik yapılan fişlemeler dikkat çeki-yor. Erkekler, Kızlar başlığında halen okuyan askeri öğrenciler 'D.Harp Mez. Erk ve D. Harp Mez Kız listesi' başlığı altında listeleniyor. Öğrencilere referans olan askeri personel ve özellikle 'yakın takip edilmesi gereken öğrenciler' tek tek belirlenmiş. Kırmızı renk ile belirtilen öğrencilerin "Doğu Kökenli-Alevi ve babaların işçi statüsünde olan, yapılacak maddi yardımları geri çeviremeyecek öğrenciler" olduğu belirtiliyor. Mavi renk ile belirtilen öğrenciler için "Her türlü faaliyette katılabilecek, bilgi alınabilecek" ifadesi kullanılıyor.

KÖKENİ YGUN BURS VERİLEBİLİR


'Erkekler' adlı fişleme notunda Deniz Harp Okulu, Deniz Lisesi ve Deniz Astsubay Meslek yüksek Okulu öğrencilerine ait kişisel veriler kayıtlı. Bunlardan bazıları şöyle: "Güvenilir önü açık, ADD'de başkan, maddi destek ve kullanılabilir, referans Özden Paşa. Kökeni ve ailesinin maddi durumu burs vermeye uygun."

"Aile olarak iyi. Tanıdık devam edilmeli, aktif kullanıldı, 5 yıldır. Tüm faaliyetlere geldi. Ermeni-sağlam, Cumhuriyet mitinglerinde aktifti güvenilir, kullanılabilir." "İşçi partisi bağlantılarını biliyor. Kendisini kontrol altında tutmak için gerekli dosyalar hazırlanmalı. Bu yüzden evde kalması önemli."

DENİZ YILDIZI'NIN AMA EĞİTİM DEĞİL


Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren ÇYDD eski Başkanı Türkan Saylan'ın öncülüğünde 1997'de faaliyete geçirilen 'Deniz Yıldızı' projesi ile ilgili iddianamede şok bir suçlama yöneltildi. Bu projenin ÇYDD bünyesinde sadece üniversite öğrencilerine yönelik bir eğitim ve kültür projesi gibi görülse de, olayın bu şekilde olmadığı ifade edildi. Eğitim ve kültür faaliyetleri görüntüsü altında üniversite öğrencilerinin yanı sıra gizli bir şekilde askeri liseler, harp okulları ve özellikle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı bir kısım subaylara yönelik uygulanan bir proje olduğuna işaret edildi. Örgütün gizliliğe verdiği önemden dolayı Deniz Yıldızı projesi ile aslında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızmak ve burada kadrolaşmak amacıyla yapılan bir faaliyet olduğu tespitine yer verildi. Amirallere Suikast İddianamesi'nin sanıkları 3 denizci teğmenin, Kocaeli'ndeki evlerinde ele geçirilen bir belgedeki fişleme listesi, iddianamedeki görüşleri doğruladı. ÇYDD İddianamesi-'ne bu listeyi alan savcılık, projede yer almış askeri öğrencilerin cunta tarafından ne maksatla kullanıldığını gözler önüne serdi.

ARABA YAKANLARA EL ALTINDAN BURS VERMİŞLER

ÇYDD Kadıköy Şubesi'nde yapılan aramada ele geçirilen belgelerde, araç yakanlara burs verilmesinin sıkıntı oluşturduğu belirtiliyor. Belgede "Türkan Abla gerekirse kayıt silinsin ama bursta kesintiye gitmemeliyiz görüşünde" deniyor" YDD Kadıköy Şubesi'nde ele geçirilen 25B6201H10T7IY seri numaralı hard " diskteki '2008 toplantı özeti.doc' baş-belge dikkat çekti. Yönetim Kurulu Toplantı Özeti altında çıkarılan notlarda burs verilen öğrencilerin etnik ve mezheplerine göre nasıl fişlendiği gözler önüne seriliyor. Araç yakanlara burs verilmesinin sıkıntı oluşturduğu bu nedenle kayıtları silinmesine rağmen para verilmesine devam edildiği aktarılıyor. Notlardan bazıları şöyle:

SALDIRGANLARA BURS VERİLDİ

â–  Polis içinden gelen bilgilere göre araç yakanlar nedeniyle burslar konusunda daha dikkatli davranmak zorundayız. Türkan (Saylan) Abla gerekirse kayıt silinsin ama bursta kesintiye gitmemeliyiz görüşünde. Acil durumlarda yalnızca Türkan Abla'nın belirlediği listedeki polis müdürleriyle görüşülecek.

â–  Burslarla ilgili listelerde köken raporları dikkate alınacak.

â–  Burs verilenlerden mezun olunca kapanan olmuş. Hanzade Hanım rahatsızmış.

â–  Yurtdışından gelen paralar kesinlikle kayıtlara geçirilmeyecek. Güvenilir üyelerin İsveç hesapları bu amaçla kullanılacak.

â–  Dinci cemaat evlerinden uzantılar gerekiyor. Yeşil kardelenler izlenmeli.

â–  Askeri okullara yakın çevrede oluşturulan kız evlerine en uygun kızlar seçilerek bu evlere aktarılacak. Kızlar her türlü fedakarlık yapmaları için yönlendirilecek.

30 PKK’LI TESPİT EDİLDİ

Ergenekon'a ait 'LOBİ' dokümanında Güneydoğu'daki örgütlenmenin önemi üzerinde duruluyordu. Bunun sivil toplum örgütlerinin yanı sıra ADD ve ÇYDD gibi ideolojik örgütlerle gerçekleşeceği belirtiliyordu. PKK mensuplarına verilen burs bu çerçevede değerlendiriliyor. İddianamede tespit edilen 30 isim tek tek sıralanıyor.

Bunlardan bazıları şöyle:

N.I.: PKK/KONGRA-GEL terör örgütünde kırsal alanda faaliyet gösterdi.

S.A.: Eminönü'ndeki bir aracın kundaklanması olayıyla ilgili gözaltına alındı.

S. G.: Molotof atmak suçlarından hakkında işlem yapıldı.

C.D.: MLKP terör örgütü üyesi.

D.Ç.: PKK/KONGRA-GEL TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ

Y. P.: 2007'de PKK/KONGRA-GEL tarafından düzenlenen korsan gösteriye katıldı.

İfadesinde ÇYDD'nin Doğu kökenli öğrencilerden transkript istemediğini, PKK'lı olduğunu bildiği ve duyduğu bir çok öğrencinin ÇYDD'den burs aldığını söyledi.

JANDARMA DA BELGLENMİŞ

Bu arada ÇEV'in PKK ile irtibatının Jandarma istihbarat birimleri tarafından da tespit edildiği ortaya çıktı. Ergenekon sanığı Mehmet Şener Eruygur'da bulunan belgede Jandarmanın konuyla ilgili raporu yer alıyor. Raporda, "2003 yılında ÇEV'in PKK-KADEK'li kişilere burs verdiği belirlendi. Vakıfta yapılan aramada PKK ile ilgili örgüt dokümanları, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kitapları bulundu" deniliyor. Bugün

 

Etiketler :