Genelkurmay'dan İhale Baskısı

Genelkurmay'dan İhale Baskısı

İnceleme başlatılan M-60 tankı modernizasyon ihalesine, üyesi Adnan Atıcı’nın muhalefet şerhine rağmen MKEK, TSK'nın tavsiyesiyle katılmış.

İsrail devlet firması IMI'a 2002 yılında ihale edilen 170 adet M-60 tanklarının modernizasyonu ihalesi ile ilgili yeni skandallar ortaya çıkıyor. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK), M-60 tanklarının modernizasyonu ihalesine karşı çıktığı ortaya çıktı. MKEK Yönetim Kurulu üyesi olarak Adnan Atıcı 5 sayfalık muhalefet şerhi yazdı. Genelkurmay Temsilcisi Ünal Önsipahioğlu’nun baskıları neticesinde MKEK Yönetim Kurulu’ndan karar çıkartıldığı ortaya çıktı.

GENELKURMAY’DAN BASKI

M-60 tanklarının modernizasyonu konusunda IMI firması ile MKEK arasında alt yüklenici sözleşmesi imzalandı. MKEK Yönetim Kurulu üyeleri 1 Ağustos 2002 tarihinde yapılan toplantıda sözleşmeye imza atmadı. Genelkurmay Temsilcisi Tümgeneral Ünal Önsipahioğlu’nun "Genelkurmay’ın uygun görüşü var" demesi üzerine MKEK Yönetim Kurulu üyelerinin sözleşmeye imza attıkları ortaya çıktı.

ATICI MUHALEFET ETTİ

MKEK Yönetim Kurulu üyesi Adnan Atıcı ise IMI ile MKEK arasında alt yüklenici sözleşmesi imzalanmasına muhalefet etti. BUGÜN’ün ele geçirdiği ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarına da giren muhalefet şerhinde ilginç detaylar bulunuyor. Atıcı muhalefet şerhinde, sözleşmede IMI firmasına ayrıcalık tanındığını belirterek, "Alt yükleniciler için şartlar IMI tarafından belirlenmektedir. Tek kaynak olarak seçilme avantajını kullanarak MKEK’nin maksimim kabiliyeti değil, IMI’nın maksimum kârı bütün pazarlıklarda ön plana çıkmıştır" dedi.

Skandal Meclis gündemine taşındı

MHP izmir Milletvekili Erdal Sipahi BUGÜN’ün gündeme getirdiği M-60 tank skandalını TBMM gündemine taşıdı. Sipahi, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi. Sipahi soru önergesinde "Bu tankla ilgili basında yer alan ve tarafımdan defalarca gündeme getirilen sorunlar gerçek midir? Sorunlar gerçekse sorumlular hakkında hangi işlemler yapılmıştır ve yapılacaktır? Mevcut sorunlarla bu tankların muharebe tankı olarak envantere alınması doğru mudur" sorularının cevaplandırılmasını istedi.

KURUL ÜYESi KARŞI ÇIKTI

MKEK Yönetim Kurulu üyesi Atıcı sözleşmedeki diğer aksaklıkları ise şöyle sıraladı: "MKEK alınan teknolojiyi iş payı vermeden hiçbir şekilde kullanamayacaktır. SSM’nin para ödeyerek alacağı teknoloji transferi ve kurulacak alt yapının atıl kullanımı söz konusu olacaktır. Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra fesih olsa bile MKEK bu parçaları IMI tarafından verilen fiyatlardan almak zorundadır. Bu sözleşmeyle göre IMI bu program ve daha sonrası için yüksek kârla iş yaparken MKEK silah sisteminde ne kadar kâr edeceği mümkün görülmediği gibi ne kadar zarar edeceği de belli değildir." M-60 tanklarının ihalesine MKEK ile yerli bir Türk firmasının da katılmak istendiği ancak engellendiği ortaya çıktı. 700 milyon dolarlık ihaleden MKEK’ye sadece 13.7 milyon dolarlık iş payı verildiği ancak buna rağmen MKEK’nin zarar ettiği ortaya çıktı. Başbakanlık yüksek Denetleme Kurumu raporunda MKEK’nin zararının 7 milyon dolar olduğu belirtildi.

HABER: Bilal ÇETİN / BUGÜN

Etiketler :