Genelkurmay İmha Edilmesini İstiyor

Genelkurmay İmha Edilmesini İstiyor

Genelkurmay Başkanlığı'nın, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramaya ilişkin ikinci kez itirazda bulunduğu ortaya çıktı.

Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin, bir hafta önce yaptığı itirazda Hâkim Kadir Kayan'ın kozmik odadaki aramasında tuttuğu tutanak ile el koyma kararı verilen belgelere itiraz ettiği belirtildi. Tutanaktaki bilgiler ve el konulan belgelerden bazılarının 'devlet sırrı' olduğunu gerekçe gösteren Genelkurmay'ın, bu sebeple sözkonusu evrakların imhasını ve soruşturmaya esas alınmamasını talep ettiği öğrenildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay'ın bu son başvurusunun ardından kritik bir karara daha imza atacak. Mahkeme, daha önce Genelkurmay'ın kozmik odadaki aramaların 'devlet sırrı gerekçesiyle' durdurulması talebini reddetmişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiasıyla başlayan soruşturma kapsamında Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Kadir Kayan arama yapmıştı. Kozmik odada yapılan aramayı 20 Ocak'ta tamamlayan Hâkim Kadir Kayan, arama sırasında suç unsuru taşıdığını düşündüğü belge ve bilgileri mühürleyerek muhafaza altına almıştı. Tuttuğu notları da tutanağa dönüştüren Hâkim Kayan, aramayla ilgili hazırladığı raporu da soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'ye teslim etmişti. Genelkurmay Başkanlığı geçtiğimiz hafta, hâkimin tuttuğu tutanak ve el konulan belgelere itiraz etti. Genelkurmay'ın itirazında hâkimin tutanağında ve el konulan belgeler arasında CMK'nın 125. maddesi kapsamında devlet sırrı niteliğindeki belgelerin bulunduğunu, devlet sırrı niteliğindeki belgelerin mahkeme aşamasında incelenebileceğini, tutanak ve belgelerin adli emanette tutulamayacağını savunduğu kaydedildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay'ın Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda yapılan 'aramanın durdurulması ve tutanağın imha edilmesi' itirazını daha önce oybirliğiyle reddetmişti. Hâkim Kadir Kayan'ın 'kozmik oda'daki çalışmasının hukuka uygun olduğunun altını çizen mahkeme, 'devlet sırrı' gerekçesiyle aramaların engellenemeyeceğini kaydetmişti. Kararda, "Aksine düşünce devlet sırrı kavramının arkasına saklanılarak, suç delillerinin gizlenmesi ve bilahare yok edilmesine zemin hazırlandığını akla getirebilir. Bu gibi zan ve düşüncelerin ortadan kaldırılabilmesi için hâkim güvencesiyle devlet sırrının saklandığı mahallere girilerek, devlet sırlarına zarar verilmeksizin, suçla ilgili delillerin araştırılması, hukuk devletine ve arama yapılan kuruma olan güveni artıracaktır." ifadelerine yer verilmişti. Mahkeme, aramanın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiasıyla sınırlandırılmasına ve incelemenin en kısa sürede tamamlanmasına karar vermişti

Etiketler :