Genelkurmay suçüstü yakalandı

Genelkurmay suçüstü yakalandı

Genelkurmay'ın, PKK'lıları dinleme gerekçesiyle aldığı cihazlardan yasadışı dinleme yaptığı belgelerle ortaya çıktı!

Genelkurmayın 'yurtdışında PKK'lıları dinleme' gerekçesiyle aldığı cihazlarla dinlediği bin 346 telefondan yalnızca iki yüzünün yurtdışındaki PKK'lılara ait olduğu ortaya çıktı. Dinlenenler arasında kamuoyunun tanıdığı isimler var.

Taraf gazetesinin haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı'nın "PKK'lıları dinleyeceğiz" gerekçesiyle İsrail'den satın aldığı cihazlarla yasadışı dinleme yapmasıyla ilgili yeni belgelere ulaşıldı.

Yasadışı dinlenen bin 346 kişilik listenin yanı sıra, dinlenen telefonlardan gönderilen binin üzerinde SMS ve bazı ses kayıtları da Taraf'ın elinde. Genelkurmay Başkanlığı, dinleme skandalının ortaya çıkması üzerine "Dinlemeler yasal, yurtiçinde dinleme faaliyeti yoktur" şeklindeki açıklama yapmıştı. Ancak Taraf'ın elindeki belgeler bu açıklamanın doğru olmadığını gösteriyor.

Taraf'a ulaşan bin 346 kişilik dinleme listesinde yalnızca 200 kadar telefon numarasının yurtdışındaki PKK'lılara ait olduğu anlaşıldı.

SİSTEM CEP TELEFONLARINI DİNLEDİ

Taraf'a ulaşan dinleme listeleri ve ses kayıtlarına göre, aralarında aydın, sanatçı ve siyasetçilerin olduğu bin 346 kişi yasadışı olarak dinlendi. Ses kayıtları ve atılan mesajlar da sistemin tamamen cep telefonlarım dinlemek üzere kullanıldığını açıkça ortaya koyuyor. 2005 yılında çıkan yasaya göre, dinleme yetkisi yalnızca MİT, Emniyet ve Jandarma'ya verilmişti. Bin 346 kişilik listede kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin yanı sıra PKK mensubu ya da sempatizanı olduğu belirtilen kişilerin telefon numaraları var.

Dinlenen telefon numaralarının karşısında açıklama bölümü yer alıyor. Bu bölümde telefonu kimin kullandığı bilgisinin yanı sıra, dinlenen kişiyle ilgili not ve dinleme tarihi de belirtilmiş. Listede alt alta sıralanan ve hangi tarihte dinlendiği notu düşülmeyen 10 değişik cep telefonu numarasının karşısında "Tank ÜTGM tarafından verildi" ifadesi yer alıyor. Genelkurmay Başkanlığı GES Komutanlığı, SMS'leri de yakın takibe almış. Bu telefonlardan atılan tüm SMS'ler ve bazı dinlemelerin ses kayıtları listelenip, arşivlenmiş.

AYDINLARI VE SİYASETÇİLERİ YASADIŞI DİNLEMİŞLER

Genelkurmay Başkanlığı'nın kamuoyuna yaptığı açıklamada yurtiçinde dinleme yapılmadığı vurgulanmasına rağmen, kayıtların tutulduğu notlarda, dinlemelerin yurtiçine yönelik olduğu, telefon numaraları ve karşısındaki açıklama bölümleriyle anlaşılıyor.

DİNLEME LİSTESİNDEKİ İSİMLER

Dinleme listesinde Baskın Oran, Doğu Ergil, Ender Büyükçulha, Fatma Nevin Vargun, Fikri Sağlar, İsmail Hakkı Tombul, Sırrı Sakık, Yusuf Alataş, Ziya Halis, Orhan Miroğlu gibi isimlerin yanı sıra Drej Ali lakaplı Ali Yasak'ın da ismi bulunuyor. Yavuz Önen, Leyla Zana, Sebahat Tuncel de listede dikkat çeken diğer isimler. Listedeki çarpıcı bir diğer isim de DSP eski milletvekili M. Cengiz Güleç.

Etiketler :