Generallerin çocukları ölseydi...

Generallerin çocukları ölseydi...

Sırrı Sakık: Siyasilerin ve apoletli generallerin çocukları ölseydi çatışma biterdi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, kardeşlerin birbirini boğazladığı kavgada bugüne kadar hep Anadolu'nun fakir insanlarının çocuklarının öldüğünü söyledi. Türk tarafından da Kürt tarafından da yoksul insanların hayatını kaybettiğini belirten Sakık, "O apoletli generallerin çocukları yaşamını yitirseydi, asker sivil siyaset dünyasının çocukları ölseydi, bugün bu çatışma olmayacaktı." dedi.

İzmir'de partilileriyle biraraya gelen Milletvekili Sakık, AK Parti'nin yanısıra MHP ve CHP'ye sert eleştiriler yöneltti. Bu partilere "ruh üçüzü" diyen Sakık, MHP'yi kastederek, bazı siyasi partilerin kandan, çatışmadan nemalandığını iddia etti. Seçim barajını yüzde 7'ye düşürmek için kanun teklifi veren CHP'yi samimi bulmadığını da belirten Sakık, "Sayın Kılıçdaroğlu samimiyse, Başbakan ile yapacağı görüşmede bu kanunu bir an önce Parlamento'dan geçirsinler ki önümüzdeki seçime yetişsin." şeklinde konuştu.

Sırrı Sakık, Türkiye'de yıllardır kardeş kanı döküldüğüne dikkat çekerek, "Parlamento'da siyaset yapan aktörlerin çocukları ölmüş olsaydı, Allah adına söylüyorum, bugüne kadar sorunun çözümüyle ilgili bir yol, formül bulunurdu. O apoletli generallerin çocukları yaşamını yitirseydi, bugün bu çatışma olmayacaktı." dedi. Onlarca gencin toprağa gömüldüğü bir ortamda sorumluların dönüp dolaşıp Fatiha okuduğunu söylyen Sakık, "Tepelerde Fatiha okumakla sorun çözülmüyor. Göğüz hizasındaki mevzilere giderek fotoğraf vermek sorunu çözmüyor. Sizin yapacağınız, kanı ve şiddeti durdurmak, barışı sağlamaktır." açıklamasında bulundu.

Sakık, intikam duygusuyla atılan, "Kanı yerde kalmayacak" şekildeki sloganların yanlış olduğunu da savundu: "İntikam duyguları kötüdür. Bunu Kürtler de Türkler de yapsa yanlıştır. Ölen Türk askeri için de gözyaşı döküyorum, ölen PKK'lı militan içi nde gözyaşı döküyorum. Bunlar benim kardeşlerim. Emin olun, İzmir'de ölen bir askerin ailesini de arıyorum. Kimiyle görüşüp acısını paylaşıyorum. Kimiyle de görüşemiyorum, telefona çıkmayınca üzülüyorum. PKK'lı birinin ailesiyle görüşmek, aramak benim insanlık görevimdir. Bunları büyütüp halklar arasında köprüleri bombalamaya kimsenin hakkı yoktur."

Türkiye'nin artık özgürleşmesi gerektiğini kaydeden Sakık, anayasa değişikliği referandumunu boykot edeceklerini açıkladı. Referanduma sunulacak değişikliklerin 12 Eylül Anayasası'nın ömrünü uzatacağını öne süren Sakık, BDP'nin şiddetten, silahtan ve kandan nemalanmadığı söylemlerine de tepki gösterdi: "Bu sözü bize söyleyebilecek adamın kendisinin çok temiz olmasını, partisinin çok temiz olmasını dilerdim. 2009 seçimlerinde bölgede bizlere karşı kimlerle itifak ettiklerini bütün Türkiye biliyor. Bizi MHP ile yan yana koymak, hiç kimsenin haddi değil. Biz silah ve şiddetten nemalanan bir gelenekten gelmiyoruz, çünkü böyle bir talebimiz yok. Şu aşamada oy ve iktidar talebimiz yok. Oy talebi olanlar, makam mevki talebi olanlar buradan nemalanıyor. Şiddet ve kan bitsin, biz siyasi hayatımıza nokta koymaya hazırız."

CİHAN

Etiketler :