"Genelkurmay dini istismar ediyor"

"Genelkurmay dini istismar ediyor"

ASDER tarafından düzenlenen “Askeri Vesayetten Normalleşmeye” paneli ve "Herkes İçin Adalet" ödül töreni Ankara Rixos Hotel'de yapıldı.

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) tarafından düzenlenen “Askeri Vesayetten Normalleşmeye” paneli ve "Herkes İçin Adalet" ödül töreni Ankara Rixos Hotel'de yapıldı. Eski Bakan Gazeteci Yazar Hasan Celal Güzel, Doç. Dr. Osman Can, Em. Tuğg. Adnan Tanrıverdi, Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ve Em. Hakim Binbaşı Yusuf Çağlayan'ın konuşmacı olarak katıldıkları panelde, askeri vesayet rejiminin ortadan kaldırılması ve toplumun sivilleştirilmesi için yapılması gerekenler anlatıldı.

 

GÜZEL: GENELKURMAY DİN İSTİSMARI YAPIYOR

 

Panelde konuşan Hasan Celal Güzel, tankların namlusunu halka çevirenlere saygı duyulmayacağını belirterek, jüristokratik hegemonyanın ve askeri vesayet rejiminin sonuna gelindiğini söyledi. Güzel, "Biz askeri severiz ama Balyoz alçaklığını tezgahlayanları da asla kabul edemeyiz" diyerek şunları söyledi: "Genelkurmay Başkanı alenen din istismarı yapıyor. İşinize gelince 'Allah Allah diyen bir ordumuz var' diyeceksiniz, işinize gelince de Allah diyerek namaz kılanları ordudan atacaksınız. Esas din istismarı budur işte. Halka tepeden bakan ve halkı cahil gören generallere saygı duymayız."

 

Güzel, darbeler karşısında CHP ve Süleyman Demirel’in tavrını da eleştirdi. Türkiye’deki iktidarı CHP+ordu=iktidar olarak formüle eden Güzel, “CHP, militarist faşizmin ana figürüdür. Militarist, İttihatçı, Ulusalcı ve Jakoben düzen, jüristokratik ve militarist bir hegemonya kurmuştur. Darbeciler, hakim ve savcıları tank ve top olarak kullandılar” dedi. Demirel’i yalaka bir siyasetçi olarak tanımlayan Güzel, “Demirel hiçbir zaman askerin işine karışmadı. Sıkışınca şapkasını alıp gitti. Cumhurbaşkanı olduğunda sıkışınca darbe şapkasını giydi, Süleyman Çavuş oldu.” diye konuştu.

 

CAN: HSYK, MİLLİ GÜVENLİK KOMİTASIDIR

 

Demokrat Yargı Eşbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, Türkiye’de militarist bir milli güvenlik devleti yapılanması olduğunu dile getirerek, "Yargı, Milli güvenlik devleti sistemini beslemektedir. Türkiye’de bütün sorunların altında yargı kararları vardır. HSYK milli güvenlik komitasıdır. 1980 darbesinde Genelkurmay’a gidip bir emriniz var mı diye sormuşlardır. Yapılan anayasal değişiklikler geçtikten hemen sonra, yeni, sivil, demokratik özgürlükleri sağlayan bir anayasa için biz yeniden sokaklara dökülmeliyiz.” dedi.

 

KAHRAMANYOL: TBMM, İHRAÇ ZULMÜNE ORTAK OLMAMALIDIR

 

YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilen Tabip Kıdemli Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol, TSK’nın peygamber ocağı olduğunu ancak cuntacıların yüzünden yıllardır yıprandığını söyledi. 28 Şubat sürecinde ordunun dinden tamamen soyutlandığını ifade eden Kahramanyol, “100’lerce mescit ve camileri kapattılar. Bu orduya çok büyük zarar vermiştir. Omuz omuza mücadele eden personelleri ihraç ettiler. Halbuki ordunun en büyük gücü inanç gücüdür. Yaş kararları gayrimeşrudur. Maalesef geçmiş hükümetler de o kararların altına imza atarak bu zulme ortak olmuşlardır. Buradan TBMM'ye çağrıda bulunuyorum; bundan sonra bu zulme ortak olmayın" şeklinde konuştu

 

ERDOĞAN: MGK ANAYASAL KURUM OLMAKTAN ÇIKARILMALI

 

Anayasa Hukuku Profesörü Mustafa Erdoğan ise Türkiye’de askeri vesayet sisteminin sadece Anayasal dayanakları olmadığını, ayrıca resmi ideoloji ve kültürel faktörlerinin de bulunduğunu söyledi. Darbelerle TSK’nın kendisini ayrıcalıklı bir konuma yerleştirdiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Yeni bir anayasa yapmak lazım. İç Hizmet Kanunu kaldırılmalı, MGK anayasal kurum olmaktan çıkarılmalı. Askeri harcamalar denetim altına alınmalı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmalı. Askeri eğitim sistemi demokratikleştirilmeli. TSK kendi görev alanına çekilmeli.”

 

"HERKES İÇİN ADALET" ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

 

Panelin sonunda ASDER tarafından geleneksel hale getirilen "Herkes İçin Adalet" ödül töreni yapıldı. ASDER Başkanı Nevzat Tarhan tarafından ödül sahiplerine ödülleri takdim edildi. Adalet ve demokrasi için yaptıkları mücadelelerden ötürü Sağlık İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, ASDER Onursal Başkanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, ASDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alper, Emekli Hakim Binbaşı Yusuf Çağlayan, eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Doç. Dr. Osman Can ve Genç Siviller adına Neslihan Demir ödüle layık görülürken; Gazetecilerden, Taraf Gazetesi Ankara Temsilcisi Lale Kemal, Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, Vakit Gazetesi'nden Ankara Temsilcisi Serdar Arseven'e onur plaketi verildi. habertaraf

Etiketler :