Genelkurmay kendini mi yalanlıyor?

Genelkurmay kendini mi yalanlıyor?

Genelkurmay, dün Zaman'ın manşetten verdiği '367 krizinin perde arkası' başlıklı haberin belgesini 'bulamadıklarını' açıkladı

Ancak, Genelkurmay'ın İstanbul Başsavcılığı'na gönderdiği bir yazıyla 51 No'lu DVD'de kayıtlı söz konusu belgeyi resmen kabul ettiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde baskılara rağmen Meclis'e giren dönemin DYP Milletvekili Ümmet Kandoğan da belgeyi teyit etti: "Bunları, 4 yıl önce anlattım."

Zaman'ın '367 krizinin perde arkası' başlığıyla dün manşetten duyurduğu, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine askerin müdahalesini belgeleyen haberi büyük yankı uyandırdı.

Yazılı bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, habere konu olan 'bilgi notu'na ilişkin herhangi bir belge veya kayda rastlanmadığını duyurdu. Ancak, Org. İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı döneminde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen resmi yazı, Genelkurmay'ın açıklamasıyla çelişiyor. Askeri Savcı Albay Yavuz Şentürk imzalı yazıda, belgenin varlığı kabul ediliyor. Başsavcılık, Ergenekon sanığı emekli Albay Levent Göktaş'ta ele geçen 51 No'lu DVD'deki bazı askeri yazışmaları ve belgeleri 14 Nisan 2009'da Genelkurmay'a sormuş. Bunlar arasında Zaman'ın manşetine konu olan Genelkurmay İstihbarat Şube Müdürü Albay Turgut Ak'ın hazırladığı, "Org. İlker BAŞBUĞ'un gayrıresmi iletişim danışmanı olarak görev yapan Doç.Dr. Nuran Yıldız ve faaliyetleri" konulu doküman da var. Sivil ve askeri savcılık arasında yapılan ve belgenin varlığını doğrulayan 8 sayfalık yazışma, 3. Ergenekon iddianamesinin delil klasörlerinde de yer alıyor. Söz konusu belgede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ'un, CHP, DYP ve Anavatan liderine aracılarla 'Meclis'e girmeyin' mesajları ilettiği ileri sürülüyor. Yaşananların yakın şahidi eski DYP Milletvekili Ümmet Kandoğan da bu baskıları 4 yıl önce Meclis kürsüsünden anlattığını söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon davası sanığı emekli Albay Levent Göktaş'ın ofisinde ele geçirilen 51 No'lu DVD'deki bazı askeri yazışma ve belgeleri 14 Nisan 2009 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na resmi bir yazıyla sordu. Sorulan belgeler arasında Zaman'ın dünkü manşetine konu olan Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Şube Müdürü Albay Turgut Ak'ın hazırladığı 'Bilgi Notu' başlıklı ve "Org. İlker Başbuğ'un gayrıresmi iletişim ve imaj danışmanı olarak görev yapan Doç.Dr. Nuran Yıldız ve faaliyetleri" konulu doküman da yer alıyordu.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, 6 Mayıs 2009'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği cevabi yazının ekinde belgelerin durumunu tek tek sıraladı. 'Doç.Dr. Nuran Yıldız ve faaliyetlerini içermektedir (2007)' ifadeleri yer alan 'bilgi notu' başlıklı belge de sekiz sayfalık yazışmanın 6. sayfasında yer aldı. Askeri savcılığın gönderdiği yazıda "Şüpheli Levent Göktaş'tan elde edilen 51 numaralı DVD, ilgi (a) yazımız ile Genelkurmay Başkanlığına gönderilmiş, inceleme sonucunda düzenlenen ve ilgi (c) yazı ekinde Askeri Savcılığımıza gönderilen rapor, EK'te gönderilmiştir. Rica Ederim. Yavuz Şentürk, Hakim Albay Gnkur. Askeri Savcısı." yazıyor.

Askeri savcılığın gönderdiği bu yazı ve raporun ekleri Genelkurmay'ın Zaman'ın haberiyle ilgili dün yaptığı 'inceledik ancak bulamadık' açıklamasını da çürütüyor. Zaman 'kaos planı' davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçtiğimiz hafta gönderilen Haziran 2007 tarihli bilgi notunu dün manşetinden yayınlamıştı. Mahkemeye gönderilen ve sanık avukatlarına da iletilen fezlekeye giren bilgi notuyla Genelkurmay'ın, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahalesi belgelendi. Bilgi notu, 367 kriziyle başlayıp 27 Nisan e-muhtırasına kadar uzanan süreçte yaşanan karanlık olaylar hakkında perde arkası bilgiler sunması açısından önem taşıyordu. Dönemin Genelkurmay İstihbarat Şube Müdürü Albay Turgut Ak'ın hazırladığı bilgi notunda Org. İlker Başbuğ'un, Anavatan lideri Erkan Mumcu'ya şu mesajı gönderdiği ileri sürülüyordu: "Anayasa Mahkemesi'yle konuştuk, AKP'yi kapatacaklar. Erdoğan, Gül ya da Arınç seçilirse TSK müdahale edecek. Size yeni oluşum sözü veriyoruz." Bilgi notunda Genelkurmay'dan aracılar vasıtasıyla CHP, DYP ve Anavatan'a Meclis'e girmemeleri yönünde talimat verildiği anlaşılıyordu. Zaman'a dün konuşan Erkan Mumcu, bilgi notuna girdiği şekliyle bir görüşme yapmadığını belirtmişti.

 

Mumcu'ya mesaj iddiası gerçek dışı

Genelkurmay'ın 11. cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahalesine dair belgede adı geçen Doç. Dr. Nuran Yıldız, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Belgede yer alan hakkındaki iddiaların doğru olmadığını ileri süren Yıldız, şu ifadeleri kullandı: "Söz konusu haberinizin kaynağı bilgiler tamamıyla gerçek dışıdır. Uzmanlık alanı 'siyaset ve iletişim' olan birinin Sayın Erkan Mumcu'yu ya da başka siyasetçileri tanıması kadar doğal bir durum yoktur. Ancak haberinizde yer alan Sayın İlker Başbuğ'un mesajını Erkan Mumcu'ya ya da başka siyasetçilere ulaştırdığıma dair bilgi tamamıyla gerçek dışıdır. Üstelik Başbuğ'a danışmanlık yapmadığımı, benim danışmanlığını yaptığım ya da yapacağım herhangi bir kurumun bu şekilde iletişim hatalarını yapamayacağını kamuoyuna defalarca açıklamıştım. Kaldı ki hiç kimse tarafıma, 'Anayasa Mahkemesi'yle konuştuk, AKP'yi kapatacaklar. Erdoğan, Gül ya da Arınç seçilirse TSK müdahale edecek. Size yeni oluşum sözü veriyoruz' gibi mantık dışı bir ifadeyi söyletemez. Böyle bir cümleyi kurmak bile benim siyasi ve akademik bilgi ve deneyimlerime hakaret sayılır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.