‘Genç subayları İnönü ayarttı’

‘Genç subayları İnönü ayarttı’

"Yoktu çareleri… Eriyorlardı. Güçlerini, iktidarlarını kaybediyorlardı. Halk nezdinde değerleri kalmamıştı."

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesinin 50. yıldönümünde darbe mağduru Demokrat Parti’nin Gençlik Kolları Başkanı ve AP eski Milletvekili Kemal Doğan önemli açıklamalarda bulundu.

 

Doğan, merhum Menderes’in gençlerle özel olarak ilgilendiğini, onlara her defasında, “Milli manevi değerlerinizi her şeyin üstünde tutun. Ana ve babalarınızın kıymetini bilin. Eğitiminizi eksiksiz tamamlayın. Siyaseti millet için yapın” nasihati verdiğini söyledi.

 

27 Mayıs darbesinin önünü medyayı ve genç subayları ayartmak suretiyle İsmet İnönü’nün açtığını vurgulayan Doğan, bugün DP lideri Hüsamettin Cindoruk’un partiyi CHP’ye yamamaya çalışarak ihanet içinde olduğunu söyledi.

PROVOKASYONLARDA BUGÜNLE MÜTHİŞ BENZERLİK

Merhum Menderes’in izlediği politikaların Halk Partisi’nin maskelerinin bir bir düşmesine neden olduğunu vurgulayan Doğan, “Demokrat Parti ile devlet tepeden aşağıya değil, aşağıdan yukarıya yönetilmeye başlandığında halkın iradesi tecelli etmeye başladı. Bu da Halk Partisi’nin çöküşüne sinyaldi. Sözde halkçı olanların maskesi her yeni adım ile düşüyordu. Maske düştükçe parti temsilcileri DP’ye saldırıyorlardı. Aynı bugün olduğu gibi ‘laiklik’ vurgusu yapılıyor, ‘Cumhuriyet tehlikede’ denilerek provokasyonlara zemin hazırlıyorlardı. Tabii bunların hepsi milleti ikna etmeye yetmeyince askeri devreye sokmaya karar verdiler” dedi.

İNÖNÜ ÖNCE MEDYAYI, ARDINDAN ASKERİ DEVREYE SOKTU

Doğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yoktu çareleri… Eriyorlardı. Güçlerini, iktidarlarını kaybediyorlardı. Halk nezdinde değerleri kalmamıştı. İşte o anda İsmet İnönü devreye girdi. Medya desteği ile ülkede kaos havası estirmeye çalıştı. O da olmadı, askere yanaştı. Genç subayları ayartmak suretiyle üzerimize saldı. Parti içinden çok sonra kendi arkadaşları İnönü’nün görüşmelerini bizlere teyit etti. Ayağına postal giydi ve DP’nin kafese alınmasını sağladı. Demokrat Parti linç edilirken, CHP’ye sınırsız özgürlük sunuldu.”

CİNDORUK’A SERT ELEŞTİRİ

Demokrat Parti misyonuna Hüsamettin Cindoruk’un ihanet ettiğini vurgulayan Doğan, “Cindoruk, partiyi darbenin önünü açan, tetikleyen ve milli iradeyi hiçe sayan CHP ile aynı dili kullanır hale getirdi. Dahası aldığım kulis bilgilerine göre partiyi CHP’ye yamamak için harekete geçti. Bu, DP’nin geçmişine yeni bir darbedir” dedi.

YENİ HEDEF ERDOĞAN

“Dün hedefte Menderes vardı, bugün Erdoğan var” diye sözlerine devam eden Doğan, “Bu ülkede bürokrasiyi azaltmak ve halk adına politika yapmak isteyen kim varsa sürekli hedef haline getirilir. Dün Menderes’i hedef alan yapı bugün Erdoğan’ı bitirmek istiyor. Çünkü Erdoğan statükodan beslenenlerin vanasını kıstı. Eğer devletin içersinde yer alan milli ve maneviyatçı kadrolar olmasaydı, karanlık güçlerin planları boşa çıkartılmasaydı ve millet gerçekleri anlamamış olsaydı Erdoğan’ın akıbeti de Allah göstermesin Menderes gibi olabilirdi” diye konuştu.

ASLAN DEĞİRMENCİ-VAKİT

Etiketler :