Genelkurmay YAŞ üyelerini iftar yemeğinde ağırladı

Genelkurmay YAŞ üyelerini iftar yemeğinde ağırladı

YAŞ’ın ilk gününde Harbe Hazırlık Durum Değerlendirmesi yapıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ise YAŞ üyelerini karargâhta iftar yemeğinde ağırladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde terfi heyecanını sonuçlandıracak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) 3 gün sürecek çalışmalarına dün başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan YAŞ üyeleri Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çelenk konulması ve Erdoğan’ın Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalamasının ardından Genelkurmay Karargâhı’ndaki Çakmak Salonu’na geçti.

Saat 12.30’a kadar toplantıda kalan Başbakan Erdoğan daha sonra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte karargâhtan ayrıldı.

OR SAYISI ARTIRILIYOR
YAŞ’ta orgeneral ve oramirallerin toplam sayısının 14’ten 15’e yükseltilmesi gündeme geldi. Artışın Orgeneral Bilgin Balanlı’nın tutuklu olması ve fiilen görevini yürütememesi nedeniyle gündeme geldiği belirtildi. Balanlı’nın tutuklanması üzerine, normalde “orgeneral” düzeyinde olan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı makamı geçen yıl “korgeneral” düzeyine indirilmişti. Bu yıl orgeneral sayısının 15’e çıkması durumunda, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı yeniden “orgeneral” düzeyine yükselecek. Kara Kuvvetleri’nde orgeneralliğe terfi sırasında bulunan 10 korgeneralden İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Mustafa Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç ve Yurader Olcan tutuklu olduğu için geriye terfi şansı bulunan 4 korgeneral; Ömer Necati Özbahadır, Galip Mendi, Raif Akbaş ve Mehmet Emin Alpman kalıyor. Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde ise bu yıl orgeneralliğe terfi yok.

YAŞ’ın ilk gününde Harbe Hazırlık Durum Değerlendirmesi yapıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ise YAŞ üyelerini karargâhta iftar yemeğinde ağırladı.

YAŞ'A RAMAZAN AYARI
“Çok gizli” derecesine sahip YAŞ’ta olduğu için toplantı öncesi masaya su, portakal suyu ve bardak konuluyor. Bu kez toplantı ramazan ayına rastladığı için masaya su ve portakal suyu konulmadı. YAŞ geçen yıl da ramazanın ilk gününe rastlamış ancak masaya su konulmuştu. Orgeneral Özel, dün akşam karargâhta YAŞ üyeleri onuruna bir de iftar yemeği verdi. Bu yemek, Genelkurmay Karargâhı’nda düzenlenen ilk resmi iftar yemeği olma özelliği taşıyor.

ORGENERAL ERTEN İDDİASI
YAŞ’a kısa süre kala, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’in emekli edileceği iddiası ortaya atıldı. Orgeneral Erten geçen yıl korgeneral rütbesinden terfi ederek ilk yılında kuvvet komutanlığına atanmıştı. Orgeneral Erten’in Uludere olayı ve askeri uçağın Suriye’de düşürülmesi sonrasında koordinasyonda yetersiz kalması nedeniyle emekli edileceği ileri sürüldü.

GÜNDEMDE SURİYE VAR
HER yıl YAŞ’ta rutin olarak TSK’nın Harbe Hazırlık Durum Değerlendirmesi yapılıyor. Bu değerlendirmede, askeri birliklerin konumları, personel ve modernizasyon ihtiyaçları aktarılıyor ve bölgesel tehdit algılamaları masaya yatırılıyor. Dün de Erdoğan’a başta Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler olmak üzere, bölgesel tehlikeler hakkında ayrıntılı bir brifing sunuldu. Bu çerçevede, sınır bölgesinde alınan önlemler ile TSK’nın olası bir savaş riskine karşı hazırlıkları üzerinde duruldu. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalarken de Suriye krizini işaret eden ifadeler kullandı. Erdoğan “Türkiye küresel ve bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken merkezinde bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun kalıcı olarak sağlanması için de katkı vermeye devam ediyor. Tarihimizin bize yüklediği insani ve vicdani sorumluluğun bir gereği olarak bölgemizde çatışmaların ve savaşların son bulması, dost ve kardeş halkların barış içinde yaşaması için samimi gayret sarf ediyoruz” dedi. Başbakan’ın imzaladığı Anıtkabir Özel Defteri önceden yazılmıştı. İmzanın ardından Erdoğan metni elindeki bir not kâğıdından okudu. Ancak bazı ifadeler farklıydı. Erdoğan “YAŞ çalışmaları vesilesiyle bulunduğumuz banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, cumhuriyetimizin banisi olarak tüm gazi ve şehitlerimizi bugün bir kez daha şükranla yâd ediyoruz” diye okudu ancak bu bölüm defterde “Yüksek Askeri Şûra çalışmaları vesilesiyle bulunduğumuz manevi huzurunuzda tüm gazi ve şehitlerimizi bugün bir kez daha şükranla yâd ediyoruz” şeklinde yazılıydı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.