Genelkurmay'a can alıcı sorular

Genelkurmay'a can alıcı sorular

Derin komployla ilgili Genelkurmay'a ter döktürecek sorular

KAMUOYUNUN KANAATİ GENELKURMAY’IN KANAATİ İLE ÇELİŞİYOR?

1-Genelkurmay Başkanlığı bir ‘kanaat’ bildirme makamı mıdır? Bir kamu kuruluşu kendisine atfedilen bir belgenin ‘gerçek’ veya ‘sahte’ olduğunu belirlemesi için 72 saat yetmemiş midir?

2- Açıklamada ‘Şu ana kadar elde edilen deliller’ den bahsedilmekte. Bunlar nedir? Genelkurmay ‘bu delillerle’ ancak kanaat mi oluşturabilmiştir?

3- Açıklamada “belgenin, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından önem arz eden bilgiler içerdiğinde kuşku bulunmamaktadır.” Cümlesi yer almakta. Peki, bu önem arz eden bilgilerde yer alan ‘Millet ve hükümete kirli tezgâh’ planlarını TSK onaylamakta mıdır? Değilse niçin açıklamada ‘Biz asla böyle bir planın içinde olamayız’ benzeri bir cümle yer almamaktadır. Açıklama niçin belgenin biçimiyle sınırlı? Belgenin içeriği halkı kin ve düşmanlığa tahrik amacı taşıması niçin göz ardı ediliyor?

4-Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi medyaya yayın yasağı koyma yetkisini hangi yasadan alıyor. Belge Genelkurmay’da –ki açıklama öyle- hazırlanmadıysa niye yasak koymaya kalkılıyor. Genelkurmay’da hazırlandıysa ve gerçekse ‘yayın yasağı’nın bir suç gizleme refleksinden başka ne anlamlı olabilir?

5-Ergenekon sanığında bulunan bir belgeyle ilgili neden askeri mahkeme yasak kararı aldı. Bu sivil mahkemenin yetkisine girmiyor mu?

6- Açıklamada medyada ‘Haberde belirtilen belgenin gerçek olduğu varsayımıyla haberler yapıldığı, yorum ve değerlendirmelerde bulunulduğu görülmüştür.’ Peki, kamuoyundaki bu kafa karışıklığının nedeni ‘yayın yasağı’ mı yoksa ‘Genelkurmay’ın vahim suskunluğu mu?’ Bir kurum kendine ait olan veya olmayan bir belgeyi tespit edemez mi?

7- Açıklamada TSK ‘demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz.’ Deniyor. Belgede imzası bulunan Kurmay Albay Dursun Çiçek geçen yıl STK Andıçında da ismi olan bir personeldi. Çiçek tarafından hazırlanan andıç belgesinde bütün sivil toplum örgütleri fişlenmişti. Çiçek hakkında bu belgeyle ilgili bir soruşturma açıldı mı? Demek ki Albay Çiçek görevi üzerine bunları yapıyor ki ‘demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış’ları sadece onu terfi ettiriyor.

8- TSK ‘demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz.’ Cümlesi gereği Genelkurmay, Çevik Bir imzalı Andıç’la ilgili, geçen yıl medyada yer alan STK andıcıyla ilgili olarak ve diğer bu tür illegal antidemokratik tezgahların içinde olan muvazzaf subaylarla ilgili her hangi bir yaptırımda, soruşturmada veya cezalandırmada bulunmuş mudur?

9- Deniz Piyade Kurmay Kıdemli Albay Dursun Çiçek geçen yıl 'Koç da andıçlandı' başlıklı haberle gündeme gelmişti. Çiçek tarafından hazırlanan andıç belgesinde bütün sivil toplum örgütleri fişlenmişti. Çiçek hakkında bu belgeyle ilgili bir soruşturma açıldı mı? Açıklamada belgede imzası olan Kıdemli Kurmay Albay Dursun Çiçek’le ilgili ne yapıldığı belirtilmiyor. Çiçek hakkında soruşturma yapıldı mı? Geçici olarak görevden alındı mı? Gözaltında mı? Ve belgede varsa imzaları bulunan diğer subaylar kimler?

10- Taraf Gazetesi avukatı Ergin Cinmen, Genelkurmay Harekat Başkanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı’na ilişkin söz konusu belgeyi askeri mahkemeye gönderdiklerini söyledi. Genelkurmay açıklamasında ise ‘Taraf gazetesinden istenmiş, ancak belge henüz Askeri Savcılığımıza ulaşmamıştır.’ Deniyor. Doğru olan hangisi?
 
aktifhaber

Etiketler :