"Generaller açıkta kalmalı"

"Generaller açıkta kalmalı"

Hukukçular, 'Balyoz davası bitene kadar generaller açıkta kalmalı' görüşünde...

'Balyoz' darbe planı davasında sanık olduğu gerekçesiyle açığa alınan üç general kararın iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Gözler şimdi daha önce YAŞ'ta rütbe alamayan aynı generallere terfi yolunu açan kararıyla dikkatleri çeken AYİM'de. Hukukçular, AYİM'den çıkacak bir 'açığa almanın durdurulması' kararının hukukta kaosa sebep olacağı konusunda hemfikir.

Balyoz darbe planı davasının sanığı 3 generalin açığa alınmasıyla başlayan tartışmalar sürerken, hukukçular, yapılan işlemi yerinde buluyor. Sanık generallerin yürütmeyi durdurmak için daha önce lehte karar veren AYİM'e başvurmasına ise tepki gösteriyor. Hukukçular, dava sonuçlanana kadar komutanların açıkta kalmaları gerektiği konusunda birleşiyor. Emekli Askerî Hâkim Ümit Kardaş, "Yürütmeyi durdurma kararının çıkması kaos demektir." uyurısında bulunuyor. Eski Askerî Hâkim Faik Tarımcıoğlu, AYİM, açığa alma işlemini iptal ederse "Türkiye'nin gündemini yersiz yere meşgul eder." diyor. Emekli Askeri Hâkim Yusuf Çağlayan, "TSK büründüğü rolden sıyrılmalı." çağrısı yaparken, Esik Askerî Yargıtay Üyesi emekli Albay Ali Fahir Kayacan ise "Askerî Yargıtay kaldırılıp sivil Yargıtay'a, AYİM de kaldırılıp Danıştay'a bağlanabilir." teklifinde bulunuyor.

Balyoz davası sanığı 3 general, YAŞ'ta terfi alamayınca AYİM'in kapısını çalmıştı. AYİM ise Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'na terfi yolunu açtı. Ardından bakanlıklar devreye girdi ve söz konusu üç isim görevden alındı. Bunun üzerine komutanlar yeniden AYİM'e başvurdu ve kararın durdurulmasını istedi. AYİM'in önümüzdeki hafta konuyu karara bağlaması bekleniyor. Hukukçular, AYİM'den çıkması muhtemel bir 'durdurma' kararının kaos çıkaracağını anlatıyor. İşte o görüşler:

Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş: "Açığa alınma kararı, iptal edilirse ne olacak? Kaos ortaya çıkacak. Çift başlı yargının aldığı kararlar bu şekilde devam ettiği sürece, bu sorunlar devam edecektir. Sanık generallerle ilgili başlayan tartışmaların temelinde AYİM'in hukuka uygun olmayan yapısı yatıyor. AYİM bugüne kadar aldığı kararlarla yürütmeyi işleyemez hale getirmeye çalıştı. AYİM, sivil inisiyatifin aldığı kararların dışında kararlar verince, demokrasi ve hükümetin zora girdiğini, atama kararnamesinin iptal edilmesiyle bir kez daha gördük. AYİM'i kaldırarak sorunu kökünden halletmiş olursunuz. Yoksa alacağınız her kararda, AYİM karşınıza çıkar. Önünüzü tıkar. "

Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu: "Askeri vesayet sisteminin çok ciddi bir unsuru olarak çıkarılan AYİM, açığa alma işleminin iptal ederse yapısı yeniden tartışılmaya başlanır. AYİM verdiği kararlar nedeniyle Türkiye'nin gündemini yersiz yere meşgul ediyor. Anayasa değişikliği paketinde bu yapıyla ilgili köklü reformların yer alması gerekiyor. AYİM'in atama kararnamesini iptal etmesi üzerine hükümetin bir pozisyon alması lazımdı. Açığa alma kararını yerine getirecek ya da reddedilen karar gereğince askerlere terfi verecekti. Hükümet takdir yetkisini TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesini işleterek verdi."

Emekli Askeri Hâkim Yusuf Çağlayan: "Böyle bir durumda mahkeme işlemi iptal ederse meşruluğu sorgulanmalıdır. Yapısı tartışmaya açılacak. Burada temel problem, hukuki mücadele veren bir hükümet karşısında, siyasi bir kimliğe bürünen bir ordunun olmasıdır. Roller ve kimlikler değişmiş durumda. TSK büründüğü rolden sıyrılmalıdır. Burada kişilerin makamına, rütbesine bakılmadan hakkında hükümeti cebren devirmek suçu isnat edilenler açığa alınmıştır. Bu işlem objektif olarak yasalarca düzenlenmiştir."

Köklü bir anayasa değişikliği şart

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi emekli Kıdemli Albay Ali Fahri Kayacan: "Söz konusu tartışmalara son vermek için AYİM'in yapısında ciddi bir değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Bu değişiklik yeterli bulunmadığı takdirde mahkemenin tamamı kaldırılmalıdır. Siyasi iktidar herkesin katılımının olduğu köklü bir anayasa değişikliği yapmalı. Askerî yargı kalacak mı kalmayacak mı diye sürekli tartışılıyor. Hangisi uygunsa o yerine getirilsin, kaldırılması gerekiyorsa kaldırılsın. Türkiye'de genel anlamda bir hukuk sorunu var. Çözüm üretmeye bu noktada başlamak gerekiyor. Askeri Yargıtay kaldırılıp sivil Yargıtay'a, AYİM de kaldırılıp Danıştay'a bağlanabilir." (Zaman)

Etiketler :