Genelkurmay'dan kayıp görüntüleri istendi

Genelkurmay'dan kayıp görüntüleri istendi

Merhum BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Kaza anında kararan radarların görüntülerini n yayınlanmasının ardından gelen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın açıkl

Genelkurmay Başkanlığı daha önce savcılığa gönderdiği yazıda helikopterin düştüğü sırada 4 dakika boyunca Doğu'daki tüm radarların bozulduğunu ve bu süre zarfındaki radar görüntülerinin gönderilemediğini belirtmişti. Fakat Hava Kuvvetleri daha sonra radarların değil, veri iletişim hatlarının bozulduğunu açıkladı. İşte bu çelişki soruşturmayı yürüten Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yeni bir adım atmasına neden oldu. Edinilen bilgiye göre özel yetkili savcı, Genelkurmay'a yeni bir yazı daha yazarak, iki açıklama arasındaki çelişkiyi sordu. Savcılık, veri iletişim hatları bozulmuş olsa da görüntülerin radarlar tarafından kaydedildiğine dikkat çekerek, 15.03 ve 15.07 arasındaki görüntüleri istedi.

Genelkurmay'ın savcılığa verdiği bilgilere göre askerî radarlar, kazanın olduğu 15.03 sularında 4 dakika arızalandı. Bölgedeki bütün radarlar kısa süreli karardığı için 15.03.02 ile 15.07.40 arasında, yani helikopterin Keş Dağı'nda düştüğü sıralarda görüntü alınamadı. Bu bilgi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla olayı araştıran Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) da eleştirisine neden oldu. DDK, savcılığa gönderdiği mütalaada, iki kez istenilmesine rağmen dijital radar görüntülerinin Genelkurmay tarafından kendilerine gönderilmediğini ifade etti. Raporda, daha önce Genelkurmay ve DDK arasında yapılan yazışmalarda, radarlarda tam da kaza anına denk gelen 4 dakikalık arızadan hiç bahsedilmediği vurgulandı. Bütün bu yaşananların ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamayla tartışmalara katıldı. Genelkurmay'ın aksine radarların değil, veri iletişim hatlarının bozulduğunu şu ifadelerle kayda geçirdi: "Arıza, radar tespitlerini izlenebilir sayısal görüntüye dönüştüren ve kaydeden merkezi bilgisayara veri ileten iletişim hatlarında meydana gelmiştir. Bu arıza sıklıkla olmamakla birlikte ara sıra meydana gelebilen bir arızadır. Arıza süresince radarlar çalışmış ve Diyarbakır'da konuşlu harekât merkezi gözetiminde hava sahası radarlarımız tarafından gözetlenmeye ve kontrol edilmeye devam edilmiştir. Devlet Denetleme Kurulu ve Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen kayıt bilgileri, merkezi bilgisayardan alınan bilgilerdir."

Hava Kuvvetleri'nin açıklamasında radarların helikopterin düştüğü zaman diliminde de çalıştığını ortaya koyması, yeni bir soru işareti meydana getirdi. Uzmanlar, radarlar çalıştıysa, söz konusu 4 dakikalık görüntülerin de kaydedilmiş olması gerektiğini vurguluyor.

KAZADAN ÖNCE F-16 GEÇİYOR13 Temmuz'da yayınlanan askerî radar görüntülerinde kazadan birkaç dakika önce olay mahallinin 28 km uzağından bir F-16 geçiyor. Fakat kazanın gerçekleştiği tahmin edilen 15.03 sularında Genelkurmay'ın bölgedeki radarları bir anda bozuluyor. 4 dakika sonra görüntü tekrar geliyor. DDK, bu jetlerin, radarların karardığı süre zarfında helikopterin olduğu bölgeden geçebilecek sürat limitleri içinde olduğunu vurguluyor. - Zaman -

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.